Specialitate internațională minunată pentru masa de Paște, în formă de colac, un cozonac care se prepară foarte ușor și care te ajută să exersezi până în săptămâna mare.
CITEȘTE ȘI: Pregătiri de Paște: Cum să faci un cozonac delicios cu mai puține calorii
Cozonacul de inspirație estoniană cu umplutură de mac
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 300 g făină
- 120 ml lapte
- 15 g drojdie proaspătă
- 3 linguri de zahăr
- 1 gălbenuș de ou
- 40 g unt
- Un praf de sare
Pentru umplutură:
- 60 g unt
- 4 linguri de zahăr
- 3 linguri de mac
- ½ linguriță de scorțișoară
Cozonacul de inspirație estoniană cu umplutură de mac
Mod de preparare:
Punem drojdia și zahărul în laptele călduț și le lăsăm până începe să se formeze spumă deasupra.
Între timp, punem într-o crăticioară untul la topit.
Atunci când untul este fluid, luăm crăticioara de pe foc, o lăsăm să se răcească și apoi adăugăm gălbenușul.
Punem făina cernută într-un castron împreună cu sarea, adăugăm apoi treptat amestecul de unt și lapte.
Frământăm bine până va rezulta un aluat de o consistență fermă, apoi punem aluatul la dospit până își dublează volumul.
Într-un vas mai mic punem untul cu o consistență mai moale. Adăugăm zahărul, macul măcinat și scorțișoara. Omogenizăm totul foarte bine.
Așezăm aluatul dospit pe masa de lucru și aplatizăm ușor cu mâinile. Îl întindem într-o foaie dreptunghiulară cu o grosime de circa 1 cm.
Ungem toată suprafața aluatului cu trei sfert din umplutură, rulăm pe lungime, apoi tăiem ruloul în două părți egale.
Răsucim cele două capete și unim marginile astfel încât să obținem o coroniță, iar cu umplutura rămasă ungem deasupra.
CITEȘTE ȘI: Cozonacul însiropat și cremos care încântă toate gusturile
Așezăm coronița în tava tapetată cu o foaie de copt și băgăm în cuptorul preîncălzit la 170° C pentru 30 de minute.
Comentarii: