NUTRITIE SANATATE

Oamenii de știință: Acesta este cel mai bun alcool pentru colesterol și oase dacă bei doar 3 pahare pe săptămână

Foto: Pinterest.com

Oamenii de știință: Acesta este cel mai bun alcool pentru colesterol și oase dacă bei doar 3 pahare pe săptămână. Vinul roșu este adesea asociat cu beneficii cardiovasculare, în principal datorită proprietăților sale antiinflamatorii și a prezenței unor compuși precum resveratrolul.

Un studiu efectuat de Universitatea de Stat din Iowa a constatat că un consum moderat de vin roșu poate reduce cantitatea de grăsime viscerală, care este asociată cu un risc crescut de boli de inimă.

De asemenea, s-a demonstrat că vinul roșu ajută la reglarea nivelului de colesterol . Cercetările prezentate la conferința Societății Europene de Cardiologie au constatat că atât vinurile roșii, cât și cele albe pot îmbunătăți semnificativ nivelul colesterolului atunci când sunt consumate cu moderație, împreună cu o activitate fizică regulată.

CITEȘTE ȘI: Băutura alcoolică cea mai puțin periculoasă pentru ficat: Chiar și aceasta trebuie consumată cu moderație

Oamenii de știință: Acesta este cel mai bun alcool pentru colesterol și oase dacă bei doar 3 pahare pe săptămână

Flavonoidele găsite în vinul roșu joacă un rol esențial în scăderea tensiunii arteriale. Consumul a trei pahare de vin roșu pe săptămână poate reduce semnificativ tensiunea arterială, conform unui studiu condus de profesorul Aedin Cassidy de la Queen’s University Belfast.

Acest efect se datorează interacțiunii flavonoidelor cu microbiomul intestinal, care sporește proprietățile cardioprotectoare ale acestor compuși.

Un studiu efectuat pe adulți în vârstă a constatat că cei care au băut vin alb cu moderație aveau o densitate minerală osoasă mai mare decât cei care au consumat alte tipuri de alcool, inclusiv vin roșu și bere. Această constatare sugerează că vinul alb poate juca un rol în menținerea sănătății oaselor și în prevenirea unor boli precum osteoporoza.

Un studiu publicat în Annals of Internal Medicine a constatat că un consum moderat de vin roșu și alb poate îmbunătăți reglarea glucozei la persoanele cu diabet de tip 2.

Resveratrolul, un compus care se găsește în vinul roșu, este cercetat în mod activ pentru proprietățile sale anti-cancer. Cercetările arată că resveratrolul poate ajuta la distrugerea celulelor anormale care duc la apariția cancerului, în special în cazul cancerului de colon.

Un studiu efectuat de Institutul Gustave Roussy din Villejuif (Franța) a arătat că resveratrolul în combinație cu aspirina a redus supraviețuirea celulelor tetraploide în culturile de tumori de cancer de colon uman. S-a demonstrat că această combinație ajută la distrugerea celulelor care provoacă instabilitate genetică și sunt legate de dezvoltarea cancerului.

În plus, oamenii de știință de la Dalian Medical University din China sugerează că resveratrolul poate încetini creșterea tumorilor canceroase.

Consumul moderat de vin a fost, de asemenea, legat de beneficiile pentru sănătatea cognitivă, în special de prevenirea demenței. Antioxidanții care se găsesc în vin joacă un rol important în reducerea inflamației și a stresului oxidativ, care sunt factori-cheie în dezvoltarea afectării cognitive. Cercetările arată că acești antioxidanți ajută la menținerea sănătății creierului și la prevenirea apariției demenței și a altor boli neurodegenerative.

CITEȘTE ȘI: De ce să nu ignori palpitațiile după ce ai băut alcool

Cercetătorii sugerează că compușii farmaceutici care conțin resveratrol ar putea fi utilizați într-o zi pentru tratarea și prevenirea bolilor asociate cu îmbătrânirea, deschizând oportunități promițătoare pentru prelungirea vieții, potrivit actualno.com.

De asemenea, s-a demonstrat că consumul moderat de vin joacă un rol crucial în succesul zonelor albastre ale lumii, unde speranța de viață este cea mai mare.

Comentarii: