Leguma care scade riscul de a face demență și are grijă de ficatul tău. Consumul regulat al unei legume necostisitoare ajută la prevenirea apariției demenței. Dar aceasta este departe de a fi singura sa proprietate utilă.
Leguma care scade riscul de a face demență
În absența contraindicațiilor, sfecla roșie trebuie inclusă în alimentație. Potrivit cercetărilor, este excelentă pentru stimularea activității cerebrale. Ea conține o cantitate mare de acid folic, care joacă un rol important în prevenirea bolii Alzheimer.
Leguma care te scapă de anemie
Pe lângă acidul folic, sfecla roșie conține și alte substanțe active, în special fier, care este important pentru producerea de globule roșii în măduva osoasă. Din cauza acestei legume este un remediu excelent împotriva anemiei.
Leguma care are grijă de ficat
Sfecla roșie este, de asemenea, foarte utilă pentru bolile hepatice. Potrivit oamenilor de știință americani, în cazul ficatului gras, precum și în cazul hepatitei infecțioase, consumul acestei legume activează metabolismul celular și prelungește viața hepatocitelor – celulele hepatice.
Leguma care îmbunătățește starea inimii
În plus, sfecla roșie îmbunătățește starea inimii. Dovezile științifice disponibile arată că un consum regulat al sucului său este un mijloc eficient de reducere a tensiunii arteriale ridicate.
Leguma care încetinește dezvoltarea tumorilor în cancerul de sân și de prostată
Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, că componenta leguma aceasta care le conferă nuanța rubinie caracteristică – betacianina – este un antioxidant puternic care are proprietăți de încetinire a tumorilor în cazul cancerului de prostată și de sân, potrivit The Health Site.
Leguma care scade riscul de a face demență – Salată de sfeclă roșie
O reţetă uşor de pregătit, sănătoasă, benefică pentru ficat – prelungeşte viaţa hepatocitelor – celulele hepatice, îmbunătăţirea metabolismului celular. Consumul de sfeclă roşie este un bun aliat împotriva anemiei şi a sistemului imunitar slăbit.
Substanţa care dă culoarea aceea roşu-sângerie sfeclei se numeşte betalaină, iar de prezenţa ei, destul de sensibilă la fierbere şi extrem de sensibilă la coacere, se leagă mai toate proprietăţile antitumorale şi antioxidante ale acestei legume.
Ca atare, sfecla nu va fi consumată coaptă, ci doar fiartă, şi nu oricum, ci doar în coajă, şi doar până se înmoaie (se verifică prin împungere cu o furculiţă). Nu mai mult!
Ingrediente:
- 8 bucăţi de sfeclă de dimensiuni medii, întregi şi necurăţate
- 60 ml ulei de măsline, presat la rece
- 30 ml oţet de mere
- sucul şi coaja de la o jumătate de lămâie
- un mănunchi din ierburile tocate, subţiri : pătrunjel, busuioc, cimbru, rozmarin
- un praf de sare şi piper negru – adăugat după gust
Mod de preparare:
Sfecla roşie o speli bine şi o fierbi în multă apă cu un praf de sare, timp de 20 – 30 de minute, până când cuţitul pătrunde cu uşurinţă în mijlocul sfeclei. După ce este fiartă, sfecla o laşi la răcit în apă rece şi se curăţă de coajă imediat.
Taie leguma aceasta în cuburi de aproximativ 1 cm – 2 cm şi pune-o într-un castron pentru servire. Adăugă coaja de lămâie.
CITEȘTE ȘI: Vei vrea să mănânci zilnic sfeclă roșie: Șase beneficii extraordinare pentru sănătate
Într-un castron mic, amestecă uleiul, oţetul de mere şi suc de lămâie şi apoi toarnă peste sfeclă. Adăugă ierburile, sare şi piper şi încorporează bine.
Este foarte important ca salata de sfeclă roşie să stea la frigider timp de 30 minute. Se serveşte rece.
Salata de sfeclă roşie se poate servi cu garnitură de orez basmati şi piept de pui la grătar sau somon prăjit cu piure de conopidă.
Comentarii: