Albușul de ou este un ingredient pe care îl regăsim atât în rețete de măști pentru ten care se pot face acasă, cât și în măștile de față din comerț. Acesta se poate dovedi extrem de benefic pentru piele, fiind potrivit în general atât pentru tenul matur, cât și pentru tenul gras ori pentru cel acneic.
Un albuș de ou conține aproape 4 grame de proteine, 11% din doza zilnică recomandată de vitamina B2 și 8% din doza recomandată de seleniu. Datorită conținutului lor ridicat de proteine, consumul de albușuri de ou poate oferi beneficii precum reducerea poftei de mâncare și menținerea masei musculare. Așadar, aportul de albușuri este foarte util în curele de slăbire pentru că te face să te simți sătul mai mult timp după ce ai mâncat și, de asemenea, te ajută să nu pierzi masă musculară. În plus, este sărac în grăsimi.
Albușul de ou este bun nu doar consumat intern, ci are și beneficii pentru piele dacă este aplicat extern sub formă de mască. Pentru probleme specifice ale pielii, acesta poate funcționa mai eficient dacă este combinat cu diverse alte ingrediente. Este important de reținut că albușul de ou nu face minuni, dar poate fi util dacă este folosit cu regularitate.
Dacă te confrunți cu probleme cutanate care nu pot fi rezolvate cu ingrediente naturale, e indicat să mergi pentru consult la un medic dermatolog. De asemenea, dacă observi că oricare dintre măștile folosite îți irită fața, cel mai bine este să nu mai utilizezi ingredientele respective. Chiar dacă unele persoane pot obține beneficii utilizând anumite ingrediente, nu toți avem aceeași piele și aceleași reacții cutanate.
Care sunt efectele pe care albușul de ou le are la nivelul tenului?
Dacă ai nevoie de un remediu natural pentru tratarea acneei, pentru estomparea ridurilor fine ori pentru iluminarea feței, poți încerca să folosești albușul de ou pe post de mască preparată la domiciliu, recomandă doc.ro.
Reducerea ridurilor fine de la nivelul feței
Albușul de ou are abilitatea de a strânge pielea, pe măsură ce se usucă după ce îl întinzi pe față. Mai mult decât atât, albușul conține proteine, dar și colagen, despre care se știe că sunt necesare pentru menținerea tenului tânăr.
Colagenul este cel responsabil cu menținerea elasticității și fermității pielii, însă după ce trecem de vârsta de 20 de ani, producția de colagen scade treptat. Putem, însă, să menținem un aport optim de colagen în organism, fie prin consumul alimentelor și suplimentelor alimentare cu colagen, fie prin aplicarea la nivel cutanat a colagenului. Nu există, însă, studii care să confirme faptul că acesta este la fel de eficient când este aplicat pe piele.
Pentru a beneficia de efectul de lifting și de estompare a ridurilor, efect pentru care albușul de ou este faimos, iată ce trebuie să faci: separă albușul de gălbenuș, apoi bate bine albușul până când obții o spumă. Aplică spuma de albuș pe față, dar și pe gât, apoi las-o să se usuce. După aceea, îndepărteaz-o folosind apă călduță și bucură-te de rezultate.
CITEȘTE ȘI: Reversul medaliei: Gina Pistol s-a luptat ca să scape de 21 de kilograme după ce a născut! Cum a reușit?
Scoaterea punctelor negre
Dacă punctele negre îți dau bătăi de cap și vrei să le scoți, aplică, imediat după ce pui masca de mai sus pe zonele cu probleme, un șervețel foarte subțire deasupra. Lasă albușul de ou să se usuce, ceea ce poate dura cam 30 de minute, apoi trage șervețelul – odată cu el vor fi scoase și punctele negre.
Gestionarea pielii grase și a acneei
Tenul foarte gras este de cele mai multe ori și acneic. Albușul de ou nu numai că închide porii, însă poate reduce și producția de sebum în exces. Așadar, pielea nu va mai fi atât de grasă, ceea ce înseamnă că apariția coșurilor nu va mai fi favorizată.
Amestecă o linguriță de albuș de ou cu o linguriță de zeamă de lămâie și aplică masca obținută pe zonele grase și pe cele cu acnee. Lasă masca să acționeze 15 minute, apoi spală-ți tenul cu apă călduță și folosește o cremă specială pentru tenul cu probleme. Repetă această operațiune de 2 ori pe săptămână.
Unele voci pretind că și porii dilatați pot fi micșorați cu ajutorul măștii cu albuș de ou, deoarece acesta are proprietăți astringente, însă adevărul este că aspectul porilor nu prea poate fi modificat, decât, cel mult, pe moment, după care aceștia vor reveni la aspectul lor obișnuit.
Combaterea pungilor de sub ochi
Dacă orele nedormite ori unele afecțiuni de care suferi ți-au cauzat inesteticele pungi sub ochi, poți scăpa de ele tot cu ajutorul albușului de ou. Efectul de lifting al acestuia va ridica pielea lăsată, oferind ochilor un aspect mai odihnit.
Bate albușul de ou până când se face spumă, apoi întinde un strat generos de spumă sub ochi, acoperind pungile. Lasă oul să se usuce, apoi îndepărtează-l cu ajutorul unei dischete demachiante îmbibate în apă călduță.
Măști de albuș se ou pentru diverse probleme ale pielii
Dacă te confrunți cu pete pigmentare, ai pielea sensibilă sau tenul arată îmbătrânit înainte de vreme, poți încerca următoarele măști:
Mască de albuș de ou și portocale
Această mască reduce epetele pigmentare și uniformizează nuanța tenului. Ai nevoie de un albuș de ou bătut cu o jumătate de linguriță de turmeric și o linguriță cu suc de portocale. Se întinde masca pe față și pe gât și se păstrează până se usucă, apoi se clătește bine și se folosește o cremă de față hidratantă. Portocala ajută la reducerea petelor, albușul contribuie la păstrarea tinereții pielii, iar turmericul are efect antibacterian. Masca ar trebui utilizată o dată pe săptămână, deși unele persoane care nu au tenul sensibil o pot folosi chiar de două ori.
Mască de albuș de ou cu castravete
Combinația de albuș de ou, castraveți și miere este recomandată pentru pielea sensibilă. Albușul acționează, cum spuneam, ca un ingredient anti-aging, mierea calmează și hidratează pielea, la fel și castravetele. Un albuș de ou se amestecă bine cu o linguriță de miere, o linguriță de iaurt și una de zeamă de castravete, apoi masca se întinde pe față și se lasă un sfert de oră. Apoi, se spală de pe față, iar după ce pielea este uscată cu un prosop, se aplică o cremă hidratantă. Masca de albuș de ou cu castravete ar trebui utilizată o dată pe săptămână.
Mască de albuș de ou cu aloe vera
Potrivită pentru tenul îmbătrânit pentru care se dorește o revitalizare și o stimulare a producției de colagen, această mască se prepară dintr-un albuș de ou, o linguriță de gel de aloe vera și o linguriță de ulei de ricin. Se amestecă bine toate ingredientele, se aplică pe față și pe gât și se lasă să acționeze 20 de minute. După ce se clătește, se va aplica o cremă hidratantă. Masca poate fi utilizată o dată pe săptămână.
Mască de albuș de ou pentru zona ochilor
Dacă vrei să revitalizezi pielea de sub ochi, încearcă o mască de albuș de ou, morcov și aloe. Pune într-un castron mic un albuș de ou, 1 linguriță de gel de aloe vera și o linguriță de morcov ras foarte fin și bate bine acest amestec cu o furculiță timp de un minut, apoi aplică masca fie doar sub zona ochilor, fie pe toată fața. Las-o 20 de minute, apoi îndepărteaz-o cu apă și usucă tenul cu un prosop, după care folosește cremele tale obișnuite pentru ochi și restul feței.
Mască exfoliantă cu albuș de ou și ovăz
Pentru tenul gras, se poate face o exfoliere blândă cu o mască din albuș de ou, fulgi de ovăz și miere. Ai nevoie de un albuș de ou bătut spumă, o linguriță de miere și fulgi de ovăz râșniți sau făină de ovăz. Amestecă încet albușul bătut spumă cu mierea până se omogenizează, apoi adaugă fulgii de ovăz sau făina de ovăz într-o cantitate suficientă cât să obții o pastă pe care să o poți întinde pe față. Las-o să acționeze timp de 10 minute, apoi îndepărteaz-o cu apă călduță. După ce ai șters fața, folosește crema ta obișnuită.
CITEȘTE ȘI: Ingredientul surpriză care poate opri căderea părului: Îl găsești în bucătărie
Cât de des se pot folosi măștile cu albuș de ou?
În general, folosirea unei măști cu albuș de ou o dată pe săptămână este sigură. Frecvența se poate regla în funcție de cum reacţionează pielea, dar e bine de reținut că dacă o mască de albuș de ou este utilizată prea des poate avea efecte adverse, cum ar fi să usuce pielea prea tare sau poate provoca iritaţii. Dacă folosești o mască și te confrunți cu roșeață, mâncărime sau descuamare, mai bine renunți la masca respectivă și încerci alte ingrediente.
Efecte adverse ale albușului de ou aplicat pe față
Dacă ai tenul sensibil, te poți confrunta cu iritații din cauza albușului de ou aplicat pe față și cu uscăciunea pielii, mai ales dacă este în asociere cu zeama de lămâie. Această combinație ar trebui utilizată mai degrabă în caz de ten gras și acneic.
Recomandarea noastră este să ceri sfatul unei cosmeticiene acreditate legat de îngrijirea tenului la domiciliu, iar dacă suferi de anumite afecțiuni ale pielii, să îți faci o programare la medicul dermatolog, pentru că poate fi nevoie de tratamente pe bază de prescripție medicală pentru a le gestiona.
Comentarii: