Când e mai bine să iei calciu, dimineața sau seara? Calciul este un mineral important pentru activitatea vitală a organismului nostru. Este necesar pentru sănătatea oaselor, pentru conducerea impulsurilor nervoase, pentru sănătatea tractului gastrointestinal și pentru susținerea proceselor metabolice și prevenirea anumitor tipuri de cancer.
Din nefericire, calciul nu este produs independent în organism, ci trebuie obținut constant din alimente sau sub formă de suplimente alimentare – citrat de calciu, carbonat de calciu, gluconat de calciu sau clorură de calciu, pentru a fi administrat pentru acnee.
Cel mai bine este să luați tablete de calciu. Acestea au o eliberare prelungită pentru o absorbție de calitate a mineralului în oase și în țesuturile moi. Atunci când decideți când să luați calciu, trebuie să acordați atenție la doza zilnică recomandată, care indică cât calciu elementar poate fi absorbit la un moment dat.
CITEȘTE ȘI: Cum să iei calciu si magneziu fără ca sănătatea ta să fie afectată
În scopuri terapeutice, calciul este cel mai adesea utilizat în doze mari, sub formă de injecții.
Ar trebui să luați calciu înainte sau după mese?
Este necesar să obțineți corect calciul din alimente și din suplimentele nutritive – 50 la 50. Beneficiul maxim din aportul mineralului poate fi obținut dacă acesta este luat cu alimente și nu separat. Calciul are nevoie de acidul din sucul gastric pentru a-l descompune.
De asemenea, este important să se evite administrarea acestuia cu alimente foarte bogate în fibre. Fibrele se pot lega de calciu, reducând cantitatea disponibilă pentru organism.
Cum să luați calciu și magneziu astfel încât să nu vă afecteze sănătatea?
Nu este recomandat să luați doze nejustificat de mari, deoarece organismul nu va putea absorbi mult mai mult, iar excesul va fi excretat în urină. Dacă vi se prescriu în prezent suplimente de fier, nu le luați în același timp cu administrarea de suplimente de calciu, deoarece oricare dintre minerale poate interfera cu absorbția celuilalt.
Este important să vă consultați medicul înainte de a lua calciu dacă luați în prezent antibiotice, bifosfonați sau medicamente pentru hipertensiune arterială. Aceste medicamente pot interfera cu absorbția calciului.
De asemenea, unele forme de calciu necesită condiții speciale de administrare: carbonatul de calciu se administrează cel mai bine în timpul meselor, citratul de calciu – indiferent de mese.
Cu ce trebuie să bem calciu pentru a-l absorbi?
Absorbția calciului este influențată de condițiile din lumenul intestinului subțire. Secreția acidă a stomacului îl transformă în sare, care este absorbită în principal în duoden. Calciul neabsorbit se depune în ileon și este excretat în fecale.
Lactoza, un zahăr din lapte, favorizează absorbția calciului, în timp ce excesul de acizi grași și concentrațiile mari de magneziu și oxalați (săruri ale acidului oxalic) împiedică acest lucru. Calciul este absorbit prin peria membranei celulare a enterocitelor printr-un mecanism care necesită energie.
Vitamina D este esențială pentru acest proces, iar în cazul deficienței sale, transportul activ al calciului se oprește. Hormonul paratiroidian (PTH) și hormonul hipofizar de creștere afectează, de asemenea, absorbția calciului.
Dieta medie conține 1.200 mg de calciu, din care o treime este absorbită. Când sângele trece prin rinichi, 99% din calciul circulant este reabsorbit. Astfel, în insuficiența renală, precum și în stările de malabsorbție, se produce o pierdere excesivă de calciu.
În cazul deficitului de calciu, calciul este resorbit din oase, ceea ce slăbește și înmoaie structura scheletului.
CITEȘTE ȘI: Cum te poate anunța inima că suferi de deficit de calciu
Când să iei calciu – dimineața sau seara
Calciul poate fi luat împreună cu magneziul, dar și separat, de exemplu calciu dimineața și magneziu seara. Există suplimente nutritive care sunt pe jumătate calciu și magneziu sau în combinații 2:1. Decizia când este cel mai bine să se bea calciu și magneziu se ia pe baza unor teste clinice care confirmă prezența unei deficiențe sau a unui exces de calciu sau magneziu, potrivit actualno.com.
Comentarii: