SANATATE

5 probleme grave cauzate de amigdalele inflamate

onecms.io

5 probleme grave cauzate de amigdalele inflamate. Dacă o persoană are adesea amigdalită, mai ales dacă tratamentul este neglijat, se poate dezvolta amigdalita cronică. Inflamația, deși nu este activă, poate provoca daune în anumite circumstanțe.

De ce avem nevoie de amigdale?

Amigdalele, împreună cu adenoidele și elementele limfoide de pe peretele posterior al faringelui, formează un organ imunitar – inelul limfofaringian. Acesta are grijă de sănătatea organismului acționând ca un filtru biologic împotriva infecțiilor care pătrund în organism din mediul extern.

Amigdalele captează agenții patogeni virali și bacterieni, datorită cărora se formează un proces inflamator local, în timpul căruia agentul patogen este neutralizat. Dacă este prea puternic sau există prea multe infecții, amigdalele pot să nu facă față sarcinii lor după faza acută, inflamația nu trece complet, lăsând un focar al unui proces lent.

CITEȘTE ȘI: Ce trebuie să faci dacă ai amigdalele inflamate: Remediile care duc la vindecarea lor

Ce este amigdalita cronică?

Pe scurt, în amigdalita cronică există o infecție latentă în amigdale, care, atunci când sunt create momente favorabile, se trezește (se activează) și poate duce la anumite probleme. Exacerbările amigdalitei pot fi provocate de diverși factori: ARVI, hipotermie, stres, care reduc temporar apărarea imunitară, dând infecției latente puterea de a se reproduce.

Ca urmare, apare un focar de infecție. Aceasta este acumularea de mase cazeoase în cavitățile amigdalelor, respirație urât mirositoare, exacerbări frecvente, iar în unele cazuri pacientul trebuie să urmeze un tratament antibacterian sistemic pentru a face față procesului inflamator și a suprima activitatea florei patogene.

Pacienții cu amigdalită cronică sunt cei mai susceptibili la diverse infecții respiratorii. Acest lucru este de înțeles: în zona nazofaringelui, apărarea imunitară este afectată. În cele mai avansate cazuri, acestea se dezvoltă:

  • febră amigdalogenă
  • abcese peritonsilare (acumulare de puroi)
  • dureri articulare
  • defecte cardiace.

Cel mai adesea, exacerbările apar în afara sezonului, cu anumite erori de stil de viață – din cauza hipotermiei, consumul de băuturi reci, în special băuturi carbogazoase și lactate.

Care sunt pericolele complicațiilor?

Reumatism

Printre cele mai periculoase complicații ale amigdalitei cronice, ar trebui evidențiată o astfel de patologie ca reumatismul. Acesta este un nume învechit pentru patologie, astăzi se numește „febră reumatică acută”. Prin natura sa, este un proces inflamator autoimun care se dezvoltă ca o complicație a unei infecții streptococice. Aceasta înseamnă că organismul își percepe propriile țesuturi din rinichi, inimă, articulații ca fiind străine, deoarece compoziția lor antigenică îi amintește de bacteriile care provoacă inflamația amigdalelor (streptococi).

Cardiopatia reumatică

Cea mai gravă complicație a febrei reumatice este cardiopatia reumatică, care apare de obicei după atacuri repetate de boală acută. Din cauza procesului inflamator, valvele suferă, apar defecte cardiace cu probleme de circulație a sângelui. În acest caz, este necesară examinarea suplimentară a pacientului, inclusiv de către un reumatolog.

CITEȘTE ȘI: Ce sunt pietrele pe amigdale. Simptome. Prevenție. Tratament

Dar relația dintre amigdalita cronică și bolile tiroidiene nu a fost dovedită.

Amigdalita cronică trebuie cu siguranță tratată, nu ignorată. Dacă tratamentul conservator nu ajută, atunci se recomandă îndepărtarea amigdalelor, potrivit actualno.com. Indicațiile absolute pentru îndepărtarea amigdalelor sunt:

  • exacerbări de 3-5 ori pe an
  • abcese peritonsilare
  • febră amigdalogenă
  • dureri articulare
  • vegetație pe valvele inimii

Problema îndepărtării este determinată de medicul curant. De asemenea, el numește examinările și o dată a operației.

Comentarii: