SANATATE

Sfatul cardiologului: Ce să faci cu 10 minute înainte de a-ți măsura tensiunea arterială

Sfatul cardiologului: Ce să faci cu 10 minute înainte de a-ți măsura tensiunea arterială. Cardiologul rus Dr. Yuri Egai ne spune cum să măsurăm corect tensiunea arterială și ce trebuie să facem cu 10 minute înainte de procedură.

Sfatul cardiologului: Ce să faci cu 10 minute înainte de a-ți măsura tensiunea arterială

Expertul notează că regulile sunt reglementate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

„Pacientul, înainte de a începe să își măsoare presiunea, trebuie să se așeze, să ia o poziție confortabilă și să se odihnească timp de aproximativ 10 minute. Este important să nu-și încrucișeze picioarele, ci să își țină brațele relaxate. Unghiul antebrațului trebuie să fie drept. Aceasta este situația ideală. Mâna nu trebuie să fie ridicată prea sus, ci trebuie așezată pe o suprafață orizontală sau pe genunchiul pacientului, fără tensiune”, continuă medicul.

CITEȘTE ȘI: Acest simptom la nivelul gâtului sugerează o tensiune arterială ridicată

Nu se recomandă măsurarea presiunii de mai mult de trei ori pe zi pentru a evita apariția anxietății înainte de procedură.

Doctorul Egai atrage atenția și asupra pictogramei inimii care clipește pe dispozitivele electronice. El explică faptul că aceasta este folosită la măsurarea presiunii în cazurile în care există o aritmie. În astfel de cazuri, cardiologul vă sfătuiește să vă supuneți unui examen medical.

Măsurarea trebuie făcută într-un mediu liniștit, confortabil, la temperatura camerei. Cu 30-60 de minute înainte de măsurare, este necesar să se evite fumatul, administrarea de băuturi tonice, cofeină, alcool și activitate fizică.

În cazul în care procedura a fost precedată de un stres fizic sau emoțional semnificativ, perioada de odihnă trebuie mărită în schimb la 15-30 de minute. Picioarele trebuie să fie pe podea, iar brațele trebuie să fie întinse și să se odihnească liber la nivelul inimii.

Presiunea se determină pe artera brahială, cu pacientul întins pe spate sau așezat într-o poziție confortabilă.

Este necesar să se plaseze o manșetă de mărime corespunzătoare pe umărul gol; marginea inferioară a manșetei trebuie să fie situată la 1-2 cm deasupra cotului. După plasarea manșetei, aceasta este presurizată la valori superioare presiunii sistolice așteptate. Presiunea este apoi redusă treptat (cu o rată de 2 mmHg/sec) și se ascultă sunetele cardiace cu un stetoscop pe artera brahială a aceluiași braț.

CITEȘTE ȘI: Ce să mănânci la micul dejun pentru a nu avea probleme cu tensiunea restul zilei

Nu aplicați o presiune prea mare pe arteră cu membrana stetoscopului.

Presiunea la care se aude primul sunet cardiac este presiunea sistolică. Presiunea la care nu se mai aud sunetele inimii se numește diastolică. Sângele se măsoară de trei ori cu un interval de 3-5 minute pe ambele brațe, potrivit actualno.com.

Comentarii: