7 alimente care te vor ajuta să adormi mai repede. O cină grasă și/sau picantă, aromată cu alcool sau o doză mare de băutură cofeinizată vă va oferi cu siguranță o noapte nedormită. Pe de altă parte, iată care sunt alimentele (și mâncărurile făcute din ele) care vor aduce pace, liniște și somn dulce.
7 alimente care te vor ajuta să adormi mai repede
Făină de ovăz
În timp ce sprâncenele tale surprinse se strecoară cu încredere în sus, hai să vorbim despre toate în ordine. Melatonina, unul dintre principalii hormoni necesari pentru un somn sănătos, poate fi produsă în organism pe cont propriu sau poate veni din exterior cu ajutorul anumitor alimente. Potrivit Society for Light Therapy and Biological Rhythms, sângele unei persoane de vârstă medie conține 5-25 mcg de melatonină (adică 15.000 nanograme).
Unele produse conțin „doze” de melatonină comparabile cu această cantitate. Deținătorii recordului pentru acest indicator sunt cireșele, curmalele, nucile, semințele de muștar, fulgii de ovăz, orzul perlat, hrișca și orezul, mei. Desigur, rareori mănâncă vreunul dintre noi fulgi de ovăz la cină, dar dacă insomnia se afirmă cu încredere, de ce să nu încercați? Pentru un efect de 100%, asezonați cu nuci și fructe uscate.
Nuci
Deficitul de triptofan afectează dramatic și calitatea somnului. Ținând cont de faptul că acest aminoacid este un precursor al hormonului bucuriei și plăcerii serotonina, vă informăm că „încărcarea” regulată de triptofan se găsește în nuci (nuci și nuci de pin, caju, arahide, migdale), precum și în brânză, curcan, fructe de mare și năut – va îmbunătăți nu numai o noapte de odihnă, ci și starea dumneavoastră de spirit.
CITEȘTE ȘI: ATENŢIE la acest mineral esenţial! Lipsa lui din organism duce la depresie, dureri de cap, insomnie
„Produse „minerale
Suntem siguri că nu ți-ai dat seama că zincul, magneziul, calciul, fierul și iodul nu sunt doar elemente din tabelul periodic, ci și minerale importante pentru somn. Să vă explicăm de ce. Magneziul protejează împotriva stresului, ajută la relaxare și la scăparea de gândurile intruzive (acestea ne împiedică adesea să adormim rapid și liniștit).
Notă: magneziul se găsește în legumele verzi, banane și migdale. Zincul este, de asemenea, necesar de urgență organismului în situații de stres.
Semințele de in, grâul încolțit, crustaceele sunt principalele sale produse de ieșire. Avem nevoie de calciu pentru contracția normală a mușchilor (precum și pentru sănătatea oaselor și a dinților), dar aceasta nu este singura sa funcție importantă: el contribuie și la producerea melatoninei, hormonul somnului. Prin urmare, o lipsă de calciu poate contribui nu numai la convulsii și ticuri, ci și la insomnie. De aceea, noaptea mâncăm brânză de vaci sau salată verde asezonată cu susan.
Dieta poate afecta, de asemenea, calitatea somnului. Cele mai nocive alimente care interferează cu somnul sunt cofeina, alcoolul și carbohidrații rapizi.
O cantitate suficientă de fier în organism va ameliora disconfortul din picioare înainte de a adormi (recunoașteți, cel puțin o dată nu ați putut adormi pentru că „nu avea unde să le pună”?). Principala sursă de fier din alimente este carnea roșie. Nu vă încurajăm să mâncați fripturi în pat, dar vă recomandăm să organizați ospețe cu carne de câteva ori pe săptămână, cu 2-3 ore înainte de culcare.
Un alt mineral important pentru somn este iodul, care susține funcționarea normală a glandei tiroide. Efectul său cumulativ „funcționează” pe termen lung (previne sforăitul și din nou de sindromul „picioarelor neliniștite”), deci aici totul este simplu – pentru a preveni deficiența de iod, înlocuiți sarea obișnuită cu cea iodată.
Fructe „galbene” (ananas, banane, citrice)
Puțin mai multe despre melatonină. Un studiu a fost efectuat la Universitatea Khon Kaen din Thailanda: 30 de persoane au mâncat unul dintre cele șase fructe timp de o săptămână. Înainte și după experiment, urina fiecărui participant a fost măsurată pentru nivelurile de 6-sulfatoxymelatonină aMT6s, un indicator care reflectă nivelul de melatonină din sânge. S-a dovedit că fructele tropicale pot influența producerea propriei melatonine, ananasul, banana și portocala fiind deținătoarele recordurilor. Conform rezultatelor studiului, ananasul crește nivelul propriei melatonine cu 226%, banana cu 180%, iar portocala cu 47%.
Sucul de cireșe
Potrivit unui studiu al Universității din Pennsylvania, sucul de cireșe este incredibil de benefic pentru somn: dacă bei un pahar înainte de a merge la culcare timp de o săptămână, timpul „îmbrățișării Morpheus” crește cu 34 de minute datorită adormirii aproape instantanee, iar eficiența somnului crește cu 5-6%
Salata
Cunoscuta salată populară conține latucarium, o substanță care are proprietăți sedative și este similară opiului (nu vă faceți griji – efectul său este de multe ori mai puțin pronunțat și nu duce la dependență, dar vă ajută să adormiți perfect).
CITEȘTE ȘI: Aceste trei fructe delicioase îmbunătățesc calitatea somnului
Ceaiuri din plante
Mai multe studii au arătat că ceaiul de mușețel ajută la creșterea nivelului de glicină, care ajută la relaxarea mușchilor. Iar oamenii de știință australieni observă o îmbunătățire a calității somnului atunci când beau ceai de fructul pasiunii cu o oră înainte de a merge la culcare: ei asociază acest efect cu acțiunea alcaloizilor din ceai, care calmează sistemul nervos.
Comentarii: