5 semne ascunse că rinichii tăi au nevoie urgentă de ajutor. Rinichii sunt un organ important pentru organism. Pentru a prevenirea afectarea lor și mai mare, este important să cunoști aceste simptome care indică nevoia lor de a fi tratați.
5 semne ascunse că rinichii tăi au nevoie urgentă de ajutor
1. Edemul
Edemul renal poate apărea pe diferite părți ale corpului, dar cel mai adesea apare pe față și mai ales pe pleoape. Apariția bruscă a edemului sever este caracteristică debutului multor boli renale. Trebuie știut că edemul este un simptom nespecific al patologiei renale.
CITEȘTE ȘI: Cel mai simplu mod de a preveni pietrele la rinichi
2. Tulburări gastrointestinale
Pe măsură ce funcția renală se deteriorează, substanțele toxice se vor acumula în mod natural în organism, ducând în cele din urmă la pierderea apetitului, greață, vărsături și alte tulburări digestive. Intoxicația poate fi însoțită de mâncărime a pielii și a membranelor mucoase.
3. Creșterea tensiunii
Tensiunea arterială crescută poate fi, de asemenea, un simptom al bolii renale, în special la persoanele tinere.
Hipertensiunea arterială duce la afectarea rinichilor , iar disfuncția renală, la rândul său, agravează evoluția hipertensiunii.
4. Anemia
Rinichii sunt direct implicați în activitatea sistemului nostru hematopoietic. În rinichi se produce eritropoietina, un hormon care asigură niveluri normale de hemoglobină în sânge.
Simptome:
- slăbiciune,
- oboseală,
- piele palidă
- căderea părului
- unghii fragile.
Și, deși anemia nu este, de asemenea, un simptom specific al insuficienței renale, uneori o scădere pe termen lung a hemoglobinei din sânge este singurul semn al disfuncției renale.
5. Probleme cu urinarea
Atunci când mergeți la toaletă „pentru o mică nevoie”, este important să acordați atenție consistenței și culorii urinei. Dacă observați spumă, sânge, puroi sau alte impurități în ea, consultați un medic cât mai curând posibil și examinați-vă.
Ce investigații să faceți
Bolile pot fi detectate și prin teste de laborator.
Test general de urină
- Proteine. Dacă excreția de proteine depășește 150 mg pe zi, vorbim de așa-numita proteinurie. Dar foarte des proteinele sunt eliberate în cantități mai mari în alte condiții care nu au legătură cu bolile renale: temperatură, activitate fizică crescută, stres, infecții, deshidratare.
- Globulele roșii din sânge. În mod normal, la o persoană sănătoasă, nu se detectează în urină mai mult de 1 globulă roșie la 10-12 câmpuri de vedere. Depășirea acestei cantități poate fi considerată normală dacă se întâmplă din când în când. Atunci când celulele roșii din sânge sunt prezente în mod constant în urină și există mai mult de trei dintre acestea în câmpul vizual și sunt detectate și componente ale hemoglobinei, această afecțiune se numește hematurie.
CITEȘTE ȘI: Ceaiul cel mai bun pentru rinichi: Scade riscul de a face pietre la rinichi
Analiză de sânge
- Creatinină. Aproape toată creatinina este excretată de rinichi, astfel încât o creștere a concentrației sale în sânge este un indicator foarte precis că organul funcționează sub sarcină.
- Uree. O creștere a ureei serice este, de asemenea, caracteristică bolii renale. Ureea este implicată în metabolismul proteinelor, este sintetizată în ficat, filtrată în rinichi și apoi excretată de aceștia, potrivit actualno.com. O creștere a nivelului de uree este caracteristică descompunerii proteinelor și afectării rinichilor.