SANATATE

Greșeala pe care cei mai mulți o fac atunci când își măsoară glicemia

Foto: Pinterest.com

Greșeala pe care cei mai mulți o fac atunci când își măsoară glicemia. Mulți oameni suferă de diabet și sunt nevoiți să folosească zilnic un glucometru pentru a-și monitoriza nivelul de zahăr din sânge la domiciliu.

Cu toate acestea, după cum notează endocrinologul Iulia Timchenko, pentru a obține indicatori corecți la măsurarea glucozei, trebuie urmați mai mulți pași. Specialistul explică faptul că, în acest caz, majoritatea diabeticilor fac o greșeală care afectează valorile raportate.

Greșeala pe care cei mai mulți o fac atunci când își măsoară glicemia

„În primul rând, trebuie să pregătiți accesoriile necesare pentru măsurarea glucozei – lancetă, stilou, benzi de testare, glucometru. Spălați-vă bine mâinile și uscați-le”, spune medicul.

„Nu este necesar să tratați pielea cu o soluție alcoolică – aceasta este greșeala pe care o fac aproape toți diabeticii, notează Dr. Timchenko. Potrivit medicului, alcoolul rezidual poate afecta rezultatele.

CITEȘTE ȘI: Acesta este cel mai periculos fruct pentru ficat și glicemie

Benzile de testare trebuie să fie introduse în contor. Potrivit lui Timchenko, este important să faceți o puncție nu pe tamponul degetului, ci pe falanga laterală, dar aproape de capăt.

„Aplicați o picătură de sânge pe banda de testare și așteptați rezultatul. Timchenko notează separat că sângele trebuie să curgă ușor și nu trebuie să puneți presiune pe deget”, spune specialistul.

Medicul recomandă păstrarea unui jurnal cu rezultatele zilnice.

„În cele din urmă, aruncați banda de testare și nu uitați să opriți contorul. Mulți oameni uită să îl oprească, ceea ce scurtează durata de viață a dispozitivului”, spune specialistul, potrivit actualno.com.

Care este un nivel normal al zahărului din sânge?

Nivelul de zahăr din sânge este un indicator important al sănătății și variază în funcție de vârstă, de momentul zilei și de alți factori. La adulții sănătoși, nivelul glicemiei la post variază de obicei între 3,9 și 5,5 mmol/L. După o masă, nivelul acceptabil de zahăr din sânge poate crește, dar nu trebuie să depășească 7,8 mmol/l după două ore.

Dacă nivelul zahărului din sânge la post este între 5,6 și 6,9 mmol/l, acest lucru poate indica prediabet, o afecțiune care precede diabetul. Un nivel de zahăr de 7,0 mmol/l sau mai mare este acum un indicator de diagnostic al diabetului. În rezultatele studiului, ar trebui să vă concentrați în special pe un test de sânge, deoarece, de exemplu, zahărul apare în urină chiar și atunci când nivelul său în sânge este de 10 mmol/l. Nivelul critic al zahărului din sânge este mai mare de 33,3 mmol/l. La acest nivel, o persoană este diagnosticată cu comă hiperglicemică.

La femei, nivelul normal de zahăr din sânge la post este de 3,3-5,5 mmol/l. După o masă, nivelul poate crește până la 7,8 mmol/l, ceea ce este normal.

La bărbați, glicemia normală la post este, de asemenea, de 3,3-5,5 mmol/l. După o masă, nivelul admisibil ajunge la 7,8 mmol/l.

La adolescenții cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani, nivelul glucozei la jeun este, de asemenea, de 3,3 – 5,5 mmol/l, ceea ce este deja aproape de norma adultă.

CITEȘTE ȘI: Vitamina cea mai importantă pentru diabetici: Reglează nivelurile glicemiei

Femeile însărcinate au propriile glicemii specifice din cauza modificărilor metabolismului în timpul sarcinii. Glicemia în post la femeile gravide nu trebuie să depășească 5,1 mmol/l. La o oră după o masă, această cifră nu trebuie să depășească 10,0 mmol/l, iar după două ore – 8,5 mmol/l.

La persoanele în vârstă (60 de ani și peste), glicemia normală poate fi ușor mai mare. Nivelurile de glucoză în timpul postului între 4,6 și 6,4 mmol/l sunt considerate normale.

Comentarii: