5 simptome care indică faptul că ficatul este supraîncărcat cu toxine. Dermatologul rus și candidatul la științe medicale Irina Baranova a numit cinci semne subtile care indică faptul că ficatul poate fi supraîncărcat cu toxine. Expertul spune că aceste semne, nu atât de evidente, pot indica probleme hepatice și sfătuiește să nu le ignorați.
5 simptome care indică probleme ale ficatului
Medicul pune pe primul loc oboseala cronică.
„Dacă te trezești obosit chiar și după o noapte întreagă de somn, ar putea fi un semn că ficatul tău nu își face treaba de eliminare a toxinelor. Atunci când este supraîncărcat, organismul folosește mai multă energie pentru a se menține în funcțiune, ceea ce duce la oboseală constantă și scăderea concentrării”, notează specialistul.
CITEȘTE ȘI: De ce să-ți începi ziua mâncând un măr: Efectul pe care îl are asupra ficatului
Problemele de piele sunt al doilea semn
Erupțiile cutanate, acneea, pigmentarea sau mâncărimile constante pot indica faptul că ficatul nu are timp să elimine toxinele și acestea încep să fie eliminate prin piele.
Atunci când examinează un pacient cu boli hepatice, medicul vede imediat semne pe față. Din cauza tulburărilor metabolice din organism, pielea feței devine cel mai adesea uleioasă, apar erupții cutanate, coșuri și pete pigmentare de diferite dimensiuni și nuanțe (de la maro deschis la negru). Fața devine palidă, pielea îmbătrânește brusc, devine acoperită cu riduri.
Semnele externe ale bolii hepatice nu numai că ajută medicul să stabilească diagnosticul și să prescrie examinări suplimentare, dar servesc și ca un semnal pentru pacientul însuși că ar trebui să ceară imediat ajutor de la profesioniști. Fața și pielea corpului, reacționând la problemele cu ficatul, „strigă” despre nevoia de tratament urgent.
Al treilea semn este balonarea frecventă.
Dacă ficatul este supraîncărcat, procesul digestiv poate încetini, explică medicul. Acest lucru se manifestă adesea prin balonare și o senzație de greutate după masă.
Al patrulea semn este creșterea inexplicabilă în greutate
În special în zona abdominală. Acest lucru se datorează faptului că, în cazul problemelor hepatice, metabolismul este perturbat.
Iritabilitatea și problemele de somn sunt al cincilea semn că ficatul este supraîncărcat cu toxine
Acest organ lucrează activ noaptea, iar supraîncărcarea sa poate provoca tulburări de somn precum insomnie sau treziri frecvente.
CITEȘTE ȘI: De ce este varza alimentul ideal pentru ficat: Efectul benefic pe care îl are
Cele mai frecvente boli ale ficatului
Medicul enumeră care sunt acestea:
- Hepatita virală. Inflamație a ficatului cauzată de virusuri (hepatita A, B, C, D, E). Poate fi acută sau cronică.
- Ciroză. O boală cronică în care țesutul hepatic sănătos este înlocuit de țesut cicatricial (fibrotic). Aceasta poate duce la pierderea funcției hepatice și la complicații grave.
- Ficat gras. Boala nealcoolică a ficatului gras (NAFLD): O acumulare de grăsime în ficat fără consumul de alcool. Aceasta poate duce la inflamație și ciroză.
- Boala alcoolică a ficatului gras. Acumularea de grăsime în ficat din cauza abuzului de alcool.
- Insuficiență hepatică. O afecțiune în care ficatul își pierde capacitatea de a-și îndeplini funcțiile. Aceasta poate fi acută (afectare bruscă) sau cronică (deteriorare treptată).