Contrar a ceea ce știai, mămăliga este un fel de mâncare originar din nordul Italiei şi, deşi este considerată un tip de mâncare rural, mămăliga este foarte apreciată şi în zonele urbane. În afara beneficiilor uimitoare pentru sănătate, unul dintre avantajele acestui fel de mâncare este faptul că este foarte ușor de preparat, iar, în același timp, poate fi combinată cu numeroase alte alimente.
Mămăligă se face din mălai sau chiar din gris, ambele aducând numeroase beneficii organismului. Mai mult, mălaiul NU conţine gluten şi poate fi consumat şi de către cei care au intoleranţă la gluten.
Compoziţia mămăligii şi beneficiile ei asupra organismului:
Mămăliga este bogată în minerale, vitamine şi nutrienţi de care corpul are nevoie pentru a funcţiona normal.
Este bogată în grăsimi sănătoase ce ajută la bună funcţionare a intestinelor. Întrucât îmbunătăţeşte digestia, mămăliga este chiar indicată în curele de slăbit.
Porumbul este principalul motiv pentru care mămăliga este considerată a fi atât de sănătoasă. La fel că şi orezul şi grâul, porumbul oferă corpului energia necesară bunei funcționării și abundă în nutrienţi cum ar fi folatii, vitamina B6, vitamina C şi vitamia E, tiamină, riboflavină şi niacina.
În plus, porumbul asigura o concentraţie mai ridicată de fosfor, magneziu, zinc, potasiu, cupru, seleniu şi mangan.
Mămăliga nu are deloc multe calorii, este recomandata în diete şi pentru bebeluşi şi copiii mici. Copiii adoră mămăligă, mai ales dacă este combinată cu iaurt sau legume şi îi ajută să aibă şi o imunitate mai puternică.
Alina Petre: Stilul personal înseamnă să comunici cine eşti fără a fi nevoie să vorbeşti
Profesoara devenită soția elevului, viitoarea primă doamnă a Franței / GALERIE FOTO
Un alt beneficiu al mămăligii este că reduce riscul de cancer, lucru ce a fost demonstrat printr-un studiu făcut de oamenii de ştiinţă americani. În special, mămăliga reduce riscul de cancer la colon şi reduce riscul de formare a hemoroizilor.
Mămăliga prezintă un efect anti-oxidant asupra corpului şi reduce nivelul de colesterol rău graţie conţinutului de grăsimi sănătoase, fibre şi carbohidraţi. Consumul de mămăligă are un efect pozitiv şi asupra inimii şi circulaţiei sângelui.
Cum se prepară mămăliga:
Mămăliga se poate pregăti în două feluri, ambele foarte uşoare, diferența contă doar de măsurarea cantităților.
Se pun 3 căni de apă într-o oală, puţin ulei de floarea soarelui şi un vârf de sare. Când apa începe să fiarbă se dă focul mai mai mic, se adaugă o cană de mălai şi se amestecă. Este recomandat să se folosească linguri din lemn pentru amestecare, cele de metal se oxidează.
Diagnostic după 200 de ani: misterioasa boală de care a suferit Goya
De ce ne este greu să reținem NUMELE persoanelor cunoscute RECENT
O a două metodă se prezintă în felul următor. Se pun apa, uleiul de floarea soarelui şi sarea la fiert, se aşteaptă până ce compoziția începe să fiarbă şi apoi se toarnă 500 gr de mălai. Se amestecă de asemenea cu o lingură de lemn.
Dieta cu mămăligă
Care sunt principiile acestei diete?
– dulciurile si produsele de patiserie trebuie eliminate complet;
– mezelurile si conservele sunt, de asemenea, interzise;
– sunt permise ceaiurile si cafeaua cu lapte;
– sucurile, fie ele si naturale, sunt excluse complet;
– nu trebuie neglijat consumul zilnic al celor 2 litri de apa;
– chipsurile, covrigeii, floricelele, biscuitii si fructele uscate trebuie eliminate si ele pe toata perioada dietei.
– mamaliga nu trebuie fiarta prea mult, pentru ca isi pierde proprietatile;
– in mod evident, mamaliga nu trebuie combinata cu paste sau paine.
Preparate pe care chefii NU îți recomandă să le comanzi la restaurant
Sfaturi utile ale specialiştilor: Ce trebuie să mănânci pentru a îți creşte părul
DURATA ideală a programului de exerciții fizice pentru slăbit
Alimente permise: mamaliga, painea integrala (cantitati mici, 1-2 felii o data la 2 zile), carnea de pasare sau peste, fiarta sau fripta, rosii, castraveti, broccoli, morcov, mazare, fasole verde, salata verde, rucola, ceapa, ardei gras, ciorbe de orice fel, mai putin cea de burta, produse lactate, preferabil mai slabe, migdale, caju, nuci, seminte de floarea soarelui fara sare, seminte de dovleac, fructe de orice fel, legume la gratar, usturoi, ulei de masline in cantitati mici, cereale integrale, tocanite de legume, ciuperci, masline, paste integrale in cantitati mici si numai in combinatie cu salatele.
– pentru o pierdere in greutate eficienta, nutritionistii recomanda sa se consume mamaliga cu moderatie, 2-3 linguri la o masa.
Idei de meniuri pentru dieta cu mamaliga:
Meniu ziua 1
Mic dejun: mamaliga cu branza slaba de vaci, o felie de cascaval si un ou fiert;
Gustare: un mar;
Pranz: piept de pui la gratar cu 2 linguri de mamaliga si o salata verde cu putin ulei de masline, otet, rosii, castraveti si ce legume iti mai plac;
Gustare: o mana de nuci sau o punga mica de seminte de floarea soarelui fara sare;
Cina: O cana de iaurt cu cereale integrale;
Gustare: o banana.
Meniu ziua 2
Mic dejun: un castron de lapte cu mamaliga sau 2 linguri de smantana cu mamaliga si ou;
Gustare: un fruct;
Pranz: peste la gratar cu mamaliga si mujdei plus o salata verde cu de toate;
Gustare: 2 felii paine prajita cu o jumatate de avocado si rosii cherry;
Cina: branza cu mamaliga;
Gustare, daca e cazul, o mana de migdale.
Cele șapte tipuri de orgasm la femei. CUM pot fi atinse
Băuturile DIETETICE pot provoca atacuri vasculare, un nou avertisment al specialiștilor
Salata la pungă. O găsim peste tot, dar nu mulţi ştiu cât de PERICULOASĂ este!
Meniu ziua 3
Mic dejun: un ou fiert cu mamaliga si branza;
Gustare: o mana de migdale sau nuci plus un fruct;
Pranz: o farfurie de ciorba de legume, gaina sau vacuta, cu mamaliga;
Gustare: o felie de paine integrala cu miere;
Cina: o salata verde cu o mana de paste integrale fierte, putin ulei de masline, sos de mustar si lamaie.
Meniu ziua 4
Mic dejun: 2 felii de paine integrala cu omleta din 2 oua, cateva masline, un castravete si branza slaba de vaci;
Gustare: un fruct;
Pranz: tocanita de ciuperci cu mamaliga si o salata verde oricat de mare;
Gustare: un iaurt cu cereale;
Cina: o supa crema cu crutoane;
Gustare: un mar.
Cele mai cool OUTFIT-uri de WEEK-END!/ GALERIE FOTO
Știi ce trebuie să faci dacă te înțeapă o CĂPUȘĂ? / VIDEO
Cel mai frumos centru istoric din România! Nu este nici Cluj, nici Braşov, nici Timișoara!
Meniu ziua 5
Mic dejun: mamaliga cu branza si o lingura de smantana mai slaba;
Gustare: un mar;
Pranz: mamaliga cu 2-3 sarmalute;
Gustare: un mar
Cina: o salata cu de toate;
Gustare, daca e cazul, o punga de pufuleti.
SFAT! In caz ca vi se pare ca dieta e prea drastica, puteti sa mariti portiile si sa incercati sa alternati zilele in care mancati mai putin cu cele in care mancati mai mult, astfel, corpul nu se va obisnui numai cu un aport de calorii si va continua sa piarda in greutate.
Succes!
Comentarii: