SANATATE

Senzația de amorțire a cefei: Care sunt posibilele afecțiuni semnalate prin aceasta

buoyhealth.com

Uneori simți că îți amorțește ceafa sau ai senzații pe care nu știi să le definești în această zonă a gâtului? Iată ce afecțiuni ar putea fi de vină pentru aceste simptome și ce metode de tratament există.

Coloana cervicală este alcătuită din 7 vertebre, între care stau discuri intervertebrale. Prin această zonă trec o serie de nervi care permit resimțirea senzațiilor precum și mișcarea la nivelul umerilor, brațelor, mâinilor și degetelor. Amorțeala, furnicăturile, pierderea sensibilității sau chiar durerea în zona cefei și a gâtului pot fi cauzate de compresia sau iritarea unui nerv – radiculopatia cervicală, dar nu numai.

Afecțiuni care pot avea că simptom amorțirea cefei

O serie de probleme de sănătate, mai mult sau mai puțin grave, pot avea ca simptom amorțirea cefei, de aceea, recomandarea noastră este să mergi la medic dacă ai o amorțeală în zona cervicală, pentru a afla excat despre ce este vorba și a primi tratament adecvat.

Hernia de disc cervicală

Discurile intervertebrale acționează precum niște tampoane care diminuează șocurile la nivelul vertebrelor, oferind totodată flexibilitate coloanei vertebrale. Un disc intervertebral are o textură gelatinoasă, moale, într-un înveliș tare. Atunci când, din diferite cauze, un disc se herniază, învelișul tare se crapă și interiorul acestuia începe să se scurgă ușor către exterior, potrivit doc.ro.

Nervii din jurul acestui disc pot fi comprimați și astfel apar simptomele precum amorțeala, furnicăturile sau slăbiciunea în zona cu pricina. Amorțeala sau durerea pot iradia către brațe. Printre cauzele herniei de disc cervicale se numără suprasolicitarea coloanei vertebrale, dar și procesul natural de îmbătrânire.

CITEȘTE ȘI: Durerea de ceafă și atacul cerebral vascular: Ce alte simptome mai sunt prezente pentru un asemenea diagnostic

Migrena

Migrenele sunt dureri de cap recurente care provoacă dureri pulsatile moderate până la severe, în special pe o parte a capului. Cercetătorii cred că pot avea o cauză genetică, dar sunt adesea declanșate de anumite obiceiuri sau factori de mediu.

Există patru faze ale migrenei, cu simptome diferite:

  • Prodrom. Aceasta apare cu aproximativ 24 de ore înainte de o migrenă și include semne și simptome precoce, cum ar fi afectarea poftei de mâncare sau schimbările de dispoziție.
  • Aură. Este posibil să vezi lumini intermitente sau strălucitoare și să te confrunți cu slăbiciune musculară. Se întâmplă chiar înainte sau în timpul unei migrene.
  • Durere de cap. În timpul migrenei în sine, este posibil să resimți greață, durere pe o parte a capului și o sensibilitate crescută la lumină și zgomot.
  • Postdrom. S-ar putea să te simți epuizat sau slăbit până la o zi după durerea de cap.

Compresia nervoasă

Atunci când un nerv este iritat sau comprimat, adică dacă apare compresia nervoasă, poate, de asemenea, să apară și senzația de amorțeală. Alte simptome sunt slăbiciunea la nivelul brațelor și o durere care iradiază către umăr. Printre cauzele compresiei nervoase se numără accidentele, dar și modificările coloanei care apar odată cu înaintarea în vârstă.

Stenoza cervicală

Această afecțiune este caracterizată de îngustarea canalului spinal în zona gâtului. În urma îngustării acestuia, rădăcinile nervoase sunt afectate. Artrita degenerativă și artrita reumatoidă sunt afecțiuni care pot cauza stenoza spinală cervicală. Simptome asociate pot fi durerea în zona cefei, furnicături și slăbiciune la nivelul brațelor/ mâinilor, dureri la nivelul brațelor, senzație de furnicături la întoarcerea capului.

Scleroza multiplă

Scleroza multiplă este o afecțiune a sistemului nervos care afectează mielina care înconjoară nervii. Astfel, mesajele transmise la nivelul sistemului nervos sunt întrerupte și apar simptome precum amorțelile (la nivelul cefei și nu numai), amețeli, slăbiciune, durere, probleme de vedere, spasme, probleme de coordonare.

Meningita

Cauzând inflamație în jurul creierului și a măduvei osoase, meningita poate cauza compresia nervilor. Printre simptomele acesteia se numără durerile de cap, vărsăturile și rigiditatea la nivelul cefei.

Anxietatea

Încordarea specifică anxietății poate cauza dureri și senzație de amorțeală în zona cefei. Aceste simptome pot fi asociate cu durerile de cap.

Amorțeala însoțită de alte simptome

Unele cauze ale amorțelii gâtului provoacă și amorțeală în zonele apropiate ale corpului.

Amorțeala în gât și umăr poate fi provocată de:

  • stres și anxietate
  • nerv ciupit
  • artrită

Amorțeala în gât și maxilar poate fi cauzată de:

  • accident vascular cerebral
  • tumoră în maxilar

Amorțeala în spatele gâtului și a capului poate veni de la :

  • migrenă
  • nerv ciupit
  • scleroză multiplă

Amorțeala în braț cu durere de gât poate fi cauzată de:

  • nerv ciupit
  • stenoză cervicală
  • hernie de disc

Cum se tratează amorțeala din zona cefei?

Dacă ai de-a face cu un asemenea simptom, trebuie să mergi la medic pentru stabilirea cauzei. În funcție de diagnostic, se va alege tratamentul cel mai potrivit.

Pentru identificarea cauzei durerii, medicul va face anamneză, examinarea fizică și, dacă suspectează o infecție în organism, va recomanda analize de sânge. Tomografia computerizată, RMN-ul și radiografiile pot fi necesare pentru depistarea afecțiunii care provoacă asemenea simptome.

În general, se recomandă următoarele tratamente:

  • Antiinflamatoare nesteroidiene
  • Relaxante musculare
  • Fizioterapie
  • Corticosteroizi

Cele mai multe cauze ale durerii de gât nu pun viața în pericol și se rezolvă cu timpul, în câteva săptămâni, și cu tratament medical. Stabilirea unei strategii de tratament depinde în principal de identificarea locației și a cauzei durerii. Deși durerea de gât poate fi destul de debilitantă și dureroasă, în multe cazuri se gestionează relativ ușor.

CITEȘTE ȘI: Nevralgia occipitală sau durerea de ceafă: Cum se manifestă și când trebuie să mergi la doctor

Ce remedii poți folosi pentru ameliorarea amorțelii cefei și a furnicăturilor?

Pe lângă tratamentul oferit de medic în funcție de afecțiunea identificată, se pot folosi o serie de remedii care ar putea ajuta la calmarea simptomelor:

  • Adoptarea unei posturi corecte: mai ales când se stă la birou, se recomandă corectarea posturii în zona cervicală întrucât există tendința aplecării capului într-o postură nefirească. De asemenea, persoanele care stau așezate mult timp când lucrează, trebuie să-și facă un obicei să se ridice câte 5 minute la fiecare oră și să își miște capul, umerii, trunchiul și brațele, pentru a evita apariția durerilor de gât și de spate.
  • Evitarea purtării unor genți prea grele pe un umăr; e mai bine ca greutatea să fie împărțită pe ambii umeri, prin purtarea unui rucsac.
  • Adoptarea unei posturi de somn care să permită alinierea capului și cefei cu restul corpului – dacă e necesar, se va renunța pentru o perioadă la pernă sau se va cumpăra o pernă cu memorie.
  • Folosirea unor comprese calde sau reci pentru ameliorarea simptomelor. Se găsesc la farmacie perne speciale care pot fi umplute cu apă caldă sau se pot face comprese dintr-o pungă cu gheață învelită într-un prosop de pânză.

Indiferent de care ar putea fi cauza amorțelii și durerii de gât, recomandarea noastră finală este să mergi la medicul de familie (care îți poate da o trimitere la un alt specialist, dacă este cazul) imediat ce te confrunți cu simptome în zona cefei. În acest fel, diagnosticul va fi stabilit de timpuriu și tratamentul va putea fi administrat înainte să apară potențiale complicații.

Comentarii: