Dacă strănutați, tușiți și vă simțiți slăbit sau obosit, există șansa să fiți expus mucegaiului fără să vă dați seama. Pe lângă problemele respiratorii, expunerea la mucegai a fost legată de demența cu debut precoce și de Alzheimer. Este important să vă curățați casa în mod regulat pentru a controla mucegaiul și să fiți conștienți de semnele expunerii la mucegai.
1. Nu te poți opri din strănut
Aveți adesea simptome asemănătoare alergiei acasă? Strănutul, tusea, mâncărimea ochilor și gâtului, nasul înfundat, iritația pielii și erupțiile cutanate pot fi toate semne timpurii ale expunerii la mucegai.
Când dezvoltați toxicitate pentru mucegai, alergii neobișnuite încep să se manifeste. De exemplu, este posibil să observați că vă îmbolnăviți mai des sau poate că tot aveți un nas înfundat în casă, potrivit doctorulzilei.ro.
Aceste simptome de expunere la mucegai pot apărea fie imediat, fie lent.
CITEȘTE ȘI: Trucuri în gospodărie: Remediile care te ajută să scapi de mucegai în doar câteva minute
2. Ai probleme cu respirația.
Simptomele astmului, cum ar fi scurtarea respirației și respirația șuierătoare, sunt, de asemenea, lucruri pe care le puteți experimenta atunci când sunteți expus la mucegai, potrivit CDC.
Chiar dacă nu aveți alergii sezoniere, acesta este ceva care se poate întâmpla oricui. Și în cazul în care aveți deja astm, expunerea la mucegai vă poate agrava simptomele.
3. Te simți mereu obosit.
Există o mulțime de lucruri care pot provoca oboseală. Este un simptom comun pentru mulți dintre noi. Dar știați că senzația de oboseală sau de lene poate fi și rezultatul expunerii la mucegai acasă?
Micotoxinele sunt un tip de mucegai care tind să crească bine pe alimente, precum și în condiții calde și umede în casă. Un studiu din 2013 publicat în Toxins a constatat că expunerea la diferite tipuri de mucegai poate provoca senzații de oboseală cronică.
4. Se pare că nu te poți concentra.
Oamenii experimentează adesea ceață în creier și sentimente de uitare atunci când sunt expuși mucegaiului. Acest lucru se datorează faptului că mucegaiul poate provoca inflamații, care, la rândul lor, pot duce la inflamarea creierului.
Mucegaiul este un iritant. Când este prezent în organism, poate provoca un răspuns inflamator. Un studiu de neuropsihologie din 2009 a constatat că, atunci când creierul este inflamat cronic din cauza expunerii la mucegai, poate provoca tulburări cognitive pe termen lung.
CITEȘTE ȘI: Obiectul din baie care favorizează instalarea mucegaiului: Nu te-ai aștepta la așa ceva
5. Te simți mereu dezamăgit.
În ultimii ani, multe studii au descoperit că mucegaiul este dăunător sănătății mintale a oamenilor. anxietatea și depresia oamenilor”, spune Rubino. Potrivit unui studiu publicat în Environmental Health Perspectives, expunerea la gospodăriile umede și mucegăite poate crește riscul de depresie cu 34% până la 44%.
Un alt studiu realizat în 2020 a arătat că expunerea la mucegai poate crește un comportament asemănător anxietății.
Comentarii: