Poți mânca struguri dacă suferi de diabet? Ce spun medicii. Dacă aveți diabet, probabil că ați primit sfaturi nesolicitate despre ce ar trebui și ce nu ar trebui să mâncați. Este posibil ca familia și prietenii să vă fi spus că strugurii , cunoscuți și sub numele de „bomboanele naturii”, sunt în afara limitelor din cauza capacității lor de a crește glicemia.
Dar realitatea este că fructele – inclusiv strugurii – pot și ar trebui să facă parte dintr-un plan de alimentație sănătoasă și prietenoasă cu diabetul.
Poți mânca struguri dacă suferi de diabet? Ce spun medicii
Strugurii sunt un fruct hidratant care este în mod natural lipsit de grăsimi saturate și plin de antioxidanți pe bază de plante, potasiu și vitamina K. ” Strugurii oferă multe beneficii nutriționale și pot fi incluși într-o dietă prietenoasă cu zahărul din sânge ,” spune Mary Ellen Phipps, MPH, RDN, LD, autoarea cărții The Easy Diabetes Cookbook și contribuitor de rețete pentru California Table Grape Commission.
CITEȘTE ȘI: ‘Biblia’ vitaminelor: Efectul incredibil al extractului din sâmburi de struguri asupra sănătății
„Toate culorile strugurilor – roșu, verde și negru – sunt o sursă naturală de antioxidanți și alți polifenoli care se găsesc în fiecare parte a strugurelui, inclusiv în coajă, pulpă și semințe”, adaugă ea.
Potrivit USDA Nutrient Database, 3/4 de cană de struguri roșii sau verzi (sau aproximativ 126 de grame) furnizează:
- Calorii: 87
- Carbohidrați: 23g
- Fibre dietetice: 1g
- Zahăr total: 20g
- Zahăr adăugat: 0g
- Proteine: 1g
- Grăsimi totale: 0g
- Grăsimi saturate: 0g
- Colesterol: 0 mg
- Sodiu: 3 mg
- Potasiu: 241 mg (5% din valoarea zilnică)
- Vitamina C: 4 mg (4% din valoarea zilnică)
- Vitamina K: 18,4mcg (15% din valoarea zilnică)
O porție de struguri conține aproximativ 23 de grame de carbohidrați și aproximativ 1 gram de fibre. În plus, aceștia furnizează aproximativ 5% din necesarul zilnic de potasiu, un electrolit important pentru reglarea tensiunii arteriale și controlul mușchilor.
Asociația Americană a Inimii remarcă faptul că, cu cât mâncați mai mult potasiu, cu atât mai mult sodiu pierdeți prin urină, ceea ce poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale.
În plus, strugurii sunt o sursă bună de vitamina K, o vitamină solubilă în grăsimi importantă pentru coagularea sângelui și sănătatea oaselor, potrivit experților.
Cum afectează strugurii nivelul de zahăr din sânge?
Strugurii conțin carbohidrați, aproximativ 23 de grame per porție de 3/4 de cană. Carbohidrații sunt digerați și descompuși în glucoză, care este principala sursă de energie a organismului. Atunci când glucoza intră în sânge, pancreasul produce insulină, deoarece una dintre sarcinile sale este de a permite glucozei să intre în celule pentru a fi folosită ca sursă de energie.
La persoanele cu diabet, acest proces este afectat deoarece organismul lor fie nu produce suficientă insulină, fie insulina pe care o produce nu poate fi utilizată eficient, fie o combinație a celor două. Prin urmare, înțelegerea modului în care se identifică, se numără și se modifică aportul de carbohidrați este o parte importantă a planificării meselor prietenoase cu dieta și a gestionării glicemiei.
CITEȘTE ȘI: Minunea naturii: Preparatul din struguri care previne cancerul şi încetineşte îmbătrânirea
În funcție de mărimea porției, alimentele care conțin carbohidrați sunt susceptibile de a provoca o creștere a glicemiei, ceea ce reprezintă un răspuns perfect normal la digerarea alimentelor dense în nutrienți.
Pentru persoanele cu diabet zaharat, știind câți carbohidrați sunt într-o porție de struguri este o informație importantă, mai ales dacă vă dozați insulina pentru mese” , spune Lauren Plunkett, dietetician înregistrat, specialist certificat în îngrijirea și educarea diabetului.
Există o mare concepție greșită că strugurii au prea mult zahăr și că persoanele cu diabet ar trebui să îi evite. Dar știm din cercetări că o dietă bogată în legume și fructe protejează împotriva multor boli cronice, inclusiv a diabetului de tip 2, și este utilă în gestionarea diabetului existent „, adaugă Lauren Plunkett.
Comentarii: