NUTRITIE

Nu te lăsa dus de val la masa de Crăciun: Cum să NU mănânci prea mult

publika.md
Foto: Pinterest.com

Sărbătorile reprezintă un prilej minunat să te reîntâlneşti cu familia, iar mulţi dintre noi se adună în jurul mesei, alături de cei dragi, chiar şi acum, în pandemie.

Iar ospeţele pantagruelice, cu masa plină de mâncare şi băutură, sunt des întâlnite la români. Însă toată perioada dintre Crăciun şi Revelion este plină de tentaţii culinare, pe care ar trebui să le gestionăm.

Iată câteva sfaturi şi trucuri ca să mănănci moderat chiar şi de Sărbători, fără să te privezi de ceea ce-ţi place!

Nu folosi argumentul dietei pe care o vei începe în ianuarie, nu va fucţiona

E doar un pretext pentru ca tu să scapi de sentimentul de vinovăţie când mănănci prea mult. Stabileşte 2-3 zile în care să profiţi de toate bunătăţile şi de toate mâncărurile tale preferate. Nu trebuie să le mănânci continuu, din Ajun până în ianuarie. În perioada Sărbătorilor este bine să ai zile în care să mănânci mâncăurile pe care le consumi în mod obişnit: supe, salate etc, recomandă clickpentrufemei.ro.

CITEȘTE ȘI: Efectul SURPRIZĂ al mâncării tradiționale de Crăciun: Produsele din carne de porc întăresc imunitatea

Nu aştepta cina de Crăciun fără să mănânci nimic în ziua respectivă

Nu concentra totul în una sau două mese pe zi, ci în trei mese principale şi două gustări. Poţi mânca la micul dejun o felie de pâine prăjită cu salată de boeuf, la prânz piftie, iar seara friptură cu salată. Să asociezi toate aceste preparate la o singură masă e complet greşit. Te vei supraalimenta, digestia va fi greoaie, te vei simţi plin şi obosit.

Hidratează-te!

Apa e prietenul tău cel mai bun în această perioadă. Specialiştii recomandă ca, după fiecare pahar de vin, să bei unul de apă. Astfel eviţi deshidratarea şi mahmureala de a doua zi. Dacă senzaţia de foame apare la scurt timp după ce ai mâncat, este cel mai clar semn că eşti deshidratat. Bea un pahar mare cu apă, iar foamea va dispărea rapid.

Multe familii care se adună la masa de Crăciun mănâncă în faţa televizorului

O altă greşeală, pentru că acesta îţi distrage atenţia şi ve sfârşi înghiţind, mecanic, cantităţi foarte mari de mâncare. Ascultă-ţi organismul. Chiar dacă cei din jur te vor îmbia să guşti câte o bucăţică din toate, refuză-i atunci când te simţi sătul.

CITEȘTE ȘI: Crăciunul, perioada în care sunt concepuţi cei mai mulţi copii. Explicaţia ştiinţifică a fenomenului

Împarte mâncarea!

Nu trebuie să ţii în frigider mâncarea de la Crăciun încă trei zile. Ofer-o invitaţilor sau împarte-o unor persoane care au nevoie de ea.

Comentarii: