NUTRITIE

15 alimente care îți împlinesc pofta de dulce fără ca sănătatea să îți fie afectată

15 alimente care îți împlinesc pofta de dulce fără ca sănătatea să îți fie afectată. Anumite alimente și băuturi, cum ar fi fructele, iaurtul, cartofii dulci și smoothie-urile, pot ajuta la reducerea poftei de zahăr. Alimentele care conțin cereale integrale, fibre și proteine vă pot menține, de asemenea, sătul mai mult timp.

O poftă de zahăr este atunci când aveți o dorință puternică de a mânca ceva dulce și vi se pare dificil să vă controlați.

Acest lucru poate duce la consumul prea multor calorii și la creșterea în greutate neintenționată, uneori în mod regulat.

Din fericire, există lucruri pe care le puteți face pentru a scăpa de poftă.

15 alimente care îți împlinesc pofta de dulce fără ca sănătatea să îți fie afectată

1. Fructele

Atunci când majoritatea oamenilor au o poftă de zahăr, ei se îndreaptă către alimente bogate în calorii, cum ar fi ciocolata.

Cu toate acestea, înlocuirea junk food-ului cu fructe atunci când aveți poftă de zahăr vă poate oferi dulceața de care aveți nevoie și vă poate opri poftele imediat.

Fructele sunt în mod natural dulci, dar conțin și compuși vegetali benefici, cum ar fi fibrele. Acestea sunt asociate cu mai multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi:

  • risc mai scăzut de afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare și cancerul
  • gestionarea mai durabilă a greutății pe termen lung
  • bunăstare mentală sporită, îmbătrânire sănătoasă și sănătatea oaselor

CITEȘTE ȘI: Cum îți satisfaci pofta de dulce fără a consuma un desert: Trucul oferit de un nutriționist

2. Fructele de pădure

Fructele de pădure sunt o alegere nutritivă care ajută la limitarea poftei de zahăr.

Au un gust dulce, dar conținutul lor ridicat de fibre înseamnă că conțin mai puțin zahăr și pot ajuta, potrivit healthline.com să vă mențină sătul mai mult timp.

Acest lucru poate face ca fructele de pădure să fie o alegere excelentă în cazul în care poftele de zahăr sunt mai degrabă din obișnuință decât din foame. De exemplu, este posibil să aveți poftă de alimente zaharoase în timp ce vă uitați la televizor.

În plus, fructele de pădure au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii puternice care pot ajuta la reducerea factorilor de risc pentru bolile cronice, cum ar fi bolile de inimă, declinul cognitiv și diabetul.

3. Ciocolata neagră

Ciocolata este unul dintre cele mai frecvent raportate alimente pe care oamenii le mănâncă atunci când au poftă de dulce.

Dacă aveți poftă de ciocolată, puteți face o alegere mai sănătoasă alegând ciocolata neagră.

Ciocolata neagră conține compuși vegetali sănătoși cunoscuți sub numele de polifenoli. Efectele lor antioxidante și antiinflamatorii pot contribui la îmbunătățirea diferiților markeri ai sănătății cognitive și cardiace.

Mai mult, ciocolata neagră conține de aproape cinci ori mai mulți polifenoli decât ciocolata albă și cea cu lapte, în timp ce conține mult mai puțin zahăr.

Cu toate acestea, ciocolata neagră conține în continuare zahăr și grăsimi, așa că este mai bine să vă limitați la o porție sau mai puțin pe zi.

4. Semințe de chia

Semințele de chia sunt o sursă bună de mulți nutrienți importanți, inclusiv acizi grași omega-3, fibre solubile și compuși vegetali.

Fibrele solubile absorb cu ușurință apa și se umflă pentru a forma o substanță gelatinoasă în intestin, care vă poate ajuta să vă simțiți sătui pentru mai mult timp și să preveniți pofta de zahăr.

Semințele de chia sunt, de asemenea, versatile, așa că, dacă doriți un desert care să vă satisfacă pofta de dulce, puteți încerca să faceți o budincă de chia ca aceasta.

5. Gumă de mestecat sau bomboane mentolate fără zahăr

Guma de mestecat poate fi o modalitate excelentă de a-ți controla pofta de zahăr.

Guma sau bomboanele mentolate făcute cu îndulcitori artificiali au un gust dulce, dar conțin calorii minime și nu conțin zahăr.

Deși rezultatele au fost contradictorii, unele studii sugerează că guma de mestecat poate ajuta la controlul foamei, al apetitului și al consumului de alimente bogate în carbohidrați mai târziu în cursul zilei.

Guma de mestecat este, de asemenea, bună pentru dinții tăi, deoarece poate ajuta la reducerea riscului de carii dentare.

6. Linte

Linte sunt o sursă vegetală excelentă de fibre și proteine.

De fapt, 1 cană (198 de grame (g)) de linte gătită oferă 18 g de o sursă de încredere de proteine și 15,5 g de fibre.

Aceste substanțe nutritive pot crește senzația de sațietate, ceea ce poate ajuta la reducerea poftei de zahăr pe tot parcursul zilei.

7. Iaurtul

Iaurtul este o gustare bogată în proteine, bogată în calciu, care poate ajuta la reducerea apetitului și a nivelului de zahăr din sânge.

În mod similar, o revizuire din 2015 sugerează că iaurtul poate fi un mic dejun bun pentru a vă ajuta să vă reglați apetitul pe parcursul zilei și să vă controlați poftele de zahăr.

Asigurați-vă că alegeți iaurt care conține culturi vii și nu conține zahăr adăugat.

8. Curmale

Curmalele sunt fructe uscate din palmierul curmal. Deși conțin aproape 70% zahăr dintr-o sursă de încredere, acestea sunt foarte nutritive și pot ajuta la reducerea poftei de zahăr.

Amintiți-vă, totuși, că curmalele sunt foarte dulci, așa că limitați-vă la o porție la un moment dat, sau aproximativ trei curmale.

9. Cartofii dulci

Cartofii dulci sunt nutritivi, dulci și sățioși. Ei conțin în principal carbohidrați, dar și fibre și o serie de vitamine și minerale, inclusiv vitamina A, vitamina C și potasiu.

Este posibil să simțiți pofte de zahăr pentru că nu mâncați suficient în timpul zilei.

Includerea unei surse de carbohidrați precum cartofii dulci în mesele dvs. poate ajuta la combaterea acestui lucru prin adăugarea de calorii la mesele dvs. și făcându-le mai echilibrate.

După cum sugerează și numele lor, cartofii dulci pot oferi, de asemenea, gustul dulce după care tânjești.

10. Carne, carne de pasăre și pește

Includerea unei surse de proteine precum carnea, carnea de pasăre sau peștele în mesele tale poate ajuta la prevenirea poftei de zahăr.

Dacă încercați să pierdeți în greutate, obținerea unor cantități adecvate de proteine este importantă pentru gestionarea foamei, a aportului alimentar, a apetitului și a greutății.

Dacă sunteți vegetarian, nu vă faceți griji – sursele de proteine pe bază de plante pot avea același efect.

11. Smoothie-uri

Smoothie-urile pot fi o opțiune excelentă dacă ai poftă de o băutură îndulcită cu zahăr.

Încearcă să combini diferite tipuri de fructe cu iaurt. Dulceața fructelor combinată cu efectul de umplere al iaurtului vă poate satisface poftele în timp ce vă oferă o varietate de nutrienți.

Dacă bei un smoothie, asigură-te că folosești fructul întreg, nu doar sucul, pentru a păstra fibrele sănătoase.

12. Sucuri fără zahăr

Sucurile sunt extrem de dulci, iar consumul de cantități mari de băuturi îndulcite cu zahăr a fost legat de mai multe afecțiuni cronice, cum ar fi:

  • boli de inimă
  • diabetul zaharat
  • obezitatea
  • hipertensiune arterială
  • rezistența la insulină

Cu toate acestea, poate fi dificil să renunțați complet la ele.

Trecerea la o versiune fără zahăr vă poate ajuta să obțineți o doză dulce fără zahăr și calorii adăugate.

13. Prunele uscate

Prunele sunt prune.

Ca și curmalele, acestea sunt pline de fibre și nutrienți și au un gust foarte dulce.

Ca atare, puteți ajunge la ele ca o alternativă sănătoasă la bomboane atunci când aveți poftă de zahăr.

Conținutul lor ridicat de fibre și sorbitolul natural pot ajuta, de asemenea, la ameliorarea constipației. Sorbitolul este un alcool natural din zahăr care are un gust dulce, dar este absorbit lent în intestin.

CITEȘTE ȘI: Specialiştii explică fenomenul: De unde vine ‘pofta de dulce’ de după masă

14. Ouăle

Ouăle sunt un aliment bogat în proteine care vă poate ajuta să vă țineți apetitul și poftele sub control.

De fapt, cercetările arată că un mic dejun bogat în proteine precum ouăle poate reduce foamea și poate ajuta oamenii să mănânce mai puțin pe parcursul zilei.

Acest lucru se poate datora în parte faptului că o dietă bogată în proteine suprimă hormonul foamei grelina și crește unii dintre hormonii care vă fac să vă simțiți sătul, inclusiv peptida YY (PYY) și peptida-1 asemănătoare glucagonului (GLP-1 ).

Acest lucru sugerează că un mic dejun cu ouă vă poate face să vă simțiți plin pentru mai mult timp și să vă reduceți apetitul.

15. Alimente fermentate

Alimentele fermentate, cum ar fi kimchi, kombucha și varză acră sunt surse de bacterii benefice.

Bacteriile benefice găsite în aceste alimente pot ajuta la menținerea echilibrului de bacterii „bune” din intestin și la reducerea numărului de bacterii care cauzează boli.

De fapt, bacteriile din intestin sunt, de asemenea, conectate la multe dintre procesele din organism și pot „vorbi” cu creierul dumneavoastră prin intermediul compușilor și hormonilor pe care îi produc.

Acest lucru permite bacteriilor intestinale să influențeze aportul alimentar. Unii dintre acești compuși pot chiar să imite hormonii de foame sau de sațietate ai organismului, afectând apetitul și dorința de mâncare.

Prin urmare, se sugerează că includerea alimentelor fermentate în dieta dumneavoastră poate ajuta la menținerea unui intestin sănătos și la prevenirea poftelor alimentare.

Comentarii: