4 semne care arată că glicemia ta este instabilă fără să îți dați seama. Glicemia joacă un rol esențial în menținerea echilibrului energetic și în buna funcționare a organismului. Atunci când nivelul zahărului din sânge nu este stabil, acesta poate duce la o serie de simptome neplăcute care trec adesea neobservate în viața de zi cu zi.
Înțelegerea modului în care sunt reglementate aceste niveluri este esențială pentru menținerea sănătății și a bunăstării. În acest articol, vom analiza cum să recunoaștem semnele glicemiei instabile și ce măsuri putem lua pentru a o menține în limite optime, evitând simptomele neplăcute și riscurile asociate cu acestea.
CITEȘTE ȘI: Simptome ale glicemiei ridicate pe care le poți observa pe față
4 semne care arată că glicemia ta este instabilă fără să îți dați seama
Acestea sunt 4 semne ale nivelului instabil de zahăr din sânge care trec adesea neobservate în viața de zi cu zi: oboseală, foame excesivă, iritabilitate și disconfort. Aflați cum să vă reglați glicemia pentru a evita aceste simptome neplăcute!
Oboseală, stare de rău
Glicemia se referă la nivelul de zahăr din sânge. După o masă, glicemia crește după consumul de carbohidrați. Aceștia sunt descompuși în molecule mici (glucoză). Glucoza este necesară pentru buna funcționare a organismului nostru, în special a creierului, care consumă mult din ea. Cu toate acestea, este important să fim atenți la „vârfurile de glucoză”. Acestea, dacă sunt instabile, pot avea efecte pe termen scurt și lung.
„După ingerarea carbohidraților, glicemia crește; ceea ce ne dorim este un vârf moderat și evitarea hiperglicemiei. Orice hiperglicemie va fi urmată de hipoglicemie”, spune Lucille Triauro, dietetician. De fapt, această instabilitate provoacă anumite simptome, cum ar fi:
- Senzația de foame, mai mult sau mai puțin pronunțată;
- Oboseală;
- Iritabilitate;
- Disconfort.
Cum să vă reglați glicemia?
Pentru a evita aceste neplăceri, este foarte posibil să puneți în aplicare anumite proceduri pentru a menține stabil nivelul zahărului din sânge. De exemplu, se recomandă să:
- Mâncați mai întâi fibre, apoi proteine, grăsimi și carbohidrați. Acest lucru va reduce glicemia postprandială și nivelurile de insulină asociate;
- Bucurați-vă de un mic dejun echilibrat: acest lucru vă ajută să vă activați hormonii de dispoziție, să vă umpleți de energie și, de asemenea, să evitați poftele dinaintea prânzului. De asemenea, vă va ajuta să limitați supraalimentarea pe parcursul zilei;
- Adăugați puțină aciditate mâncărurilor dvs. (kvass, oțet, lămâie) pentru a reduce glicemia;
- Adăugați condimente precum scorțișoara, care ajută la reglarea zahărului din sânge;
- Faceți mișcare după ce ați mâncat: mușchii folosesc glucoza;
- Evitați să consumați zaharuri „izolate” : gustările dvs. trebuie să fie bine gândite și echilibrate.
Există, de asemenea, anumite alimente care stabilizează zahărul din sânge. Este cazul ovăzului, leguminoaselor, nucilor și semințelor și legumelor verzi. În sfârșit, să știți că „o microbiotă echilibrată joacă un rol central în gestionarea zahărului din sânge. Fibrele alimentare servesc ca prebiotice, hrănind bacterii benefice precum Bifidobacterium și Lactobacillus. Aceste bacterii produc acizi grași cu lanț scurt (SCFA), care îmbunătățesc sensibilitatea la insulină și reduc inflamația”, conchide Pascal Nourtier, nutriționist.
CITEȘTE ȘI: Cum este afectat organismul dacă nu mănânci 12-16 ore: Efectul pe care îl are asupra glicemiei
Menținerea unor niveluri stabile de zahăr în sânge este esențială pentru sănătatea și bunăstarea noastră generală. Schimbările în alimentație și obiceiuri pot face o mare diferență, reducând fluctuațiile nivelului de glucoză și prevenind simptomele neplăcute. O dietă echilibrată și variată, o activitate fizică regulată și o abordare atentă a stresului sunt pași importanți pentru îmbunătățirea sensibilității la insulină și menținerea unor niveluri optime de zahăr în sânge.
Amintiți-vă că orice schimbare în dietă sau activitate fizică trebuie făcută cu atenție, în consultare cu un medic sau nutriționist, mai ales dacă aveți boli cronice sau sunteți la risc pentru diabet.
Cel mai important lucru de reținut
- Zahărul din sânge, sau glicemia, crește după ce mâncați.
- Nivelul instabil de zahăr din sânge duce la oboseală, iritabilitate și senzație de foame.
- Există câteva sfaturi care să vă ajute să vă reglați glicemia și să evitați aceste vârfuri.