Fructul care poate funcționa ca un somnifer: Consumă-l înainte de culcare. Lauren Manaker, un dietetician premiat și autorul cărții „The First-Time Mom’s Pregnancy Cookbook: Un ghid de nutriție, rețete și planuri de masă pentru o sarcină sănătoasă”, care a renunțat să mai bea cafea, a mărturisit care sunt cele cinci alimente pe care le consumă acum frecvent, „pentru energie și concentrare”, dar şi pentru un somn bun.
„În loc de o băutură cu cofeină, eu mă bucur de un amestec de lapte cald, ghimbir, sirop de arțar și pudră de turmeric. Laptele mă ajută să-mi încep ziua cu proteine naturale, în timp ce siropul de arțar oferă puțină dulceață și câteva proprietăți antiinflamatorii unice.
Curcumina, un compus care se găsește în turmeric, are beneficii antiinflamatorii și antioxidante. Studiile au descoperit că poate ajuta, de asemenea, să amortizeze nivelurile ridicate de cortizol (cunoscut și ca hormonul principal al stresului) și să susțină o reducere a oboselii mentale.
CITEȘTE ȘI: Tartă cu fructe, ușor de preparat: Îți amintește de gustul copilăriei
Piperul negru poate ajuta organismul să absoarbă mai bine turmericul, așa că adaug și eu un vârf de cuțit în băutura mea”, spune dieteticianul, potrivit dcmedical.ro.
Potrivit lui, există un fruct care poate înlocui somniferele.
Acest fruct este bogat în serotonină, un hormon care a fost legat de reglarea somnului, este dens în nutrienți și îți dă energie pe tot parcursul zilei.
Fructul care poate funcționa ca un somnifer – Kiwi
Un experiment din 2011 a constatat că dacă mănânci două kiwi cu o oră înainte de culcare, în fiecare noapte, timp de o lună, vei crește timpul total de somn și eficiența somnului.
„Mănânc kiwi ca o gustare înainte de culcare. Atunci când dorm bine, pofta de cofeină scade a doua zi – un câștig dublu!”, a mai spus dieteticianul.
Cercetătorii de la Universitatea de Medicină Taipei din Taiwan au studiat efectele consumului de kiwi asupra somnului și au descoperit că un consum zilnic de kiwi a fost legat de îmbunătățiri substanțiale atât în ceea ce privește calitatea, cât și cantitatea somnului.
La studiul lor au participat 22 de femei și 2 bărbați cu vârste cuprinse între 20 și 55 de ani. Toți se confruntau cu o anumită formă de somn perturbat. Timp de 4 săptămâni, voluntarii au mâncat 2 kiwi cu 1 oră înainte de culcare.
Cercetătorii au colectat date despre somnul voluntarilor pe toată perioada studiului, folosind jurnale de somn, un chestionar standard privind calitatea somnului și ceasuri de mână care măsurau aspecte ale calității și cantității somnului.
CITEȘTE ȘI: Fructul care scade colesterolul la femei
După 4 săptămâni de consum de kiwi, cercetătorii au constatat îmbunătățiri semnificative la mai multe măsuri ale somnului:
- Oamenii adormeau mai repede
- Oamenii au dormit mai profund
- Calitatea somnului s-a îmbunătățit
- Eficiența somnului a crescut
- Oamenii au dormit mai mult în general