SANATATE

Cancerul care nu dă semne: Cum debutează, potrivit medicilor de la Clinica Mayo

geelongmedicalgroup.com.au

Cancerul care nu dă semne: Cum debutează, potrivit medicilor de la Clinica Mayo. Medicii de la Institutul de cercetare al Clinicii Mayo din Statele Unite ale Americii spun despre cancerul de pancreas, cancerul care nu dă semne, că debutează, de obicei, în țesuturile acestui organ, care este situat în spatele părții inferioare a stomacului. Pancreasul eliberează enzime care ajută la procesul digestiv și produce hormoni care ajută la controlul glicemiei.

În pancreas pot apărea mai multe tipuri de tumori, inclusiv tumori canceroase și necanceroase. Cel mai frecvent tip de cancer în această zonă începe în celulele care căptușesc canalele care transportă enzimele digestive în afara pancreasului și este cunoscut sub numele de adenocarcinom pancreatic ductal.

Cancerul pancreatic este rareori detectat în stadii incipiente, când este cel mai ușor de vindecat. Acest lucru se datorează faptului că, adesea, nu provoacă simptome decât după ce s-a răspândit la alte organe.

CITEȘTE ȘI: Cele mai bune ceaiuri pentru un pancreas bolnav: Stimulează secrețiile pancreatice

Cancerul care nu dă semne: Simptomele pe care le poți observa și la care să fii atent

Cu toate acestea, există semne la care trebuie să fiți atenți, deoarece acestea indică, de obicei, faptul că boala este deja avansată. Acestea sunt cele mai relevante.

  • Dureri abdominale care iradiază în josul spatelui.
  • Pierderea poftei de mâncare sau pierderea neintenționată în greutate.
  • Îngălbenirea pielii și a albului ochilor (icter).
  • Fecale de culoare deschisă.
  • urină de culoare închisă.
  • mâncărimi ale pielii
  • diabet nou diagnosticat sau diabet existent care devine mai greu de controlat.
  • cheaguri de sânge
  • oboseală

Factori de risc

Există o serie de lucruri care pot constitui factori de risc pentru apariția acestei boli, printre care se numără următoarele, potrivit Institutului Național de Cancer din SUA.

  • fumatul
  • a fi foarte supraponderal
  • un istoric personal de diabet sau pancreatită cronică.
  • un istoric familial de cancer pancreatic sau pancreatită.
  • anumite afecțiuni ereditare, cum ar fi sindromul de neoplazie endocrină multiplă de tip 1, cancerul de colon ereditar fără polipoză și sindromul melanomului familial cu alunițe multiple atipice.

Complicații ale bolii

Pe măsură ce cancerul pancreatic avansează, poate provoca complicații, cum ar fi următoarele, precizează Mayo Clinic.

CITEȘTE ȘI: Combinația alimentară care dăunează pancreasului

Pierderea în greutate

Mai mulți factori pot cauza pierderea în greutate. Aceasta poate apărea pe măsură ce cancerul consumă energia organismului. În mod similar, greața și vărsăturile cauzate de tratamentele împotriva cancerului sau de o tumoare care apasă pe stomac pot face dificilă alimentația.

Icter

Cancerul pancreatic care blochează canalul biliar al ficatului poate provoca icter. Semnele includ piele și ochi galbeni, urină de culoare închisă și scaune de culoare palidă. Icterul apare, de obicei, fără dureri abdominale.

Durere

O tumoare în creștere poate apăsa pe nervii din abdomen, provocând dureri care pot deveni severe. Analgezicele vă ajută să vă simțiți mai confortabil. Tratamentele, cum ar fi radioterapia și chimioterapia, pot ajuta la încetinirea creșterii tumorii și pot oferi o oarecare ameliorare a durerii.

Obstrucție intestinală

Cancerul pancreatic care crește în sau apasă pe prima parte a intestinului subțire (duodenul) poate bloca fluxul de alimente digerate din stomac în intestine.

Comentarii: