NUTRITIE SANATATE

10 beneficii extraordinare ale consumului de ardei capia

Ardeiul capia, rosu la culoare si cu o forma alungita, este extrem de benefic pentru sanatate – iata care sunt efectele pe care consumul de ardei capia le are asupra organismului.

Beneficii ardei capia

Este mai usor de digerat

Un mare avantaj al ardeiului capia, comparativ cu ardeiul gras, consta in faptul ca acesta are o coaja mult mai subtire, fiind mai usor de digerat, potrivit doc.ro.

Stimuleaza digestia

Fibrele dietetice din ardeiul capia regleaza tranzitul intestinal, combatand problemele precum constipatia sau diareea. Consumul ridicat de fibre reduce riscul de diverticulita, de hemoroizi, de pietre la rinichi, insa totodata amelioreaza si simptomele sindromului de colon iritabil.

CITESTE SI: De SEZON/ Ce NU știai despre banalul ARDEI COPT

Contine licopen

Pigmentul care ofera culoarea rosie ardeiului capia, licopenul, are o multime de efecte benefice pentru sanatate. Unele studii indica faptul ca licopenul reduce riscul de cancer de prostata, cancer de col uterin, precum si de cancer pancreatic.

Contine 30 de antioxidanti diferiti

Ardeiul capia, la fel ca si ardeiul gras, contine o concentratie mare de antioxidanti, despre care se stie ca au efecte benefice asupra sanatatii. Antioxidantii combat efectul radicalilor liberi asupra organismului, precum si stresul oxidativ.

Ajuta in tratarea anemiei

Ardeiul capia contine o cantitate mare de vitamina B6, care joaca un rol esential in producerea hemoglobinei, care ajuta la randul ei la oxigenarea organismului. Unele studii arata ca vitamina B6 consumata in cantitati mari poate ameliora simptomele anemiei, ba chiar poate preveni anemia.

CITESTE SI: Ardeiul iute stimulează creşterea părului: Cum să îl foloseşti eficient

Benefic in tratarea artritei

Continutul ridicat de cupru al ardeiului capia face din acesta un antiinflamator natural eficient. Ardeiul capia poate reduce simptomele artritei, precum si a altor afectiuni de natura inflamatorie.

Sporeste densitatea osoasa

Ardeiul capia contine cantitati mari de vitamina K, care creste nivelul unei proteine esentiale pentru mentinerea sanatatii osoase, reducand riscul de osteoporoza. Vitamina K este in mod deosebit necesara femeilor care intra la menopauza si prezinta risc crescut de osteoporoza.

Benefic pentru sanatatea si functionarea creierului

Manganul are un rol important in functionarea creierului. Acesta se regaseste in concentratii ridicate in ardeiul capia.

Mai mult decat atat, ardeul capia este bogat si in continutul de vitamina B1, care este de ajutor pacientilor ce sufera de Alzheimer.

Mentine pielea sanatoasa

Consumul de ardei capia este important si pentru mentinerea pielii sanatoase. Niacina, adica vitamina B3, se regaseste din belsug in ardeiul capia. Aceasta insa este eficienta si in tratarea acneei. Niacina reduce inflamatia de la nivelul pielii, iritatiile si roseata, ameliorand acneea, dar si alte eczeme si iritatii de la nivelul pielii.

Previne crampele musculare

Ardeiul capia poate sa previna crampele musculare. Adesea deficitul de potasiu se manifesta prin crampe musculare, iar acest tip de ardei se lauda cu un continut ridicat de potasiu.

CITESTE SI: Sosurile dau gust mâncării, dar unele sunt nocive: Care sunt sosurile rele şi ce alternative ai

Cum poate fi consumat ardeiul capia

Crud, fie ca atare, fie in salate
Pregatit pe gratar (aroma sa devine mai dulce intrucat continutul de apa este redus si concentratia de zaharuri creste)
In preparate gatite la cuptor
Sub forma de muraturi, in otet
Umplut (cu branza feta, cu alte legume, cu amestec de carne)

Comentarii: