Durerile de sinuzită îți pot da ziua peste cap. Presiunea surdă pe care o resimți în zona frunții este deranjantă și te împiedică să te concentrezi fie asupra activitășilor de la serviciu, fie să te bucuri de timpul petrecut alături de familie și prieteni.
Sinuzita este infecţia membranei mucoase care căptuşeşte interiorul foselor nazale şi sinusurile. Când membrana mucoasă se inflamează, blochează drenajul fluidului din sinus spre nas şi gât, determinând durere şi presiune în sinusuri.
Diferenţa dintre răceală şi sinuzită constă în faptul că simptomele ce însoţesc răceala, incluzând nasul înfundat, încep să se amelioreze după 5-7 zile. În schimb, simptomele atribuite sinuzitelor durează mai mult şi se agravează după 7 zile. De regulă, această boală apare că urmare a unei răceli, dar poate avea şi alte cauze precum rinită alergică, polipii nazali, corpi străini sau deviaţia de sept, toate acestea putând obstrucționa pasajul nazal.
Există, pentru sinuzită, alternative naturiste extrem de eficiente, care te ajută să vindeci boala, nu doar să suprimi simptomele, aşa cum o fac medicamentele clasice.
Pentru a scăpa de durerile cauzate de inflamația sinusurilor este recomandată folosirea inhalatorului, iar în cazul în care nu aveți așa ceva în casă, puteți apela la o simplu vas cu aburi. Turnați câteva picături de ulei esenţial de brad, mentă sau eucalipt. În timpul băilor de aburi puteţi stimula circulaţia la nivelul sinusurilor, prin apăsări repetate cu degetele arătătoare, în partea de jos a nărilor, la rădăcina nasului, sub sprâncene şi la baza pomeţilor.
Conținând berberina, o substanță cu activitate antibiotică cu spectru larg împotriva mai multor specii de bacterii, gențiana uşurează inflamatia mucoasei nazale şi a celei bucale. Folosiți tinctura de gențiană, de 3 – 4 ori pe zi, pentru a reduce intensitatea simptomelor.
Inhalații pentru sinuzită se mai fac şi cu muşeţel, coadă-şoricelului, salvie, busuioc, cimbru, cimbrişor, măghiran, salvie, cetină de pin, ceapă, sare sau lavandă, care au efecte antiinflamatoare, sedative şi sudorifice.
Aerul uscat pune o presiune suplimentară pe sinusuri! Folosiți un umidificator pentru a putea respira mult mai ușor. Este indicat să porniți aparatul cu aproximativ o oră înainte de culcare astfel încât aerul din cameră să fie mai puțin uscat atunci când mergeți la culcare.
Esențial în folosirea umidificatorului este curățarea lui completă și regulată. Ca orice recipient în care apa este lăsată pentru mai mult timp, și în cazul acestui aparat se pot forma mucegaiuri și bacterii și, cu siguranță, nu vă doriți să le împrăștiați prin aerul din casă. Sunt o mulțime de produse naturiste menite să vă ajute în a ține acest aparat curat și dezinfectat.
Gândiți-vă la dușurile fierbinți ca la un umidificator rapid. Căldura dilată mucozitățile astfel încât vă puteți sufla nasul chiar în timp ce faceți dușul, iar aburul ajută la calmarea sinusurilor.
Pentru eficiența acestei operațiuni, când vă băgați sub duș închideți ușa de la cabina de duș sau, dacă aveți doar cadă, închideți ușa de la baie. În acest fel, păstrați înntr-un spațiu redus toate efectele terapeutice, ale căldurii și aburului.
Ceaiul fierbinte este un alt remediu natural care îți încălzește întregul corp, fiind un tratament pe care îl poți aplica în orice moemnt al zilei. Nu te grăbi să-l bei rapid, inhalează în acest timp aburii calzi!
În unele cazuri, inflamația sinusurilor este însoțită și de dureri în gât. Spre deosebire de umidificator sau duș, ceaiul fierbite calmează și durerile de gât.
Pentru eficiență maximă alege ceaiul de ghimbir, unul dintre produsele naturale cu efecte dovedite științific în ceea ce privește ameliorarea durerilor. Ghimbirul este un antiinflamator natural, fiind de mare ajutor nu doar în calmarea durerilor cauzate de sinuzită, ci a durerilor de gât.
Un alt imunostimulent capabil să accelereze vindecarea infecţiilor bacteriene, fungice şi virale este echinacea. Infuzați 1o g din rădăcina sau părţile aeriene uscate şi beţi zilnic câte 4-5 ceşti din acest ceai.
Masarea fruncții și a tâmplelor cu uleiuri esențiale este un alt remediu natural pe care îl poți folosi oricând, în orice parte a zilei, și oriunde te-ai afla. Pentru o acțiune rapidă și eficientă, încă de la apariția primelor simptome, masează fruntea şi tâmplele cu ulei esenţial de eucalipt sau de mentă.
De câte ori nu ți-au dat lacrimile și a început să-ți curgă nasul, atunci când ai mâncat alimente picante, puternic condimentate cu curry sau chiar banalul hrean?
Mâncărurile picante sunt o altă alternativă naturală pentru a scăpa de durerile cauzate de sinuzită. Chiar dacă nu te dai în vânt după astfel de măncăruri, o porție de mâncare picantă, iute, este cea care practic pune lucrurile în mișcare și îți îndepărtează presiunea acută resimțită în cazul inflamării sinusurilor.