O dietă echilibrată, alcătuită din alimente sănătoase și variate, favorizează o respirație sănătoasă și sănătatea plămânilor .
Nutriționistul Hande Günger spune că organismul uman folosește alimentele ca și combustibil și este important pentru sănătatea plămânilor să mâncăm legume și fructe proaspete.
„Procesul de transformare a alimentelor în combustibil în organism se numește metabolism”, a precizat expertul. Pentru ca alimentele să fie metabolizate corect împreună cu oxigenul, un sistem respirator sănătos este esențial.
Un plan alimentar echilibrat, alcătuit din alimente sănătoase și variate, susține o respirație sănătoasă și sănătatea plămânilor. Carbohidrații produc mai mult dioxid de carbon atunci când sunt metabolizați, în timp ce grăsimile produc mai puțin. Din acest motiv, dietele mai sărace în carbohidrați și mai bogate în grăsimi permit persoanelor cu probleme respiratorii să respire mai ușor.
CITEȘTE ȘI: Condimentul care previne cancerul de colon și protejează plămânii și ficatul de toxine
Fructe și legume proaspete
„Pentru a menține sănătatea plămânilor, este important să consumăm legume și fructe proaspete, să luăm vitamine și minerale bogate în antioxidanți, să bem suficiente lichide și să ne menținem o greutate optimă”, a explicat expertul.
Hande Günger a enumerat următoarele zece grupe de alimente pentru sănătatea plămânilor: „Alimente precum orzul, ovăzul și lintea sunt bogate în fibre, conțin vitaminele B, magneziu, seleniu. Aceste alimente susțin sănătatea plămânilor”.
S-a constatat că legumele proaspete, alimente precum sfecla, ardeii, dovleacul, roșiile, varza roșie îmbunătățesc funcția pulmonară datorită conținutului ridicat de fibre și flavonoide și, în același timp, reduc riscul de boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) și de apariție a oncologiei.
Fructele proaspete, în special merele și afinele, ajută la protejarea plămânilor de daunele oxidative datorită conținutului ridicat de antociani.
Alimente bogate în antioxidanți
Alimentele funcționale, precum și alimentele bogate în antioxidanți și ingrediente antiinflamatorii, cum ar fi turmericul, ceaiul verde, cafeaua, cacao, au un efect benefic asupra sănătății vasculare și au un efect pozitiv asupra funcției pulmonare.
Omega 3
Consumul suficient de omega-3 din alimente precum anșoa, sardine și somon sprijină sănătatea plămânilor prin creșterea permeabilității vasculare a căilor respiratorii.
Nucile, în special nucile de Brazilia, care sunt una dintre cele mai bogate surse de seleniu, sunt cunoscute pentru îmbunătățirea funcției respiratorii și imunitare datorită conținutului ridicat de antioxidanți.
Iaurt și ulei de măsline
S-a constatat că iaurtul, bogat în calciu, fosfor și seleniu, reduce riscul de BPOC. Bogat în polifenoli, uleiul de măsline se crede că protejează împotriva bolilor respiratorii afectate de plămâni. Consumul unei cantități suficiente de vitamine și minerale bogate în antioxidanți, vitaminele C și E cu proprietăți antioxidante, sprijină funcția pulmonară.
Apă
Este nevoie de suficientă apă pentru a proteja structura mucusului, care este una dintre componentele importante pentru menținerea funcției pulmonare. Consumul a 30-33 de miligrame de apă pe kilogram de greutate corporală permite unei persoane să își satisfacă nevoile zilnice de lichide.
La persoanele care respectă un plan nutrițional echilibrat și adecvat, menținând în același timp o greutate optimă, riscul de boli este redus, rezistența la infecții este crescută și sistemul imunitar este întărit.
Comentarii: