NUTRITIE SANATATE

Alimentele care desfundă arterele: Relaxează vasele de sânge și formarea plăcilor de grăsime

thespruceeats.com

Alimentele care desfundă arterele: Relaxează vasele de sânge și formarea plăcilor de grăsime. Anumite alimente au proprietăți antiinflamatoare și antioxidante care îmbunătățesc circulația sângelui. Este bine să le includeți în meniul dumneavoastră și să le evitați pe cele care înrăutățesc circulația sângelui – cele bogate în grăsimi, sare și zahăr.

Alimentele care desfundă arterele: Relaxează vasele de sânge și formarea plăcilor de grăsime

Dr. Carla Leal vorbește despre astfel de produse alimentare.

1. Ceaiul verde

Bogat în catechine – compuși fenolici care reduc inflamațiile, relaxează vasele de sânge și previn formarea plăcilor de grăsime în artere.

Ceaiul verde poate fi preparat cu frunze uscate, pudră sau într-o pungă, consumându-se între 2 și 3 căni zilnic.

CITEȘTE ȘI: 7 alimente care te vor ajuta să adormi mai repede

2. Ardeiul roșu iute

Acest ardei intensifică circulația sângelui deoarece este bogat în capsaicină, un compus bioactiv care eliberează oxid nitric. Acest oxid facilitează circulația sângelui în vene și artere. De asemenea, este folosit pentru a condimenta carnea, sosurile, supele și tocănițele.

3. Ciocolata neagră

Ciocolata neagră conține cantități mari de cacao – un produs cu efecte antiinflamatoare și antioxidante. Aceasta reduce oxidarea celulelor grase, reduce riscurile de formare a cheagurilor de sânge și îmbunătățește circulația sângelui.

4. Nucile

Nucile îmbunătățesc circulația sângelui deoarece sunt bogate în omega-3 și acid elagic – compuși bioactivi cu proprietăți antiinflamatoare și antioxidante care întăresc arterele și previn acumularea de grăsime în vene.

5. Sfecla roșie

Sfecla este bogată în nitrați; aceștia sunt transformați în oxid nitric în organism, dilată vasele de sânge și îmbunătățesc circulația sângelui.

6. Portocala

Vitamina C din portocală are un puternic efect antioxidant și antiinflamator, ajută la menținerea circulației sângelui prin întărirea și dilatarea vaselor de sânge. În plus, vitamina C din portocale susține formarea colagenului și astfel crește elasticitatea vaselor de sânge.

7. Usturoiul

Usturoiul este saturat cu alicină, o substanță organică care ajută la reducerea nivelului de colesterol „rău” și trigliceride din sânge, menținând sănătatea arterelor și îmbunătățind circulația sângelui. Pentru a-i maximiza beneficiile, este recomandat să tocați sau să zdrobiți usturoiul și să îl lăsați să stea timp de 10 minute înainte de utilizare.

8. Acai

Fructele mici ale palmierului acai sunt foarte eficiente în îmbunătățirea circulației sângelui, deoarece stimulează producția de oxid nitric, un vasodilatator puternic care facilitează circulația și livrarea de oxigen și nutrienți către organism.

9. Turmericul

Consumul de turmeric favorizează rezistența vaselor de sânge, îmbunătățind circulația sanguină prin curcumină, un antioxidant puternic care previne deteriorarea celulelor sănătoase de către radicalii liberi.

10. Strugurii

Strugurii, în special cei mov, pot îmbunătăți circulația sângelui, prevenind apariția bolilor cardiovasculare, deoarece sunt bogați în resveratrol, taninuri și antociani – compuși bioactivi care împiedică formarea plăcilor în artere.

11. Sardinele

Sardinele sunt pline de omega 3, o grăsime sănătoasă care îmbunătățește circulația sângelui prin stimularea producției de oxid nitric. În același timp, are un efect antiinflamator, antioxidant și antitrombotic.

12. Roșiile

Roșiile îmbunătățesc circulația sângelui deoarece sunt saturate cu potasiu, care relaxează arterele, facilitează circulația sângelui și previne retenția de lichide și hipertensiunea arterială.

CITEȘTE ȘI: Alimentele care îți păstrează ficatul sănătos: Ajută la eliminarea toxinelor și neutralizează celulele cancerigene

13. Ghimbirul

Ghimbirul îmbunătățește circulația sângelui deoarece conține gingerol, shogaol și zingeronă (vanillyllacetonă) – compuși fenolici care au proprietăți antiinflamatoare și vasodilatatoare. Previne formarea plăcilor de grăsime în vasele de sânge.

14. Ceapa

Ceapa conține aliină și quercetină, compuși cu efecte antioxidante și antiinflamatoare care relaxează vasele de sânge și îmbunătățesc astfel circulația sanguină. Aceasta reduce agregarea trombocitelor, respectiv riscul formării cheagurilor, care ar putea favoriza apariția unui accident vascular cerebral.

Cantitățile și tipurile de alimente incluse în meniu depind de sexul, vârsta, activitatea fizică și starea de sănătate a fiecărei persoane. Prin urmare, este recomandabil să consultați un nutriționist pentru a face o evaluare și a întocmi un plan alimentar individual.

Comentarii: