NUTRITIE SANATATE

Leguma care îi protejează pe bărbați de accident vascular cerebral

Foto: Pinterest.com

Leguma care îi protejează pe bărbați de accident vascular cerebral. Oamenii de știință au descoperit că roșia are o proprietate uimitoare pentru corpul uman. Consumul zilnic al acestui produs reduce cu 55% riscul de accident vascular cerebral la bărbați.

În cadrul studiului, oamenii de știință au constatat că acei bărbați care au consumat mai multe roșii decât alții nu s-au confruntat cu problema accidentului vascular cerebral, scrie revista Neurology.

Leguma care îi protejează pe bărbați de accident vascular cerebral – Roșiile

S-a dovedit că includerea roșiilor în alimentație a redus riscul de accident vascular cerebral cu 55% și riscul de accident vascular cerebral ischemic cu cheaguri de sânge cu 59%.

CITEȘTE ȘI: Consumă roșiile cu această legumă: Organismul va absorbi mai bine licopenul, substanța care te protejează de cancer

Autorii studiului subliniază că totul este legat de antioxidantul licopen, care se găsește în cantități mari în roșii. Concentrațiile ridicate de licopen în serul sangvin protejează organismul de accidentul vascular cerebral.

Oamenii de știință avertizează, de asemenea, împotriva consumului excesiv de roșii pentru cei care suferă de gastrită, colelitiază, boli hepatice și renale, artrită și gută.

Compoziția și proprietățile benefice ale roșiilor

  • Roșiile sunt sărace în calorii, astfel încât pot fi incluse în mesele dietetice. Conținutul caloric al unei roșii, de aproximativ 180 g, este de aproximativ 32 kcal.
  • Roșiile sunt bogate în apă (94%), deci sunt un excelent calmant al setei.
  • Roșiile sunt bogate în vitamina C; un fruct de aproximativ 180 g acoperă necesarul zilnic de vitamina C cu 60%. În plus, conține multă vitamina E (25% din norma zilnică) și betacaroten – antioxidanți puternici, adică substanțe care neutralizează radicalii liberi dăunători.
  • Roșiile conțin vitamine din grupa B (benefice pentru sistemul nervos), inclusiv vitamina PP (afectează metabolismul zahărului și al colesterolului din sânge), precum și vitamina K (are proprietăți anticoagulante).

CITEȘTE ȘI: Leguma care reduce inflamațiile din organism și are grijă de inima ta

  • Roșiile sunt, de asemenea, bogate în minerale: Potasiu – datorită efectului său diuretic, reduce tensiunea arterială. Calciu – este un material de construcție pentru oase și dinți. Magneziu – este important pentru generarea de energie în organism, menținerea sistemului nervos, îmbunătățirea memoriei și a vederii. Fier – implicat în reproducerea celulelor roșii sănătoase din sânge.
  • Roșiile conțin, de asemenea, oligoelemente precum manganul, cuprul și cobaltul, care se găsesc rar în alte alimente.

Comentarii: