6 simptome care trădează lipsa de magneziu: Unul dintre ele ține de somn. Medicul rus Dr. Pavlova împărtășește faptul că deficitul de nutrienți este posibil chiar și cu o nutriție adecvată. Stresul, lipsa de somn, exercițiile fizice intense reduc toate nivelurile de magneziu.
6 simptome care trădează lipsa de magneziu
Medicul spune că oricare dintre aceste simptome poate indica o lipsă de magneziu în organism:
- Insomnie
- Oboseală cronică
- Crampe stomacale
- sindrom premenstrual sever
- Dureri de cap
- Anxietate crescută
„După cum puteți vedea, magneziul joacă un rol important în corpul uman. Acesta este implicat în peste 300 de reacții biochimice, inclusiv sinteza proteinelor, producerea de energie, contracțiile musculare și transmiterea impulsurilor nervoase”, spune expertul.
CITEȘTE ȘI: Magneziu sau calciu: Care este cea mai bună soluție pentru oase sănătoase?
Deficitul de magneziu poate duce la diverse probleme de sănătate, cum ar fi crampe musculare, oboseală, probleme de somn, iritabilitate și depresie. Pentru a preveni deficitul de magneziu, ar trebui să consumați alimente bogate în acest mineral. Acestea includ legume cu frunze verzi (spanac, kale), nuci (migdale, caju), semințe (dovleac, floarea-soarelui), cereale integrale, leguminoase și pește. De asemenea, puteți lua suplimente de magneziu, dar ar trebui să consultați mai întâi medicul dumneavoastră.
„Este important să rețineți că excesul de magneziu poate fi, de asemenea, dăunător pentru sănătate. Excesul de magneziu este rar și este de obicei asociat cu administrarea unor doze mari din acest mineral sub formă de suplimente sau medicamente. Prin urmare, înainte de a începe să luați medicamente care conțin magneziu, trebuie să vă consultați medicul”, spune medicul.
Care sunt cauzele deficienței de magneziu?
Deficitul de magneziu poate fi cauzat fie de aportul insuficient, fie de excreția excesivă a acestui mineral din organism. Organismul are mecanisme care previn excreția excesivă a acestui mineral. Cu toate acestea, în cazuri relativ rare, acest mecanism de reglementare nu funcționează corect din cauza unui defect genetic, cum ar fi sindromul Gitelman, o boală renală ereditară rară.
La majoritatea persoanelor, deficitul de magneziu se datorează altor cauze, cum ar fi următoarele
- nutriție dezechilibrată, care poate apărea în cazul tulburărilor alimentare sau al dietelor;
- abuzul de alcool;
- nevoia crescută de magneziu din cauza stresului, exercițiilor fizice intense sau sarcinii;
- diaree severă și vărsături frecvente;
CITEȘTE ȘI: Atenție la deficitul de magneziu: Bolile grave pe care le poate declanșa
În plus, echilibrul magneziului poate fi afectat negativ de unele boli:
- boala cronică de rinichi;
- diabetul;
- inflamații ale pancreasului;
- boli intestinale cronice, cum ar fi boala Crohn sau colita ulcerativă;
- tulburări tiroidiene, cum ar fi insuficiența paratiroidiană.
Deficitul de magneziu poate apărea și după un transplant renal sau o intervenție chirurgicală la nivelul intestinului subțire. În plus, la deficitul de magneziu poate contribui administrarea anumitor diuretice (diuretice) și a anumitor antibiotice care sunt utilizate pentru tratarea infecțiilor bacteriene.
Comentarii: