Toţi ne dorim să mâncăm tradiţional dar trebuie să fim foarte atenţi cum preparăm mâncărurile tradiţionale ca să nu ne îngrăşăm. Nu amestecăm carbohidraţii simpli cu grăsimi, deci combinaţiile de tipul sarmale cu mămăligă şi smântână, carne de porc grasă cu cartofi sau pâine, cozonac sau dulciuri consumate la sfârşitul mesei nu sunt indicate. Cel mai bine e să planificăm puţin mâncarea noastră pe întreaga zi, astfel încât să ne ferim de acest gen de asociere.
Mâncarea tradițională
Îngrașă dacă gătim după metode tradiționale: cu foarte multă grăsime, cu multă prăjeală, ulei.
Altfel, ciorba este cel mai dietetic și echilibrat aliment, tocănița, pentru că are sos, înseamnă legumele și carnea puse laolaltă, gătit tot în mediul umed, ceea ce face ca produsul să fie ușor de digerat.
Singurul lucru de care trebuie să ținem cont este uleiul. Să fim foarte zgârciți cu sticla de ulei. Într-o lingură de ulei avem 100 de calorii și atunci toată porția de tocăniță nu are 100 de calorii, cât are o lingură de ulei, spune dr. Bilic pentru digi24.ro.
Andreea Marin se laudă cu roadele grădinii sale: «Producție proprie, fără chimicale»
Medicul susține că nu există alimente nesănătoase, ci mult prea concentrate în grăsimi, zahăr, calorii, prea mult procesate, deshidratate.
Ce produse apicole trebuie să consumăm în funcție de sezon?
Miturile super-alimentelor exotice
TRUCURI pentru a scăpa de senzația de foame
„Acelea sunt, mai degrabă, un fel de concentrat de alimente și atunci ele trebuie mâncate rar și cu foarte multă grijă la cantitate. Nu este nici un aliment nesănătos prin definiție. Tot ce este comestibil face bine organismului. În prezent, nesănătos se referă la potențialul lui de a îngrășa și atunci toate aceste produse mult industrializate, datorită concentrației mari de zahăr sau de grăsimi trebuie mâncate în cantitate mică și rar”, punctează ea.
Cum să ALEGI cele mai sănătoase măsline?
Pentru că sunt obiceiuri alimentare care, oricât de gustoase ar fi, sunt adevărate otrăvuri, pe termen lung. Principiile pe care le urmez eu:
Dieta Anei Aslan, femeia care a învins bătrânețea
Sfatul nutriţionistului: Nu mânca niciodată aceste fructe dacă eşti la dietă
Principiile unei alimentaţii sănătoase
- Fără prăjeli – grătar, fiert, cuptor dar FĂRĂ ULEI sau, în unele cazuri, puţin ulei dar nu de floarea soarelui.
- Mâncat cât mai simplu şi curat – fără garnituri şi sosuri de orice fel.
- Fără pâine şi făinoase.
- Fără sucuri îmbuteliate şi DELOC cele carbogazoase.
- Multă apă.
- Fără zahăt rafinat. Înlocuiţi-l cu zahăr brun sau alţi îndulcitori naturali.
- Măsură, măsură, măsură. E cuvântul cheie. Nu vă refuzaţi plăcerile, dar fiţi maturi: nu e nevoie să mâncaţi o găleată întreagă de îngheţată ca să vă satisfaceţi pofta. Şi nu, nu cred că aveţi pofte în fiecare zi.