3 alimente pe care TREBUIE să le mănânci pentru a avea oase sănătoase. Pe măsură ce îmbătrânim, oasele se descompun, crescând riscul de osteoporoză, o boală care face scheletul fragil și crește probabilitatea de fracturi.
Fracturile sunt deosebit de periculoase pentru persoanele în vârstă, pentru care pot însemna recuperare pe termen lung, invaliditate sau chiar moarte prematură, scrie New York Post. Acestea fiind spuse, există diete și stiluri de viață care pot încetini pierderea osoasă. În special, experții indică o serie de nutrienți, cum ar fi calciul și vitamina D, care pot ajuta la menținerea unui schelet sănătos, mai relatează publicația.
CITEȘTE ȘI: Magneziu sau calciu: Care este cea mai bună soluție pentru oase sănătoase?
Capacitatea de a absorbi calciul din surse alimentare scade odată cu vârsta, dar este totuși recomandat să îl obțineți din alimente mai degrabă decât din suplimente.
3 alimente pe care TREBUIE să le mănânci pentru a avea oase sănătoase
Legume cu frunze verde închis
Legumele cu frunze verde închis sunt bogate în calciu, un nutrient important care ajută la menținerea oaselor puternice pe măsură ce îmbătrânim.
După cum explică Sue Shapps, profesor de nutriție la Universitatea Rutgers, atunci când nu obținem suficient calciu din alimente, organismul ia mineralul din oase, slăbindu-le în timp.
Femeile cu vârste cuprinse între 19 și 50 de ani au nevoie de 1.000 de miligrame de calciu pe zi, sau 1.200 mg dacă sunt mai în vârstă. Bărbații cu vârste cuprinse între 19 și 70 de ani au nevoie de 1.000 mg, sau 1.200 mg dacă sunt mai în vârstă.
Un pahar de lapte conține 300 mg de calciu. Produsele lactate, cum ar fi brânza de vaci și iaurtul, peștele cu oase, cum ar fi sardinele, și legumele cu frunze verde închis, cum ar fi varza kale, sunt, de asemenea, surse excelente de calciu.
Alimente bogate în vitamina D
Consumul de alimente bogate în vitamina D este, de asemenea, important pentru sănătatea oaselor. Organismul nu produce vitamina D în mod natural, astfel încât oamenii trebuie să o obțină de la soare, alimente sau suplimente. Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor deoarece ajută organismul să absoarbă calciul. De asemenea, joacă un rol important în sistemul imunitar și în sănătatea mușchilor și a nervilor.
Aportul zilnic recomandat de vitamina D pentru adulți este de 600 de unități internaționale (UI), crescând la 800 UI după vârsta de 70 de ani. Alimente precum conservele de ton, păstrăvul curcubeu, somonul, ciupercile, gălbenușurile de ou și laptele sunt surse excelente de vitamina D.
Proteine
Proteinele sunt esențiale pentru menținerea sănătății oaselor și a masei musculare, precum și pentru prevenirea osteoporozei. Aportul zilnic recomandat de proteine pentru adulți este de 0,8 grame pe kilogram de greutate corporală. Adulții au nevoie de 1-1,6 grame de proteine pe kilogram de greutate corporală pe zi. Sursele de proteine includ carne slabă, carne de pasăre, pește, fructe de mare, ouă, produse lactate, nuci, leguminoase, năut și tofu.
CITEȘTE ȘI: De ce au nevoie articulațiile pentru a fi sănătoase: Ce le ajută să rămână flexibile și puternice
Kelsey Mangano, profesor asistent la Universitatea din Massachusetts Lowell, împărtășește: „Creșterea varietății de alimente pe care le consumați este una dintre cele mai bune modalități de a avea un impact asupra sănătății oaselor”.
Oasele puternice sunt esențiale pentru a preveni boli precum osteoporoza. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, în rândul adulților de peste 50 de ani, 51,5% dintre femei au o masă osoasă scăzută, comparativ cu 33,5% dintre bărbați, mai notează publicația.
Comentarii: