Cine NU ar trebui să mănânce cireșe, sub nicio formă. Acum, peste tot este plin de ele: în piețe, în magazine, pe marginea drumului. Este aproape imposibil să reziști tentației. Dar unii oameni trebuie totuși să fie atenți la consumul lor.
Mulți oameni așteaptă acest moment tot anul – când vine din nou sezonul fructelor de primăvară și de vară și se pot mânca căpșuni, cireșe și apoi zmeură. Și tot în această perioadă există un val de intoxicații, infecții cu rotavirus, salmoneloză – toate acestea pot fi ușor de prins prin consumul de fructe „greșite”.
Dar nu ar trebui să renunțați niciodată la plăcerea de a consuma aceste fructe. Trebuie doar să o faceți bine.
CITEȘTE ȘI: Un medic a dezvăluit ce se întâmplă cu sângele persoanelor care mănâncă cireșe în fiecare zi
Pentru ce sunt bune cireșele?
S-ar putea scrie o carte întreagă despre acest lucru și poate că a fost deja scrisă. Noi le-am adunat pe toate cele mai importante.
În primul rând, cireșele sunt foarte utile pentru cei care suferă de hipertensiune arterială, anemie, constipație. Și, de asemenea, ele ajută la pierderea în greutate. Și iată de ce. Cireșele sunt un fruct cu puține calorii. Sunt doar aproximativ 50 de kilocalorii în 100 g.
Există o mare cantitate de vitamina C în acest fruct. Aceleași 100 g de fructe acoperă aproximativ 20% din necesarul zilnic de acid ascorbic al organismului.
Cireșele conțin mult potasiu și magneziu, ceea ce le face bune pentru inimă. Și, de asemenea – fosfor și fier, utile pentru procesele metabolice și pentru sistemul circulator. Soiurile de cireșe roșii și burgunde au mai multă vitamina A și fier, cele roz au vitamina C, iar cele albe provoacă mai rar alergii”, spun experții.
Cireșele sunt bune pentru digestie: datorită conținutului ridicat de fibre, au un efect bun asupra intestinelor. În același timp, nu numai fructele în sine, ci și codițele cireșelor. Acestea sunt preparate și pot fi băute ca ceai.
În plus, decoctul de codițe de cireșe contribuie la pierderea rapidă în greutate: nu numai că elimină excesul de lichide din organism, dar și accelerează metabolismul, astfel încât grăsimea este arsă mai repede. Cu toate acestea, trebuie totuși să vă mișcați. Dacă doar stai întins pe canapea, nu vei observa efectul de ardere a grăsimilor.
Cine NU ar trebui să mănânce cireșe, sub nicio formă
Cu toate aceste mari avantaje, cireșele au și dezavantaje. Nimeni nu ar trebui să mănânce mai mult de 300-400 g la un moment dat. Și chiar și această cantitate poate fi suficientă pentru a provoca diaree.
Nu mâncați cireșe după o masă, acest lucru poate provoca indigestie și formarea de gaze.
În plus, contraindicațiile includ:
- Diabet – persoanele cu diabet nu ar trebui să mănânce soiuri dulci de cireșe.
- Alergii – fructele viu colorate sunt contraindicate pentru persoanele care suferă de alergii.
- Gastrita de tip acut cu aciditate crescută – în acest caz există riscul de deteriorare severă a stomacului.
- Vârsta – bebelușilor li se pot da numai fructe fără sâmburi.
CITEȘTE ȘI: Câte cireșe pot fi consumate pe zi fără ca sănătatea să aibă de suferit
Cum să mănânci corect cireșe?
- Sezonul de vârf pentru cireșe este de la începutul lunii iunie până la sfârșitul lunii iulie. Cireșele timpurii nu sunt la fel de dulci și gustoase, iar cele târzii se pot strica.
- Spălați bine cireșele, dar cu apă călduță – nu este necesar să le opăriți cu apă clocotită.
- Păstrați cireșele într-o pungă de hârtie în frigider, separat de mere și banane – apropierea de aceste fructe strică cireșele, potrivit actualno.com.