Durerile de cap, inflamatiile de la nivelul pielii, tusea fara motiv si chiar modificari celulare care pot duce la cancer sunt efecte ale poluantilor din aer si din alimente care patrund in organism si ne afecteaza incet, dar sigur, organismul.
Efectul pe care toti il simtim atunci cand respiram aer poluat este lipsa oxigenului care ar trebui sa intretina arderile celulare normale.
Senzatia de “aer irespirabil” si “insuficient” este data de faptul ca primul “instinct” al organismului este acela de a se apara de produsii toxici din aer. De aceea, produce mai mult mucus, urmat de contractarea muschilor care inconjoara caile respiratorii. Prin urmare, ne este din ce in ce mai greu sa respiram si sa luam din aer pretiosul oxigen.
Monoxidul de carbon care provine din gazele de esapament si din fumul de tigara intoxica organismul si afecteaza creierul favorizand instalarea unor boli degenerative precum Alzheimer si Parkinson.
CITEȘTE ȘI:
Ciocolata NU este recomandată bărbaţilor: Poate duce la boli grave
Sfaturi ESENȚIALE pentru a întreținerea plantelor de interior
Mai mult, fumatorii au performante intelectuale mai slabe decat nefumatorii si decat cei care locuiesc in zone cu aer nepoluat. Atentia si memoria fumatorilor, dar si nivelul lor de inteligenta este mai scazut fiindca, in mod constant creierul lor primeste mai putin oxigen decat ar fi normal si, implicit, celulele lor neuronale functioneaza mai slab.
Acelasi efect il produce si plumbul, prezent si el in aerul pe care il respiram. Potrivit studiilor, persoanele care se expun la plumb au un IQ mai mic, o dezvoltare deficitara si probleme de memorare.
Te-ai gandit ca este suficient sa respiri aer poluat pentru ca tensiunea sa-ti creasca? Aceasta este concluzia unor studii realizate de cercetatorii de la Universitatea de Stat din Ohio.
Cum să-ți schimbi alimentaţia, pentru a-ți ține sub control hipertensiunea
Potrivit acestora, poluantii din aer patrund foarte rapid in sange iar nivelul tensiunii continua sa creasca si la cateva zile de la ultima expunere la poluantii din aer.
Mai mult, din cauza pulberilor fine in suspensie, cantitatea sangelui care circula prin arterele coronare descreste iar inima pompeaza sange mai greu. Astfel, riscul de aritmii creste.
Descoperire de senzaţie a medicilor: Acesta ar putea fi pansamentul viitorului
Au peste 50 de ani și arată SENZAȚIONAL în costum de baie! Care este SECRETUL lor
Poluarea nu vine doar din aerul pe care il consumam. Si in alimente exista poluanti, in general, substante precum pesticidele si ingrasemintele. Folosite in agricultura pentru a trata plantele impotriva bolilor si daunatorilor, pesticidele pot ramane pe suprafata legumelor si fructelor. Ele pot fi indepartate prin curatarea cojii sau, daca nu, prin spalarea sub jet de apa, timp de cateva minute.
Un alt poluant alimentar este dioxina care, ingerata pe termen lung, poate favoriza aparitia cancerului si poate da disfunctii sexuale. Principalele alimente care pot contine cantitati importante de dioxina sunt laptele, carnea, pestele si ouale.
Inflamatiile de la nivelul pielii care pot aparea pe fond alergic, la contactul cu aerul poluat, incarcat de particulele toxice, sau cele care survin din cauza blocarii porilor, precum acneea, au de multe ori la origine poluarea.
La aceste probleme se adauga si pubertatea precoce pe care o determina substantele prezente in caserolele de plastic si cele din jucariile si biberoanele bebelusilor, precum bisfenol A, o substanta incriminata pentru faptul ca favorizeaza productia hormonului feminin estrogen, fapt care duce la maturizarea prematura a fetelor, crescandu-le si riscul de cancer.