Tromboflebita este o inflamație a unei vene, cauzată de un cheag de sânge (tromb). Această inflamație se petrece, de regulă, la nivelul picioarelor. Un cheag de sânge este o formațiune solidă de celule sangvine, care se grupează sau se „lipesc” în același loc. Cheagurile de sânge pot interveni în circulația normală a sângelui prin corp și sunt considerate periculoase.
Tromboflebita poate să aibă loc în venele situate în apropierea suprafeței pielii tale sau poate avea loc în profunzime, între straturile mușchilor tăi. Această afecțiune apare, de obicei, în picioare, însă este posibil să dezvolți tromboflebită și în alte părți ale corpului.
Cheagurile de sânge (trombii) pot cauza umflături în venele de la gâtul tău sau din brațele tale, însă această situație este rară. Tromboflebita afectează venele superficiale și este o afecțiune diferită de ceea ce se numește tromboză venoasă profundă, potrivit doc.ro.
Cauzele și factorii de risc ai tromboflebitei
Un tromb (cheag de sânge format în vene sau în artere) este cel care cauzează tromboflebita. În plus, poți dezvolta cheaguri de sânge dacă vasele tale de sânge sunt afectate sau deteriorate. Traumatismele la nivelul membrelor inferioare pot cauza leziuni la nivelul unei vene, de exemplu.
Totodată, poți avea o leziune susținută apărută la nivelul unui vas de sânge de pe urma perfuziilor (substanțelor administrate intravenos, cu ajutorul unor ace speciale) sau din cauza cateterelor folosite în timpul procedurilor medicale. Acest tip de leziune este o cauză mai puțin întâlnită a cheagurilor de sânge.
Imobilizarea prelungită sau inactivitatea prelungită
Inactivitatea (cum ar fi situația în care ești imobilizat la pat după un traumatism sau după o intervenție chirurgicală) este o cauză majoră a formării cheagurilor de sânge. Totodată, poți dezvolta un cheag de sânge dacă stai nemișcat prea mult timp, cum ar fi în timpul unei călătorii cu avionul sau în timpul pe care îl petreci mergând cu mașina. Totodată, există și alți factori care pot determina cheagurile de sânge să se formeze cu ușurință. Acești factori de risc ai tromboflebitei includ și:
Insuficiența cardiacă
Faptul că ai un pacemaker (un stimulator cardiac) implantat crește riscul de formare a cheagurilor de sânge. Acest dispozitiv medical este recomandat și pacienților cu insuficiență cardiacă, așa că și aceasta se află pe lista factorilor de risc pentru tromboflebită.
Existența varicelor
Faptul că ai vene varicoase (varice) înseamnă că se pot forma cheaguri de sânge cu ușurință în corpul tău.
Hemostaza
Aceasta înseamnă oprirea unei hemoragii (prin diferite procedee), mai ales în timpul unei intervenții chirurgicale. Din cauza hemostazei, crește riscul de formare a cheagurilor de sânge.
Sarcina
Faptul că ești însărcinată este un alt factor care determină formarea cu ușurință a cheagurilor de sânge în organismul tău.
Supraponderabilitatea
Faptul că suferi de obezitate sau că ești supraponderal reprezintă alt factor de risc ce duce la formarea cu ușurință a unui tromb.
Boli cronice
Faptul că suferi de anumite boli, precum cancerul sau faptul că suferi de o boală moștenită genetic de la părinți (care determină ca sângele tău să se coaguleze prea mult) poate să însemne că ai un risc mai mare de tromboflebită.
Alți factori de risc în cazul tromboflebitei sunt:
- ai avut o linie intravenoasă centrală (cateterism venos central),
- urmezi o terapie de substituție hormonală (care include și unele pilule contraceptive),
- fumezi,
- ai un istoric medical personal sau familial de tromboflebită,
- ai avut un accident vascular cerebral,
- ai vârsta peste 60 de ani.
Simptomele tromboflebitei
Simptomele bolii depind, în parte, de ce tip de tromboflebită ai. Poți să te confrunți cu următoarele simptome în apropierea zonei afectate, dacă ai orice tip de tromboflebită:
- durere,
- zona caldă la atingere,
- sensibilitate,
- umflarea zonei,
- roșeață.
Tromboflebita superficială, uneori, face ca vena afectată să devină vizibilă, să fie umflată (sângele se acumulează în ea) și roșie.
Metode de diagnostic pentru tromboflebită
În unele cazuri, medicul tău nu va fi nevoit să efectueze teste majore de diagnosticare pentru a identifica problema.
Examenul fizic
Examenul fizic este foarte important. Medicul va examina zona afectată și îți va pune o serie de întrebări. Aspectul zonei și descrierea pe care i-o oferi tu în ce privește simptomele ar putea fi suficiente pentru a diagnostica tromboflebita.
Ecografia Doppler vasculară
În alte cazuri, dacă aspectul și descrierea bolii nu îi oferă medicului tău suficiente informații pentru a putea stabili un diagnostic, acesta va putea să aleagă să efectueze o venogramă ori o ecografie Doppler vasculară.
Dacă medicul nu poate identifica din start cauza, mai multe metode de diagnosticare pot fi efectuate pentru a determina cauza, iar printre acestea se numără și: ecografia Doppler vasculară, arteriografia extremităților inferioare sau testele de depistare a coagulării sângelui.
CITEȘTE ȘI: Armă împotriva AVC: Medicamentul banal care previne cheagurile de sânge la persoanele cu boli de inimă
Complicații ale tromboflebitei
Complicațiile de pe urma tromboflebitei superficiale sunt rare. Chiar și așa, dacă dezvolți tromboză venoasă profundă (dacă vena inflamată este situată în straturile profunde ale unui mușchi), cresc riscurile de a dezvolta complicații grave. Astfel, complicațiile tromboflebitei ar putea fi:
Embolism pulmonar
Dacă o parte dintr-un cheag de sânge dintr-o venă profundă se deplasează (se dislocă), această parte poate „călători” până la plămânii tăi, acolo unde poate să blocheze o arteră (embolism) și îți poate pune viața în pericol.
Sindromul post-flebitic
Această afecțiune, cunoscută și sub numele de sindromul post-trombotic, se poate dezvolta la luni bune sau chiar după ani buni după ce ai avut tromboză venoasă profundă (o afecțiune gravă, care are loc când un cheag de sânge se formează într-o venă localizată profund în interiorul corpului tău). Sindromul post-flebitic poate cauza durere de durată, care te poate face neputincios, inapt; el poate provoca umflarea zonei și o senzație de greutate în piciorul afectat.
Infecție
Uneori, vena afectată se infectează. Durerea se poate agrava, iar roșeața se extinde. Este posibil să ai o stare generală proastă. Infecția este mai frecventă la persoanele cu un sistem imunitar slăbit. Antibioticele sunt necesare pentru tratarea infecției. Dacă infecția este severă, este posibil să fie necesar să fii internat la spital pentru antibiotice (administrate direct în venă). Rareori, infecția într-o venă devine severă și se poate răspândi în alte zone ale corpului.
Comentarii: