Diabet: Ce lapte crește și ce lapte scade riscul de a face această boală. Dr. Zuhra Pavlova, endocrinolog rus, a dezvăluit care lapte crește și care scade riscul de diabet .
Diabet: Ce lapte crește și ce lapte scade riscul de a face această boală
Expertul spune că consumul de lapte de vacă crește riscul de a dezvolta prediabet. Aceasta este o afecțiune în care organismul absoarbe zahărul cu anumite dificultăți.
Laptele și riscul de diabet
Medicul se referă la cercetările efectuate de oamenii de știință din Olanda. Acesta spune că persoanele care beau în mod constant lapte de vacă riscă să aibă un metabolism deficitar al carbohidraților.
La studiu au participat 74.000 de persoane cu o vârstă medie de 46 de ani. Oamenii de știință i-au întrebat despre obiceiurile lor, stilul de viață, dieta și mai ales despre cantitatea de produse lactate pe care o consumă: iaurt, chefir, înghețată, brânză etc. Toate acestea au fost testate.
„Rezultatele arată că consumul de lapte crește riscul de prediabet. Și nu contează cât de gras este. Dar, dimpotrivă, laptele acidulat bogat în grăsimi reduce probabilitatea de a dezvolta prediabet”, notează Dr. Pavlova.
Potrivit acesteia, acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele de peste 60 de ani. Medicul sfătuiește să înlocuiți laptele de vacă cu analogii pe bază de plante, deoarece acestea nu conțin „proteina dăunătoare beta-casomorfina 7”.
Dr. Pavlova subliniază că nici alimentele fermentate nu o conțin, așa că chefirul și iaurtul sunt sigure din acest punct de vedere. Laptele este un produs care a fost mult timp considerat una dintre principalele surse de nutrienți valoroși. Cu toate acestea, potrivit medicului, există îngrijorări cu privire la potențialul nociv al acestui produs pentru unele persoane.
Expertul enumeră care sunt acestea:
- Intoleranța la lactoză: Multe persoane au un deficit de enzimă lactază, necesară pentru a digera lactoza, zahărul din lapte. Acest lucru poate provoca simptome neplăcute, cum ar fi balonare, gaze și diaree.
- Alergia la lapte: Unele persoane pot avea o reacție alergică la proteinele găsite în lapte. Aceasta se poate manifesta prin erupții cutanate, mâncărimi, umflături sau chiar șoc anafilactic.
- Niveluri ridicate de grăsimi saturate: Laptele conține grăsimi saturate, care pot crește colesterolul din sânge și riscul de boli de inimă.
- Posibil efect asupra acneei: Unele studii arată o legătură între consumul de lapte și acnee. Este important de reținut că răul provocat de lapte poate fi individual și depinde de fiziologia fiecărei persoane.
Prediabetul este o afecțiune în care nivelul zahărului din sânge este mai mare decât în mod normal, dar nu suficient de mare pentru a fi calificat drept diabet de tip 2.
CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă cu sângele tău când bei lapte: Efectul binefăcător al acestuia
Semne care pot indica prediabet:
- Setea crescută și urinarea frecventă.
- Oboseală și slăbiciune: Celulele nu primesc suficientă energie din cauza problemelor de procesare a glucozei.
- Apetitul crescut, în special pentru dulciuri și carbohidrați. Acest lucru se datorează faptului că celulele nu pot folosi glucoza în mod eficient, așa că organismul încearcă să obțină mai multă energie prin alimente.
- Nervozitate și iritabilitate crescute: asociate cu niveluri instabile de zahăr din sânge.
- Cicatrizarea lentă a rănilor.
Prediabetul poate încetini procesul de vindecare a tăieturilor și zgârieturilor din cauza deteriorării nervilor și a vaselor de sânge cauzate de nivelul ridicat al zahărului din sânge, potrivit actualno.com.
Comentarii: