Îmbătrânirea organismului este un proces de neoprit, dar căutăm în mod constant modalități de a o încetini și de a ne păstra tinerețea pentru mai mult timp. Corpul îmbătrânește în fiecare zi, dar, de asemenea, în fiecare zi noi înșine contribuim la apariția mai multor riduri sau la slăbirea stării noastre.
Nu doar alimentația precară și lipsa exercițiilor fizice sunt de vină pentru acest lucru, ci și alte obiceiuri care ne fac să ne apropiem și mai repede de bătrânețe.
Nu există o limită de vârstă pentru a determina debutul îmbătrânirii, iar vârsta biologică este determinată de stările fizice, mentale, emoționale și cognitive. Ridurile faciale nu anunță neapărat o îmbătrânire bruscă, deoarece fiecare organ îmbătrânește la un moment diferit și într-un ritm diferit.
Există obiceiuri care duc la o îmbătrânire mai rapidă a organismului, care la rândul său afectează bunăstarea generală și forma fizică.
CITEȘTE ȘI: Cum îți prepari acasă ‘elixirul tinereții’. Băutura dinainte de somn care amână îmbătrânirea
Lumina albastră este emisă de ecranele televizoarelor, laptopurilor sau telefoanelor mobile, astfel încât fiecare persoană este expusă la ea în fiecare zi. S-a demonstrat că unele radiații ultraviolete albastre pot contribui la deteriorarea ochilor prin afectarea maculei, precum și la afectarea negativă a ritmului circadian al zilei.
Totuși, asta nu este tot, deoarece studii recente au dovedit că lumina albastră are un efect distructiv asupra celulelor nervoase, ceea ce duce la o îmbătrânire mai rapidă.
Relațiile umane joacă un rol extrem de important pentru sănătatea mentală și fizică a unei persoane. Un studiu dovedește că persoanele care trăiesc singure și cu un sentiment de nefericire îmbătrânesc mai repede. Singurătatea este responsabilă de îmbătrânire, crescând vârsta biologică mult mai repede decât fumatul.
O stare psihică bună, menținerea unor relații bune cu alte persoane și activitatea socială pot contribui semnificativ la încetinirea procesului de îmbătrânire.
Deși pare puțin probabil, lipsa igienei orale este cea care poate contribui la îmbătrânirea prematură. Îmbătrânirea dentară, adică modificarea dinților, din cauza vârstei sau a igienei, afectează în mod direct aspectul întregii fețe, dar este responsabilă și de adâncirea ridurilor, mai ales atunci când apar carii la nivelul dinților.
Atunci când dinții încep să lipsească, pielea își pierde cadrul natural și fața apare scufundată și lăsată. Procesele inflamatorii care pot apărea în gură ca urmare a lipsei de igienă sunt, de asemenea, periculoase pentru sănătate, precum și pentru starea întregului organism.
Bacteriile provenite de la dinții bolnavi pătrund în fluxul sanguin și accelerează formarea plăcii aterosclerotice. Acest lucru crește riscul de infarct miocardic sau de accident vascular cerebral chiar și la o vârstă fragedă.
Expunerea excesivă la soare are un impact negativ asupra organismului uman. Radiațiile ultraviolete deteriorează elastina și colagenul din piele, care sunt responsabile pentru menținerea pielii în stare bună. Fără colagen și elastină, pielea devine predispusă la riduri și nu este suficient de hidratată și hrănită.
Expunerea frecventă a pielii la soare duce la apariția a tot mai mulți radicali liberi, care nu numai că accelerează îmbătrânirea, dar sunt responsabili și de deteriorarea materialului genetic. Anomaliile de la nivelul ADN-ului provoacă mutații în celulele pielii care pot duce în cele din urmă la apariția cancerului sub formă de melanom.
Consumul excesiv de sare în dieta zilnică contribuie la îmbătrânirea mai rapidă. Sarea este conținută în multe dintre alimentele procesate pe care le consumăm în fiecare zi, iar utilizarea sa suplimentară în gătit accelerează semnificativ procesele nefavorabile din organism.
Ceea ce poate dăuna și mai mult organismului și accelera îmbătrânirea este restricția excesivă de grăsimi în alimentație. Pentru a rămâne tineri mai mult timp, ar trebui să consumăm în mod regulat acizi grași omega-3, deoarece aceștia hrănesc pielea, întăresc vasele de sânge și, de asemenea, protejează ochii de glaucom.
Prin urmare, din dieta dumneavoastră nu trebuie să lipsească peștele, uleiurile sănătoase, nucile și semințele.