NUTRITIE SANATATE

Alimentul cel mai bun pentru creier: Reduce riscul de a face demență

Foto: providr.com

Alimentul cel mai bun pentru creier: Reduce riscul de a face demență. O lingură pe zi din acest aliment face minuni pentru sănătatea creierului și nu numai. Studiul publicat în JAMA Network Open dezvăluie legătura surprinzătoare dintre consumul de ulei de măsline și longevitatea creierului.

Alimentul cel mai bun pentru creier: Ulei de măsline

O lingură de ulei de măsline pe zi ar putea ajuta la menținerea demenței la distanță, conform unui nou studiu. Din observațiile asupra aproape 100.000 de adulți timp de 28 de ani, cercetătorii au descoperit că consumul mai mare de 7 grame (0,25 uncii) de ulei de măsline pe zi a fost asociat cu un risc cu 28% mai mic de deces cauzat de demență, indiferent de ce altceva au mâncat oamenii.

CITEȘTE ȘI: Neurochirurgul Leon Dănăilă recomandă: Șapte secrete pentru a avea un creier sănătos

Uleiul de măsline este faimos ca fiind un component important al dietei mediteraneene, care a fost mult timp promovată ca benefică pentru multe aspecte ale sănătății. Acesta apare și în alte planuri de stil de viață, cum ar fi vărul nordic al dietei mediteraneene, dieta Atlantică, mai ales că accentul în lumea nutriției s-a mutat de la obsesia pentru grăsimi scăzute care a caracterizat mare parte din secolul al XX-lea.

Uleiul de măsline, benefic pentru creier

În total, 92.383 de participanți au fost incluși în studiu, cu o vârstă medie de 56,4 ani. Toți participanții erau profesioniști medicali adulți din SUA care fuseseră înscriși în una dintre cele două studii de cohortă mari, unul lansat în 1976 și celălalt în 1986. Participanților li s-au trimis chestionare periodice, dar informațiile despre consumul de ulei de măsline au început să fie colectate în mod specific abia în 1990.

Setul final de date a conținut 60.582 de femei și 31.801 de bărbați, după excluderea celor cu informații incomplete și a celor care aveau deja un istoric de boală cardiovasculară sau cancer. Pe parcursul a 28 de ani de urmărire, au fost înregistrate 4.751 de decese legate de demență.

Rezultatele studiului: Riscul de deces redus cu 28%

S-a constatat că riscul de a muri din cauza demenței era cu 28% mai mic la cei care consumau mai mult de 7 grame de ulei de măsline zilnic – echivalentul a aproximativ jumătate de lingură – în comparație cu persoanele care rar sau niciodată nu-l consumau. Surprinzător, ceea ce mâncau oamenii în restul timpului nu părea să facă o diferență enormă.

„În mod tipic, persoanele care folosesc ulei de măsline pentru gătit sau ca dressing au o calitate mai bună a dietei în general, dar, interesant, am descoperit că asocierea este independentă de acest factor”, a declarat primul autor, dr. Anne-Julie Tessier, pentru Healthline când concluziile au fost prezentate la o conferință anul trecut.

Margarina și maioneza, înlocuite cu uleiul de măsline

Studiul a constatat că ar putea exista un beneficiu în a înlocui o mică porție de margarină sau maioneză în fiecare zi cu ulei de măsline. Aceste descoperiri extind recomandările alimentare actuale de a alege ulei de măsline și alte uleiuri vegetale în contextul sănătății cognitive și a mortalității asociate”, concluzionează studiul. Cu studii ca aceasta, este important să înțelegem exact ce arată datele.

CITEȘTE ȘI: Băuturile populare care protejează creierul de boli

O dietă echilibrată va include o varietate de uleiuri pentru diferite scopuri, dar uleiul de măsline este benefic pe mai multe planuri. Ca sursă de grăsimi nesaturate, mulți profesioniști din domeniul dieteticii deja îl recomandă pentru legăturile sale cu sănătatea inimii, iar acum acest studiu mare sugerează că aceste beneficii ar putea fi extinse și la creier. Studiul este publicat în JAMA Network Open.

Comentarii: