Medic: Dacă cafeaua nu te înviorează, verifică-ți glicemia. Unii oameni iubesc cafeaua pur și simplu pentru gustul și aroma ei. Pentru alții, a bea un pahar de băutură fierbinte dimineața este un fel de ritual. Dar pentru majoritatea fanilor acestei băuturi, la baza dorinței lor de a o consuma stă efectul de înviorare și un val de putere.
Dar dacă nici măcar cofeina nu vă ajută adesea să vă treziți și să vă simțiți revigorat, ar putea indica o anumită problemă de sănătate. Aceasta se poate datora și altor motive legate de starea de sănătate și de caracteristicile personale ale organismului.
Somnologul, profesorul Roman Buzunov, enumeră motivele pentru care băutura poate să nu aibă un efect revigorant.
CITEȘTE ȘI: Cafeaua care protejează creierul: Cum ține la distanță declinul mental
Medic: Dacă cafeaua nu te înviorează, verifică-ți glicemia
Unul dintre ele este legat de nivelul ridicat de zahăr din sânge. Alte cauze posibile sunt lipsa somnului, rezistența la cofeină, deshidratarea, oboseala, anxietatea crescută, eliberarea unor cantități mari de adenozină.
Consumul unor cantități mari de cafea poate duce la tulburări de somn și la creșterea somnolenței a doua zi. Ca urmare, o persoană bea mai multă băutură în încercarea de a depăși somnolența, ceea ce duce în cele din urmă la și mai multă insomnie. Rezultă un cerc vicios.
Inițial, consumul de cofeină poate îmbunătăți starea de spirit, timpul de reacție și performanța fizică, potrivit somnologului. Dar, după aceea, dacă începeți să consumați băutura în mod regulat, dozele anterioare nu mai dau același efect pozitiv ca înainte.
„În plus, consumul regulat de cofeină timp de doar trei zile este suficient pentru a provoca simptome de sevraj atunci când încetați să o mai folosiți. Sevrajul de cofeină provoacă dureri de cap, reducerea concentrării și senzație de oboseală”, adaugă Dr. Roman Buzunov.
Această băutură are un efect diuretic. Efectul acesta este deosebit de puternic la persoanele care nu o consumă în mod regulat.
Potrivit medicului, deshidratarea poate apărea ca urmare a urinării frecvente. Aceasta se manifestă prin următoarele simptome:
- oboseală;
- deteriorarea memoriei și a productivității;
- creșterea anxietății și a tensiunii;
După cum avertizează expertul, consumul băuturii cu cofeină poate perturba absorbția glucozei, ceea ce duce la creșterea glicemiei. În această stare, persoana se poate simți obosită.
De asemenea, expertul subliniază că la persoanele cu un nivel ridicat de glucoză, este posibil ca băutura să nu ducă la efectul revigorant dorit. Adenozina este principala substanță care provoacă somnolență. Aceasta este eliberată în cantități mari dacă o persoană este privată de somn.
CITEȘTE ȘI: Medicul recomandă: NU beți cafea după o noapte nedormită
„Băutura reduce oboseala prin blocarea receptorilor de adenozină din creier. Deoarece adenozina nu poate acționa asupra receptorului blocat, somnolența nu este resimțită. Dar organismul compensează acest efect prin creșterea sensibilității la adenozină și prin creșterea numărului de receptori. Imediat ce cofeina este expulzată din organism, apare vârful de somnolență și oboseală musculară”, explică profesorul Buzunov, potrivit actualno.com.
Comentarii: