Când un hormon este secretat în cantități prea mici sau prea mari, echilibrul este deja alterat și pot să apară o mulțime de probleme.
Poate ți s-a întâmplat și ție să reacționezi ciudat sau să ai acele stări de irascibilitate fără un motiv anume, înainte sau în timpul menstruației. Toate aceste manifestări, precum și alte probleme care se pot ivi, sunt cauzate de o dereglare hormonală.
Alimentația greșită, anumite medicamente, obezitatea, moștenirea genetică, bolile autoimune, tumorile, inflamațiile în corp, hemoragiile, radioterapia și stresul sunt câteva dintre cauzele care pot sa afecteze echilibrul hormonal.
Simptome care ascund o dereglare hormonală
Anxietatea și depresia
Multe dereglări hormonale pot să cauzeze anxietate și depresie. Aceste simptome sunt de regulă accentuate de insomnie, care la rândul ei este un simptom care ascunde o dereglare hormonală. Astfel că acest cerc vicios este dificil de întrerupt, iar dacă probleme se prelungesc e o perioadă lungă este indicat să apelezi la un consult endocrinologic pentru investigații suplimentare. Când anxietatea și depresia apar din cauza unor probleme endocrinologice, cel mai adesea este vorba despre un nivel scăzut al estrogenului, al hormonului de creștere, precum și dereglări ale glandei tiroide, potrivit eva.ro.
CITEȘTE ȘI: Glanda tiroidă, afectată de răcirea vremii. Ce măsuri trebuie să iei pentru a o ajuta să funcţioneze optim
Schimbări bruște în greutate
Dacă te-ai îngrășat sau ai slăbit brusc foarte mult este foarte posibil să suferi de o dereglare hormonală. Hipertiroidismul (nivel ridicat al hormonilor tiroidieni) favorizează o creștere bruscă în greutate, în timp ce hipotiroidismul poate să se ascundă n spatele unei pierderi bruște în greutate.
Motivul acestor fluctuații mari în greutatea corporală are legătură cu intoleranța la insulină și o producție crescută de cortizol care generează o poftă de mâncare exagerată și depunerea grăsimilor în ciuda antrenamentelor efectuate cu regularitate.
Oboseala persistentă
Dacă te simți în permanență obosită și extenuată, dar nu știi din ce motive, este recomandat să mergi la un consult la medicul endocrinolog pentru a face analizele necesare pentru glanda tiroidă și glanda hipofiză. Hipotiroidismul poate să te facă să fii total lipsită de energie, ca și cum ai fi alergat un maraton. De asemenea, dereglările la nivelul glandei pituitare (hipofiza) care se găsește în creier, pot să îți dea senzații de somnolență accentuată și slăbiciune accentuată din cauza producției scăzute de hormoni.
Probleme digestive
Dacă te confrunți adesea cu indigestie, balonare, stări de greață și diaree, este posibil să fie cauzate de o dereglare a nivelului de cortizol.
De asemenea, problemele digestive își fac apariția în timpul menstruației din cauza nivelului scăzut de estrogen. Cortizolul și estrogenul depind unul de celălalt, astfel că atunci când nivelul unuia este dereglat și celălalt va avea de suferit.
Pierderi de memorie
Ți se pare că ești mai uitucă decât de obicei? Pui cheile în loc greșit și uiți unde le-ai pus? Sau ai uitat de programarea pe care o aveai la dentist? Dacă ai avut o perioadă mai stresantă, nivelul cortizolului poate să fie prea ridicat, iar acest lucru poate să afecteze calitatea somnului și, implicit, memoria.
Tulburări de somn
Insomnia este adesea cauzată de diverse dereglări hormonale care se întâmplă în corpul tău. Depresia și anxietatea merg mână în mână cu insomnia, asfel că stările tale sunt accentuate în special atunci când se produce prea mult cortizol care itulbură somnul. De asemenea, nivelul scăzut de estrogen poate să te împiedice să adormi ușor și să ai un somn odihnitor, fără treziri nocturne frecvente.
Acneea
Dacă ai trecut de adolescență, dar continui să ai probleme cu acneea, este foarte posibil să fie cauzată de un exces de testosteron. Acest hormon stimulează glandele sebacee și blochează porii. Atât bărbații cât și femeile pot suferi de pe urma unui nivel ridicat de testosteron în corp.
CITEȘTE ȘI: Menstruaţia poate indica probleme serioase: Cele mai frecvente 10 nereguli
Sensibilitate accentuată la frig sau cald
Bufeurile afectează majoritatea femeilor aflate la menopauză.
Un nivel crescut de cortizol cauzează acea transpirație excesivă. De asemenea, persoanele care suferă de hipotiroidism au o sensibilitate crescută la temperaturile scăzute și simt mereu că le este foarte frig.
Migrene
Durerile de cap au legătură cu nivelul estrogenului. Un nivel scăzut de estrogen poate să cauzeze dureri insuportabile de cap și migrene săcăitoare. Astfel că migrenele sunt foarte frecvente în cazul femeilor aflate la menopauză, când nivelul estrogenului este scăzut.
Căderea părului
Este un simptom mult mai întânit la bărbați, pe măsură ce nivelul de testosteron se prăbușește odată cu înaintarea în vârstă.
Dar, poate să apară și la femei. Hipotiroidismul poate să cauzeze căderea părului, deoarece nivelul scăzut de hormoni tiroidieni afectează părul, lăsându-l fără viață, uscat și subțire.