Sunt 8 sportivi și doi antrenori. Practic, doar trei adulți și restul, copii. Nu mai au unde să se întoarcă pentru că în urma lor, s-a dezlănțuit iadul la Harkov. Daryna Moskalenko și colegii ei s-au născut acolo și tot acolo s-au pregătit. Până acum, când au plecat în pribegie.
Daryna Moskalenko, singura sportivă majoră din lotul aflat la Izvorani, este și speranța olimpică a ucrainenilor.
„Harkov, orașul în care m-am născut și m-am pregătit, a fost bombardat din primele zile ale războiului. Nu mai avem nimic acolo. Familia mea a reușit să plece, dar tata, din păcate e acolo, ținem legătura, e cumplit ce se întâmplă”, mărturisește Daryna.
România, mai exact Federația Română de Triatlon, le-a deschis porțile complexului de la Izvorani. „Toți sunt din orașul Harkov și nu au unde să se mai întoarcă. Casele lor au fost bombardate. Prin intermediul Federației Europene de Triatlon am primit o solicitare dacă putem să îi ajutăm pe o perioadă nedeterminată. Până acum, cu sprijinul COSR, am reușit să obținem 4 săptămâni în care putem să le oferim condiții foarte bune de pregătire la Izvorani”, spune Vlad Stoica, președintele Federației Române de Triatlon.
CITEȘTE ȘI: Sentimentul de déjà-vu – experienţa ciudată pe care încearcă să o deslușească oamenii de ştiinţă / VIDEO
„Nu au unde să se ducă!”
Președintele Federației Române de Triatlon face tot ce îi stă în putință să îi ajute pe sportivii și pe antrenorii din Harkov și după ce se vor termina resursele pentru cele 4 săptămâni.
„Mai departe, vom reuși și noi prin resurse proprii să îi mai ținem două săptămâni în cantonament, vedem cum reușim să facem rost de resurse să îi ținem pe o perioadă nedeterminată în România”, promite Vlad Stoica.
Care explică de ce ucrainenii au ales România: „Pur și simplu nu au unde să meargă! Au venit la noi pentru că nu au rude, părinții lor nu muncesc în străinătate și nu au unde să se ducă. Sunt niște copii, 7 minori și unul major”! –
Comentarii: