NUTRITIE SANATATE

Fructul care vindecă: Te protejează de cancer și scade glicemia

Foto: Pinterest.com

Strugurii au fost cultivați de mii de ani, iar civilizațiile antice considerau aceste fructe savuroase drept delicatesă. În prezent, există numeroase soiuri de struguri, printre care cele mai populare sunt strugurii verzi, roșii, negri, galbeni și roz.

Aceștia se cultivă în regiunile cu climat temperat din sudul Europei, Africa, Australia, precum și nordul și sudul Americii. Puțini cunosc, însă, multiplele beneficii pentru sănătate ale boabelor dulci de struguri.

Strugurii sunt bogați în nutrienți, în special în vitamina C și K

O cană de struguri conține următorii nutrienți:

  • Calorii: 104 kCal
  • Carbohidrați: 27.3 grame
  • Proteine: 1.1 grame
  • Grăsimi: 0.2 grame
  • Fibre: 1.4 grame
  • Vitamina C: 27% din consumul zilnic necesar
  • Vitamina K: 28% din consumul zilnic necesar
  • Tiamină: 7% din consumul zilnic necesar
  • Riboflavină: 6% din consumul zilnic necesar
  • Vitamina B6: 6% din consumul zilnic necesar
  • Potasiu: 8% din consumul zilnic necesar
  • Cupru: 10% din consumul zilnic necesar

Sunt bogați în antioxidanți, care pot preveni bolile cronice

Antioxidanții sunt compuși vegetali care protejează celulele de acțiunea nocivă a radicalilor liberi, responsabili pentru stresul oxidativ. Stresul oxidativ a fost asociat cu mai multe afecțiuni cronice, printre care diabetul, cancerul și bolile de inimă. Strugurii sunt bogați în compuși antioxidanți, mai precis, s-au identificat peste 1600 de asemenea compuși în fructul de strugure.

Conținutul cel mai ridicat de antioxidanți se regăsește în pielița și sâmburii strugurilor, motiv pentru care majoritatea cercetărilor au fost efectuate pe acestea. Dintre toate varietățile de struguri, cei roșii conțin cea mai mare concentrație de antioxidanți. Unul dintre antioxidanții cei mai benefici din struguri poartă numele de resveratrol, care este clasificat drept polifenol, și a fost studiat în detaliu pentru beneficiile sale, cum ar fi proprietățile de protecție a sistemul cardiovascular, de scădere a glicemiei în sânge, precum și de reducere a riscului de cancer, potrivit doc.ro.

CITEȘTE ȘI: ‘Biblia’ vitaminelor: Efectul incredibil al extractului din sâmburi de struguri asupra sănătății

Compușii vegetali din struguri pot proteja organismul de anumite forme de cancer

Strugurii conțin cantități semnificative de compuși vegetali benefici, care pot proteja organismul de anumite forme de cancer. Printre aceștia se numără și resveratrolul, amintit mai devreme, grație proprietăților sale antiinflamatorii și a acțiunii sale specifice de a bloca dezvoltarea și răspândirea celulelor canceroase în organism. Cu toate acestea, strugurii conțin mai mulți asemenea compuși, deosebit de benefici pentru corp și cu activitate anticancerigenă, cum ar fi quercetina, catechina și antocianina.

Consumul de struguri este benefic pentru activitatea cardiovasculară

Există mai multe motive pentru care consumul de struguri face bine inimii. În primul rând, o cană de struguri conține 288 mg de potasiu, adică 6% din consumul zilnic necesar. Acest mineral este esențial pentru reglarea tensiunii arteriale. Nivelul scăzut de potasiu în organism a fost asociat cu riscul de hipertensiune, boli de inimă și atac de cord.

Potrivit unui studiu1 din 2011, efectuat pe aproape 13000 de adulți, persoanele care consumă alimente bogate în potasiu sunt mai puțin expuse riscului de a muri în urma afecțiunilor cardiovasculare.
În al doilea rând, compușii regăsiți în struguri pot regla nivelul de colesterol, prin descreșterea absorției de colesterol în organism, iar colesterolul este direct asociat cu afecțiunile cardiovasculare.

Consumul de struguri poate scădea nivelul glicemiei în sânge și preveni diabetul zaharat

Strugurii conțin 23 grame de zahăr per cană, deci te-ai putea întreba dacă sunt potriviți dietei diabetice. Cu toate acestea, strugurii au indice glicemic mic, de 53, iar cercetările sugerează că anumiți compuși regăsiți în struguri pot scădea nivelul glicemiei în sânge. Conform unui studiu2 din 2015, 38 de bărbați care au consumat 20 grame de extract de struguri pe zi au manifestat, după 16 săptămâni, un nivel al glicemiei în sânge mai scăzut.

În plus, resveratrolul poate scădea sensibilitatea la insulină, ceea ce poate îmbunătăți abilitatea corpului de a utiliza glucoza și, astfel, de a scădea nivelul glicemiei. Resveratrolul poate, de asemenea, crește numărul de receptori de glucoză la nivelul membranelor celulare ceea ce, din nou, poate impacta în mod pozitiv nivelul glicemiei în sânge.

Strugurii conțin anumiți compuși benefici pentru sănătatea ochilor

Compușii vegetali din struguri pot proteja ochii de boală. Un studiu3 din 2016 sugerează că o dietă suplimentată cu struguri poate proteja ochiul de leziuni ale retinei și îmbunătăți funcția retinei. De asemenea, cercetările sugerează că resveratrolul poate proteja celulele retinale, din ochiul uman, de radiațiile ultraviolete. Acest lucru poate scădea riscul dezvoltării anumitor afecțiuni ale ochilor, care apar odată cu vârsta, precum degenerarea maculară. De asemenea, specialiștii sugerează că resveratrolul poate proteja ochiul de glaucom, cataractă și de ochiul diabetic.

Nu în ultimul rând, strugurii conțin luteină și zeaxantină, doi antioxidanți puternici care pot proteja ochii de daunele produse de lumina albastră.

Consumul de struguri poate îmbunătăți memoria, atenția și alte funcții cognitive

Consumul de struguri poate îmbunătăți sănătatea cerebrală și stimula memoria. Așadar, conform cercetărilor recente, suplimentarea cu extract de struguri sau consumul regulat de fruct poate îmbunătăți funcțiile cognitive, cum ar fi atenția, capacitatea de memorare a informațiilor și fluiditatea limbajului.

De asemenea, specialiștii afirmă că resveratrolul conținut de struguri poate preveni boala Alzheimer, dar este nevoie de mai multe studii clinice în acest sens.

Strugurii sunt bogați în nutrienți esențiali pentru sănătatea sistemului osos

Strugurii conțin numeroase minerale necesare pentru menținerea sănătății oaselor, cum ar fi calciu, magneziu, potasiu, fosfor și vitamina K. De asemenea, există mai multe cercetări pe șoareci care sugerează că resveratrolul poate îmbunătăți densitatea osoasă, dar rezultatele obținute nu au putut fi confirmate, momentan, pe oameni.

CITEȘTE ȘI: Minunea naturii: Preparatul din struguri care previne cancerul şi încetineşte îmbătrânirea

Consumul de struguri poate încetini procesul de îmbătrânire și promova longevitatea

Ne întoarcem, din nou, la resveratrol. Acest compus acționează prin a stimula o familie de proteine numită sirtuine, care au fost asociate cu longevitatea organismului. În plus, resveratrolul este unul dintre cei mai puternici antioxidanți, iar prin repararea daunelor provocate de stresul oxidativ, procesul de îmbătrânire poate fi încetinit. Din acest motiv, există numeroase produse cosmetice pe piață pe bază de resveratrol, deoarece acesta are acțiune benefică și în corectarea ridurilor și a altor semne de îmbătrânire a pielii.

Comentarii: