NUTRITIE SANATATE

Sfatul medicului: Această băutură scade acidul uric

tribuna.ro

Sfatul medicului: Această băutură scade acidul uric. Medicul rus Andrey Rapov recomandă o băutură care normalizează nivelul acidului uric și ameliorează inflamația articulațiilor și este indispensabilă pentru gută.

Potrivit medicului, guta este o boală cronică a articulațiilor cauzată de depunerea sărurilor de acid uric. Exacerbarea acesteia este însoțită de dureri puternice: articulația se umflă și pielea se înroșește.

Dr. Rapov subliniază că, în timpul unei exacerbări, articulația afectată trebuie imobilizată și trebuie aplicată o compresă rece. Pentru a reduce nivelul de acid uric și a ameliora inflamația, este util să beți infuzie din plante, sfătuiește specialistul.

CITEȘTE ȘI: Explicaţiile medicului: Ce înseamnă nivelul de acid uric ridicat. Cauze şi consecinţe

Sfatul medicului: Această băutură scade acidul uric

Pentru a o prepara, va trebui să amestecați oregano, muguri de mesteacăn și urzică în părți egale. Apoi, 1 lingură din amestecul rezultat se toarnă cu 1,5 litri de apă clocotită. Se lasă timp de 30 de minute, se strecoară și se bea pe stomacul gol de 2-3 ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mese.

Expertul notează că acest ceai de plante se bea timp de 1 lună. După aceea, se face o pauză de 10 zile, iar apoi cursul poate fi reluat. Băutura ajută la reducerea nivelului de acid uric și la ameliorarea durerilor de gută, dar nu înlocuiește tratamentul principal prescris de medic.

La rândul său, Dr. Lidia Standel împărtășește faptul că în cazul gutei este important să se respecte o dietă specială. În timpul unei exacerbări, este strict interzis consumul de carne roșie și alimente grase, deoarece acestea încetinesc eliberarea de acid uric.

Este de preferat să includeți în dietă supe de legume, lapte, brânză de vaci, carne slabă de pasăre, pește, fructe, fructe de pădure, nuci și miere. Ar trebui să beți cel puțin 1,5-2 litri de apă pe zi. În timpul exacerbării bolii – 3 litri.

Cauzele gutei

Cauza gutei este hiperuricemia. Aceasta este o afecțiune în care se acumulează prea mult acid uric în organism ca urmare a descompunerii unei substanțe chimice numite purină (prezentă în multe alimente). Purinele în sine sunt sigure. În organismul unei persoane sănătoase, acestea sunt descompuse și excretate în urină.

În funcție de mecanismul de dezvoltare a bolii, se disting trei tipuri de gută:

  • Metabolică – apare din cauza formării excesive de acid uric asociată cu tulburări în procesele metabolice.
  • Renală – debutează din cauza problemelor cu rinichii, deoarece devine dificilă eliminarea acidului uric din organism.
  • Mixtă – combină cauzele metabolice și renale: acidul uric se formează excesiv și nu este excretat în cantitatea necesară.

Guta poate fi, de asemenea, primară și secundară. Cea primară este determinată genetic. Secundară apare ca urmare a bolilor:

  • însoțită de formarea excesivă de acid uric (anemie hemolitică, malignități hematologice, psoriazis etc.);
  • perturbarea procesului de eliminare a acidului uric din organism (de exemplu, boli renale).

Guta este considerată o boală predominant masculină. Bărbații de peste 40 de ani sunt deosebit de expuși riscului – ei se îmbolnăvesc de 3-4 ori mai des decât femeile.

CITEȘTE ȘI: Cele mai bune șase alimente care reduc acidul uric din organism

Femeile sunt mult mai puțin predispuse să sufere de gută înainte de menopauză deoarece hormonul estrogen, eliberat în timpul ciclului lor reproductiv, ajută la eliminarea acidului uric din organism, potrivit actualno.com. După menopauză, șansele femeilor de a suferi de gută cresc.

Comentarii: