Măsurarea tensiunii arteriale este un element de bază al vizitei anuale la medic. Dar, de ceva timp, criteriile de diagnostic pentru hipertensiune arterială au fost actualizate. Deci, chiar dacă valorile tale nu s-au schimbat, s-ar putea să nu mai fii acolo unde crezi că ești.
Oricine are tensiunea arterială peste 130/80 este considerat a avea hipertensiune arterială.
Nivelul normal al tensiunii arteriale este 120/80. Orice mai puțin decât atât este grozav (până când aveți simptome de tensiune arterială scăzută). Primul număr se referă la tensiunea arterială sistolică (o măsurătoare a presiunii pe care o exercită sângele atunci când inima îți bate) iar al doilea număr reprezintă tensiunea arterială diastolică (o măsurare a presiunii sângelui între bătăile inimii).
CITEȘTE ȘI: Hipertensiunea secundară: Problema de sănătate cu care te-ai putea confrunta fără să îți dai seama
Iată de ce merită să vă aflați valorile tensiunii mai devreme decât mai târziu:
1. Hipertensiunea arterială nu provoacă de obicei simptome vizibile.
În cazuri rare, hipertensiunea arterială poate provoca dificultăți de respirație, dureri de cap sau sângerări nazale, potrivit Clinica Mayo. Dar în marea majoritate a cazurilor nu există niciun fel de simptome, spune Roxane Mehran, M.D., Director de Cercetare Cardiovasculară Intervențională și Studii Clinice la Icahn School of Medicine din Mount Sinai.
„Aceasta este cea mai mare problemă – este cel mai mare ucigaș tăcut”, spune ea. Asta înseamnă că nu te poți baza pe acele simptome ca motive pentru a consulta medicul despre tensiunea arterială.
Și este important să rețineți că nu vorbim despre o singură măsurare a tensiunii la controlul anual la medic. După cum explică dr. Whelton, pacienții pot avea măsurători diferite în afara cabinetului medicului. Deci, după ce am observat niște valori îngrijorătoare ale tensiunii la un control de rutină, e important să îți măsori tensiunea și în alte circumstanțe: la birou, acasă, în timplul zilei, seara pentru a obține o imagine completă înainte de a pune un diagnostic, spune el.
2. Hipertensiunea arterială stă la baza bolilor de inimă și, dacă este lăsată netratată, poate provoca leziuni ale organelor.
„Hipertensiunea arterială este un factor de risc pentru mai multe boli”, inclusiv afecțiunile care afectează inima și restul corpului, spune Mary Norine Walsh, M.D., președinte al Colegiului American de Cardiologie. Acestea includ atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și insuficiență cardiacă, precum și sângerări la nivelul creierului și leziuni ale rinichilor care pot necesita în cele din urmă dializă.
De ce un impact atât de mare? „Cu fiecare bătaie a inimii, [inima] bate împotriva presiunii mai mari”, explică dr. Mehran, ceea ce înseamnă că există un „volum de muncă crescut cu fiecare bătaie a inimii”. Aceasta determină îngroșarea mușchilor inimii și îngreunează și mai mult inima să pompeze sângele în mod eficient. Hipertensiunea arterială „este adesea foarte tăcută din punct de vedere clinic”, spune dr. Walsh, „dar efectele sunt extrem de severe”.
CITEȘTE ȘI: Efectul a trei pahare de vin roșu pe săptămână asupra sănătății: Cum este influențată tensiunea/ STUDIU
3. Ai putea trata hipertensiunea arterială alegând un mod de viață diferit, dacă observi din timp valorile tensiunii tale
Odată ce ajungi să ai valori ridicate (sistolic între 120 și 129 și diastolic sub 80), „trebuie să privești acel pacient într-o lumină diferită”, spune dr. Mehran. Deși tratamentul nu este neapărat cel mai urgent, în funcție de ceilalți markeri de sănătate, medicul dumneavoastră vă poate încuraja să vă gândiți la modificări ale stilului de viață, inclusiv la modificări ale dietei, reducerea consumului de alcool sau creșterea nivelului de activitate fizică. Odată ce cifrele tale devin mai mari decât atât, acele schimbări ale stilului de viață devin esențiale. Și, la niveluri dincolo de aceasta, medicul dumneavoastră poate lua în considerare să vă dea medicamente.
Așadar, dacă sunteți curios în legătură cu tensiunea arterială sau cum să o monitorizați, consultați medicul, dar nu neglijați puterea de a vă menține sănătos.
Comentarii: