NUTRITIE

2 idei de preparare pentru o friptură de porc perfectă

Foto: Pinterest.com

Carnea de porc este un ingredient al preparatelor delicioase, care ne oferă friptura perfectă,  folosit în foarte multe rețete din bucătăria românească și internațională. Este ușor să gătești atunci când ai la îndemână câteva sfaturi prețioase care să te ajute la prepararea mâncărurilor, de aceea sfatul meu este să nu încetați să căutați instrucțiuni și trucuri utile pentru gătit.

CITEȘTE ȘI: Cum alegi carnea potrivită pentru o friptură de porc suculentă

2 idei de preparare pentru o friptură de porc perfectă

Vă prezint în continuare două rețete simple, dar gustoase, cu care îi veți putea impresiona pe cei dragi.

  • Cotlet de porc la cuptor, în sos de muștar

Creștem complexitatea gradual, așa că prima rețetă durează ceva mai mult timp, dar friptura este delicioasă.

Fie că marinezi carnea sau nu, trage-o în tigaia în care ai topit puțin unt, timp de 4-5 minute. Întoarce pe ambele părți bucățile de carne pentru a se rumeni uniform. Scoate-le apoi pe o farfurie pe care ai pus prosoape de hârtie, care să absoarbă din grăsime.

Preîncălzește cuptorul la 170⁰C. Adaugă sare și piper peste carne și pune-o într-o tavă de cuptor, împreună cu sosul de muștar.

Într-un bol micuț amestecă 3-4 lingurițe de muștar de Dijon, cu 100ml de smântână grasă pentru gătit, 2-3 căței de usturoi zdrobiți și câteva lingurițe de suc sau cidru de mere. Pentru un gust glazurat, adaugă și 2 lingurițe de miere.

2 idei de preparare pentru o friptură de porc perfectă

  • Friptură de porc la tavă cu vin

Încearcă să folosești pentru această rețetă o spată de porc întreagă (1-2kg), pentru o friptură la tavă gătită lent, suculentă și absolut delicioasă.

Preîncălzește cuptorul la 220⁰C. În acest timp, freacă bucata de carne cu sare mare, cât să intre puțin și în piele. Poți chiar cresta puțin cu un cuțit în piele și grăsime.

Așază carnea în tava cu puțină supă de legume și gătește timp de 30 de minute, după care scade temperatura la 150⁰C. Acoperă tava cu o folie de aluminiu și mai gătește timp de 2-3 ore, în funcție de cât de groasă este spata de porc. Grăsimea poate fi refolosită zilele următoare la alte preparate.

CITEȘTE ȘI: Secretul fripturii de porc: Echilibrul perfect între dulce și sărat

Scoate grăsimea în exces din tavă, este suficient să rămână un strat extrem de subțire, în care adaugi ceapă, felii de morcovi, cartofi sau ce legume mai preferi. Adaugi și carnea peste și mai lași încă vreo 30 de minute, până când temperatura internă ajunge la aproximativ 80⁰C.

Durează mult pentru că se gătește lent, însă dificultatea nu este mare, iar gustul este pe măsură, asemănător de fraged cu pulled pork.

Comentarii: