Termenul „chist sebaceu” este adesea folosit pentru a descrie ceea ce este de fapt un chist epidermoid. Termenii sunt folosiți interschimbabil, dar există totuși o diferență, conform Cleveland Clinic.
Este ușor să intri în panică atunci când observi un nodul pe piele. S-ar putea să te întrebi dacă este vorba despre melanom sau alt tip de cancer de piele.
Însă chisturile de acest tip – umflături care se dezvoltă lent sub pielea de pe urechi, scalp, față, trunchi, spate sau zona inghinală – sunt de obicei inofensive. Și deși pot fi iritante (sau inestetice), nu sunt canceroase.
Iată ce trebuie să știi – și să faci – dacă ai un chist epidermoid!
CITEȘTE ȘI: Remediu popular pentru multe boli: Tratează constipația și ameliorează stresul, anxietatea și depresia
Ce este un chist epidermoid
Primul lucru bine de știut este că termenul „chist sebaceu” este adesea folosit pentru a descrie ceea ce este de fapt un chist epidermoid. De fapt, chisturile sebacee sunt cauzate de glandele care secretă materia uleioasă (sebum) care ajută la lubrifierea pielii și a părului, conform Clinicii Mayo, scrie doc.ro.
Nu sunt la fel de frecvente ca chisturile epidermoide, care apar atunci când celulele pielii se acumulează sub pielea în loc să iasă la suprafața ei. Vom trata în acest articol în principal chisturile epidermoide.
Cauzele și factorii de risc ai unui chist epidermoid
Suprafața pielii tale, cunoscută sub numele de epidermă, este formată din straturi subțiri de celule care se regenerează în mod constant. Uneori, totuși, atunci când celulele se deplasează mai adânc în piele, în loc să fie eliminate, ele se pot multiplica, ducând la formarea chistului. Acneea poate contribui la dezvoltarea lor, la fel ca și foliculii de păr deteriorați sau umflați. Uneori, vătămarea pielii poate provoca un chist sebaceu.
Secreția care poate ieși din chist provine din celulele care formează pereții chisturilor. Aceste celule secretă o proteină, cunoscută sub numele de cheratina. Aceste chisturi sunt, de asemenea, făcute din grăsime și, adesea, acea substanță sau infecția este cea care dă mirosul.
Semne și simptome ale unui chist epidermoid
Aceste chisturi în formă de cupolă pot fi de mărimea unui bob de mazăre sau pot crește până la câțiva centimetri sau mai mari. Ele cresc foarte încet și nu sunt dureroase. Dacă le atingi, ar trebui să le poți mișca, să fie mobile. Adesea au un punct central negru mic, sau punctum, prin care se acumulează sebumul.
Uneori, totuși, pot deveni inflamate, infectate sau se pot rupe brusc, ceea ce poate crește riscul de infecție. Ocazional, ele apar pe un loc care este constant iritat, cum ar fi un chist pe gât care se freacă de guler sau unul pe spate sub o bretea de sutien.
Oricare ar fi cauza, dacă observi roșeață, sensibilitate sau căldură, aceasta poate indica că chistul s-a infectat. De asemenea, poți observa că formațiunea excretă un lichid asemănător brânzei care are un miros urât.
Oricât de neplăcute sunt, chisturile pot dispărea de la sine fără tratament, potrivit Harvard Health. Dar dacă un chist te deranjează sau devine dureros, este recomandat să îți consulți medicul.
Cum este diagnosticat un chist epidermoid?
De obicei, medicul poate diagnostica un chist sebaceu examinând pielea, deși uneori poate efectua o biopsie pentru a se asigura că nu este un simptom al unei alte afecțiuni. Înainte de examen, este bine să notezi orice leziuni recente ale pielii, când ai observat prima dată chistul, dacă ai avut și alte chisturi și dacă ai antecedente familiale de chisturi. Medicul generalist va fi, de obicei, cel care te va examina, iar apoi poți fi îndrumat către un dermatolog.
Opțiuni de tratament pentru chisturile epidermoide
Dacă un chist sebaceu nu provoacă probleme și aspectul lui nu te deranjează, probabil că nu ai nevoie de niciun tratament.
Medicație și opțiuni chirurgicale
Dacă un chist se inflamează, un medic îl poate injecta cu un steroid pentru a reduce umflarea. Chisturile care se infectează, pe de altă parte, pot necesita îndepărtarea chirurgicală. Dermatologii și chirurgii plasticieni pot efectua această procedură. Pentru a face acest lucru, medicul va face o mică puncție și va elimina conținutul. Dar chisturile revin frecvent după îndepărtare și, în cele din urmă, vor trebui îndepărtate chirurgical din nou. Dacă un chist devine umflat sau infectat, pot fi necesare antibiotice înainte de operație. Chisturile mai mari pot trebui, de asemenea, să fie îndepărtate dacă provoacă căderea părului pe scalp, interferează cu îmbrăcămintea (de exemplu, dacă o piesă de îmbrăcăminte freacă în mod obișnuit chistul, provoacă iritații) sau dacă chistul este într-un loc evident, ca fața.
În unele cazuri, medicul poate folosi un laser pentru a îndepărta chistul. Un studiu publicat în aprilie 2019 în Archives of Craniofacial Surgery a constatat că această abordare funcționează bine cu chisturi mai mici, lasă cicatrici mai mici și poate fi un înlocuitor potrivit pentru intervenția chirurgicală într-o zonă cu probleme cosmetice.
După tratament, asigură-te că urmezi instrucțiunile medicului tău pentru a menține rana curată odată ce ajungi acasă și întreabă când trebuie să te întorci la control.
Complicațiile chisturilor epidermoide
Uneori, chisturile epidermoide se pot infecta. Semnele revelatoare ale infecției sunt roșeața, inflamația și pielea care se simte caldă la atingere. Dacă chistul se rupe, poate duce, de asemenea, la infecție, așa că este important să primești un tratament imediat.
În majoritatea cazurilor, totuși, chisturile nu cauzează probleme și este rar să apară complicații sau efecte secundare după tratament sau intervenție chirurgicală.
Prognosticul chisturilor epidermoide
Majoritatea chisturilor sebacee pot fi ignorate, deoarece nu sunt periculoase. Unele se vindecă singure; altele cresc încet, dar dacă nu te deranjează sau nu se infectează, nu trebuie să faci nimic în privința lor.
Chisturile pot rămâne la o dimensiune mică ani de zile sau pot continua să crească mai mari. Uneori, după cum am menționat mai sus, un chist sebaceu poate dispărea de la sine, dar, de obicei, este necesară o intervenție chirurgicală pentru a le îndepărta.
Pentru a exclude cancerul, medicul poate trimite o probă de chist pentru a fi examinată la microscop. Chistul ar putea fi rareori carcinom bazocelular – cea mai comună formă de cancer de piele – sau carcinom cu celule scuamoase în mai puțin de 1% din cazuri, notează StatPearls.
CITEȘTE ȘI: Vitamina care combate anemia: Ajută la absorbția fierului în organism
Terapii alternative și complementare
Dacă un chist devine umflat sau sensibil, tratamentele la domiciliu pot ajuta și ele. Un lucru ușor de încercat: aplicarea unei comprese umede calde, care poate ajuta la scurgerea chistului. Ce să nu faci: rezistă nevoii de a sparge sau de a strânge chistul, asemenea unui coș. Vei face mai mult rău.
Prevenirea chisturilor epidermoide
Din păcate, nu există nicio modalitate cunoscută de a le împiedica să se dezvolte.
Comentarii: