Simptom al bolii Alzheimer care se manifestă la nivelul intestinelor. Alzheimer este o afecțiune care este diagnosticată, de obicei, la pacienții cu vârsta de peste 65 de ani și poate fi declanșată de factori genetici sau ereditari.
În plus, obiceiurile proaste de-a lungul vieții în ceea ce privește dieta și activitatea fizică pot crește riscul de a suferi de ea.
Această boală afectează în mod direct sănătatea creierului pacientului. Pe măsură ce trec anii, pacientul nu va mai putea îndeplini funcțiile vitale, deoarece gândirea, memoria și amintirile sunt cei mai afectați factori, motiv pentru care persoana care suferă de Alzheimer va avea nevoie, în cele din urmă, de sprijin permanent.
Primele simptome ale pacienților care au fost diagnosticați cu această boală se manifestă atunci când încep să uite evenimente petrecute cu câteva zile sau chiar ore în urmă; de obicei, aceștia uită numele și modul în care se raportează la persoanele din jurul lor, deoarece sunt afectate părțile creierului care controlează gândirea, memoria și limbajul, potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină și Sănătate din SUA, MedlinePlus, scrie doctorulzilei.ro.
CITEȘTE ȘI: Neurologul Vlad Ciurea recomandă: Activitatea care pune în funcțiune tot creierul – Poate preveni Alzheimer
Un studiu recent a descoperit că un simptom timpuriu al bolii poate fi observat în intestin. Merită menționat faptul că simptomele sunt modificări care afectează funcționarea normală a organismului, iar acestea îi alertează pe specialiști cu privire la o boală sau la posibila declanșare a uneia, acest lucru va ajuta la determinarea naturii acesteia și la posibilitatea de a implementa cel mai potrivit tratament pentru fiecare pacient.
Specialiștii care au realizat această cercetare au stabilit că înainte de a începe simptomele cognitive la pacient, unele afecțiuni care apar în intestin pot alerta pacientul asupra faptului că acesta dezvoltă boala Alzheimer.
Simptom al bolii Alzheimer care se manifestă la nivelul intestinelor
Studiul a fost realizat de profesioniști din domeniul sănătății de la Școala de Științe de la Washington University School of Medicine din St. Louis. Louis. Rezultatele au fost publicate în revista științifică Science Translational Medicine.
Oamenii de știință, în mijlocul descoperirii lor, au menționat că nimeni nu a analizat vreodată microbiomul intestinal al unui pacient cu Alzheimer în stare critică. „În momentul în care oamenii au simptome cognitive, există schimbări semnificative care sunt adesea ireversibile”, a declarat Beau M. Ances, doctor în medicină și coautor al studiului. „Dar dacă poți diagnostica pe cineva foarte devreme în procesul bolii, acela ar fi momentul optim pentru a interveni eficient cu terapie”.
Cercetarea a implicat pacienți fără tulburări cognitive, care au furnizat probe de scaun, sânge și lichid cefalorahidian, au ținut un jurnal alimentar și au fost supuși unor scanări cerebrale PET și RMN. Dintre cei 164 de participanți, aproximativ 49 prezentau semne de boală Alzheimer timpurie.
Profesioniștii au reușit să stabilească faptul că persoanele aflate în stadiul incipient al bolii și înainte ca simptomele cognitive să devină evidente au o varietate diferită de bacterii intestinale față de persoanele sănătoase.
„Nu știm încă dacă intestinul influențează creierul sau creierul influențează intestinul, dar este valoros să cunoaștem această asociere în orice caz”, a subliniat coautorul Gautam Dantas, doctor în medicină, profesor Conan de medicină de laborator și genomică.
CITEȘTE ȘI: Vitamina de care creierul are mare nevoie: Previne Alzheimer
Profesioniștii din domeniul sănătății ar avea nevoie de mai multe studii pentru a determina dacă modificarea microbiomului intestinal ar putea preveni apariția bolii.
„S-ar putea ca modificările din microbiomul intestinal să fie doar o citire a modificărilor patologice din creier. Cealaltă alternativă este că microbiomul intestinal contribuie la boala Alzheimer, caz în care modificarea microbiomului intestinal cu probiotice sau transferuri fecale ar putea ajuta la schimbarea cursului bolii”, a spus el.
Comentarii: