MOMS

Copil răsfățat sau neascultător? Pașii pe care trebuie să îi urmeze părinții în formarea celor mici

classmonitor.com

Este important să vă concentrați pe crearea unor obiceiuri corecte la copilul dumneavoastră și pe abordarea dumneavoastră.

Adesea, părinții încearcă să compenseze lipsurile din propria copilărie. Părinții sunt în primul rând oameni, cu experiențe trăite și posibile traume din trecut care se manifestă sub formă de teamă, protecție și dragoste greșită, dar bine intenționată.

Experții în domeniu spun: „Este important să înțelegeți că a vă răsfăța copilul nu are nimic de-a face cu a îl iubi”. Dar dacă modul în care vă arătați dragostea pentru copilul dumneavoastră este să-i satisfaceți dorințele și nevoile fără să-l învățați că există limite și că poate face și munci pentru aceste lucruri pe cont propriu, atunci este mai probabil ca cei mici să devină răsfățați.

Iată cum să îți îngrijești copilul, conform experților:

CITEȘTE ȘI: Invenția care va schimba viața femeilor: A apărut testul de sarcină pe bază de salivă

FĂ PUȚINĂ AUTOANALIZĂ

Luați-vă timp să vă gândiți la motivele pentru care luați unele dintre deciziile pe care le luați ca părinți. Întrebați-vă: „De ce trebuie să-i cumpăr copilului meu atâtea lucruri? De ce este prea greu pentru mine să spun nu?” Cum mă simt după ce am cumpărat ceva sau am spus da când de fapt voiam să spun nu?”. Și să știți că acest proces poate implica obținerea de sprijin profesional și multă răbdare.

ÎNCURAJEAZĂ INDEPENDENȚA

Acest lucru înseamnă să nu faceți pentru copilul dumneavoastră ceea ce el poate face deja pentru el însuși. Îndrumați-l și încurajați-l să facă ceea ce este aproape capabil să facă, și învățați-l și ajutați-l în ceea ce privește lucrurile pe care nu este încă pregătit să le facă singur. Exemplele ar putea include lucruri precum îmbrăcatul, încălțatul sau pregătirea micului dejun.

STABILEȘTE ȘI APLICĂ LIMITE ÎN MOD CONSECVENT

Este posibil să nu vă placă să stabiliți limite sau să îi spuneți „nu” copilului dvs. pentru că este obositor sau chinuitor să îl vedeți cum cedează. Dar copiii vor și au nevoie de limite consistente. Cu toate acestea, ei se vor împotrivi, și cu tărie, dacă nu sunt obișnuiți să primească limite din partea părinților lor.

În timpul crizelor sau a lipsei de reglare emoțională, recunoașteți sentimentele în loc să recompensați crizele de furie sau comportamentul negativ. Cum se face acest lucru? Spune ceva de genul: „Văd că ești dezamăgit că nu ai putut primi jucăria aia astăzi” sau „Știu că faptul că nu te-am lăsat să ieși cu prietenii tăi te enervează”. Acest lucru arată că ești empatic și plin de compasiune față de ei în această situație, dar respecți limitele.

DAȚI-LE RESPONSABILITĂȚI ACASĂ

Atunci când copilul este obișnuit ca tu să îi satisfaci nevoile, nu este ușor să îl faci să se conformeze noilor tale așteptări de a face mai mult acasă. Poți folosi tehnica „când, apoi” pentru orice, de la rezolvarea treburilor (când câinele este plimbat, atunci poți să te vezi cu prietenii tăi) până la ora de culcare (când ai dinții spălați și ești în pijamale, atunci îți putem citi o carte).

RENUNȚĂ LA RECOMPENSELE PENTRU SARCINILE ZILNICE

Recompensarea copiilor cu bani, dulciuri sau jucării pentru a-i motiva să își facă temele sau să se spele pe dinți poate funcționa pe moment, dar în viața reală, recompensele pentru sarcinile de bază sunt puține sau deloc. De aceea, este important să cultivăm motivația pe termen lung, capacitatea de a munci din greu și de a ne perfecționa.

NU VĂ SALVAȚI COPILUL ATUNCI CÂND FACE GREȘELI SAU ÎNTÂMPINĂ EȘECURI

Părinții au tendința de a dori să se grăbească să intervină, să repare lucrurile și să salveze situația, de multe ori în mod inutil. Este în regulă să le permiteți copiilor dumneavoastră să eșueze și să experimenteze consecințele acțiunilor lor.

CITEȘTE ȘI: Concluzii-surpriză ale unui studiu din SUA: De ce părinții preferă să fie mințiți de copiii lor

Dacă copilul dumneavoastră nu este selectat pentru echipa de fotbal a școlii, sprijiniți-l în sentimentele sale dificile, dar nu vă oferiți să vorbiți cu antrenorul și să schimbați situația. Dacă își uită temele, lăsați-l să experimenteze rușinea de a recunoaște acest lucru, în loc să vă faceți pe dumneavoastră să îi explicați profesorului. Acest lucru îi ajută pe copii să crească știind cum e să fii dezamăgit, să cauți sprijin emoțional și să mergi mai departe.

AȘTEAPTĂ-TE ȘI ACCEPTĂ CĂ COPILUL VA FI NERVOS PE TINE

Este inevitabil. Copilul dvs. se va supăra sau va fi frustrat pe dvs. uneori. Poate chiar să spună că nu te place sau că nu are nevoie de tine. Dar a fi părinte nu înseamnă să fii popular sau plăcut tot timpul. Nu lăsați comportamentul și cuvintele lor să definească valorile și limitele familiei dumneavoastră.

Ca parte a dezvoltării unui copil, de la foarte mic la adolescent, acesta experimentează puterea de a-și folosi vocea. Ei sunt prinși între două moduri de a fi – să fie independenți și să aibă grijă de ei înșiși, și nevoia de a fi iubiți și îngrijiți de părinți.

CONSOLIDAȚI VALORI PRECUM COMUNITATEA ȘI MUNCA ÎN ECHIPĂ

Copiii mai răsfățați pot avea dificultăți în a se gândi la nevoile altora. Faptul de a-i face să contribuie la gospodărie, ajutând la treburile casnice sau făcând voluntariat în comunitate poate contribui la consolidarea lor. Atunci când participăm la acte de bunătate, simțim un sentiment de bucurie. De fiecare dată când copiii noștri au ocazia de a face ceva pentru alții, dezvoltăm aceste obiceiuri de bunătate. În timp, aceste obiceiuri vor deveni comportamente învățate pe care ni le dorim pentru copiii noștri.

NU ÎI FACEȚI DE RUȘINE

A-l face pe copilul dumneavoastră să se simtă rușinat pentru comportamentul său nu va fi productiv nici pentru el, nici pentru dumneavoastră. Rușinea nu îi va ajuta pe copii să reflecteze asupra acțiunilor și faptelor lor.

Comentarii: