4 obiceiuri care pot provoca diabet – Unele dintre ele te vor surprinde. Diabetul, o tulburare metabolică complexă caracterizată prin niveluri ridicate de zahăr în sânge, afectează milioane de oameni din întreaga lume și reprezintă un risc grav pentru sănătate dacă nu este tratat.
Deși genetica îi poate predispune pe unii oameni la această boală, factorii legați de stilul de viață joacă un rol esențial în apariția și evoluția ei. Anumite obiceiuri, dacă sunt lăsate necontrolate, pot contribui la apariția diabetului, spune nutriționistul Kimberly Wyman.
Aceste obiceiuri pot duce la creșteri pe termen lung ale nivelului de zahăr din sânge, crescând riscul de a fi diagnosticat cu diabet. Acestea sunt cele patru obiceiuri comune – privitul la televizor după cină, mâncatul deserturilor la ore târzii, restricționarea caloriilor, evitarea carbohidraților.
CITEȘTE ȘI: Poți face diabet din cauza consumului de dulciuri? Ce spun specialiștii
Un obicei comun care poate duce la diabet este privitul la televizor (sau practicarea unei alte activități sedentare) imediat după cină.
„Pentru a preveni ca nivelul de zahăr din sânge să fie prea ridicat pentru prea mult timp, este o idee excelentă să ieșiți la o plimbare după masă, mai ales după cină”, spune nutriționistul.
Consumul de deserturi dulci seara târziu poate crește, de asemenea, riscul de diabet. „Multe deserturi sunt bogate în zahăr, ceea ce poate provoca o creștere a glicemiei”, spune Dr. Wyman. Această creștere pe termen lung a nivelului de zahăr din sânge poate duce la niveluri ridicate de hemoglobină glicată.
„Dacă încercăm să pierdem în greutate, o dietă restrictivă poate părea adesea ca fiind cea mai rapidă cale de a ajunge acolo. Cu toate acestea, acest lucru vine cu multe dezavantaje. Concentrarea exclusivă pe restricția calorică poate fi dăunătoare pentru persoanele cu risc de diabet.”, spune specialistul. „Calitatea nutriției și nutrienții sunt mai importanți decât aportul caloric.
„Simpla reducere a caloriilor poate duce la un aport insuficient de nutrienți esențiali, cum ar fi proteinele și carbohidrații bogați în fibre, care sunt esențiali pentru o nutriție adecvată și pentru prevenirea diabetului”, adaugă expertul.
CITEȘTE ȘI: Medicamentul pentru diabet care poate proteja rinichii de insuficiență renală
Evitarea completă a carbohidraților poate fi contraproductivă pentru prevenirea diabetului, subliniază nutriționistul. Se spune că carbohidrații sănătoși și bogați în fibre previn sau controlează diabetul prin prevenirea vârfurilor de zahăr din sânge.
Carbohidrații bogați în fibre ajută la încetinirea absorbției zahărului în sânge, reducând riscul de glicemie ridicată și de rezistență la insulină, potrivit actualno.com.