SANATATE

7 boli care se agravează cel mai des după sărbători

7 boli care se agravează cel mai des după sărbători. Alimentația abundentă, lipsa de activitate fizică, culcarea târzie și consumul de alcool sunt cauza exacerbării anumitor boli după sărbători . Persoanele care au deja anumite boli cronice sunt deosebit de expuse riscului. Ce boli se agravează cel mai adesea după Anul Nou?

Acest lucru este împărtășit de Dr. Sergey Lopatin, medic generalist, gastroenterolog, hepatolog și medic de medicină preventivă.

7 boli care se agravează cel mai des după sărbători

Gastrită și ulcer peptic

Principalul factor declanșator al exacerbării gastritei și ulcerului gastric este consumul necontrolat de alimente grase și picante și mai ales de alcool. Schimbările bruște în alimentație duc la iritarea mucoasei gastrice și provoacă secreția excesivă de suc gastric. Combinația acestor factori duce la exacerbarea bolilor cronice.

CITEȘTE ȘI: Planta cea mai bună pentru fiere: Favorizează deschiderea canalelor biliare

Boala calculilor biliari

Aceasta este o boală cronică în care se formează depozite – concrețiuni în vezica biliară și în căile biliare. Boala se dezvoltă adesea ca urmare a unei predispoziții ereditare. Cu toate acestea, principalul său factor declanșator este alimentația – un exces de grăsimi, dulciuri, paste și alcool. După consumul unei cantități mari de alimente grele apare cel mai adesea un atac de colică biliară, atunci când lumenul vezicii biliare sau al canalelor este blocat de o piatră.

Simptome caracteristice: greață, vărsături, dureri puternice în hipocondrul drept și în epigastru – partea superioară a abdomenului. Exacerbarea colelitiazei este o afecțiune extrem de gravă care necesită spitalizare.

Pancreatită

Pancreatita, sau inflamația pancreasului, merge adesea mână în mână cu calculii biliari. Principalii vinovați sunt aceiași: maioneza, cartofii prăjiți, puiul prăjit și alte tentații de Anul Nou. Și, de asemenea, consumul de alcool. Puteți lua în considerare administrarea de medicamente enzimatice, dar numai după consultarea unui gastroenterolog.

Hipertensiunea arterială

Pacienții hipertensivi sunt, de asemenea, în pericol în timpul sărbătorilor de Anul Nou. Pentru ei, principalul pericol nu este doar alcoolul, ci și stresul care însoțește adesea pregătirea pentru sărbătoare. Excesul de sare, care este conținut în cantități mari în rețetele pentru mâncărurile tradiționale de Anul Nou, poate provoca, de asemenea, modificări ale tensiunii arteriale.

Guta

O altă boală care este exacerbată după sărbători este guta. Problemele articulare sunt agravate de abuzul de alimente proteice: preparate din carne, carne jeleu, fructe de mare, conserve de pește. Aceste produse se caracterizează printr-un conținut ridicat de compuși organici care contribuie la acumularea sărurilor de acid uric în sânge și articulații. Berea și alte alcooli sunt, de asemenea, surse de purine. Deosebit de insidioase în acest sens sunt șampania și vinul, care sunt considerate un atribut important al mesei de Anul Nou.

„Reduceți consumul de carne și alte alimente bogate în proteine. Reduceți la minimum alcoolul, încercați să beți mai multă apă pură și ceai slab”, spune medicul, comentând măsurile de prevenire a crizelor de gută.

Bolile ficatului

Alcoolul și alimentele grase creează o povară serioasă asupra ficatului, în special la pacienții cu boală de ficat gras sau alte patologii cronice ale organului. Exacerbarea poate fi însoțită de greutate în hipocondrul drept și epigastru, greață, eructații, slăbiciune și oboseală.

„Limitați consumul de alcool, alimente grase și prăjite. Încercați să acordați prioritate surselor ușor digerabile de proteine și carbohidraților lenți, mâncați mai multe legume și verdețuri. Încercați să faceți mai multă mișcare și să nu petreceți toate sărbătorile pe canapea”, sfătuiește specialistul.

CITEȘTE ȘI: Ce să NU mănânci dacă suferi de pietre la fiere

Urolitiaza

O dietă echilibrată este baza pentru prevenirea urolitiazei. Regulile dietetice depind de tipul specific de pietre la care pacientul este predispus să se formeze. Cu toate acestea, sărbătorile de Anul Nou conduc aproape inevitabil la o încălcare a regimului alimentar. Principalii factori de risc în acest caz sunt excesul de sare și proteine, precum și deshidratarea (inclusiv abuzul de alcool).

„Nu uitați de regimul de hidratare și beți mai multă apă curată pe zi. Limitați-vă consumul de ceai puternic, cafea și băuturi alcoolice. Încercați să nu mâncați în exces, controlați cantitatea de sare și proteine din dieta dumneavoastră”, adaugă expertul.

Comentarii: