LIFESTYLE

Matthew Perry ar fi suferit o moarte lentă și îngrozitoare: Cum a acționat drgul injectat înainte de a-i lua viața

Matthew Perry ar fi suferit o moarte lentă și îngrozitoare: Cum a acționat drgul injectat înainte de a-i lua viața. Medicul acuzat de furnizarea drogului, care l-a ucis în cele din urmă, a dat detalii tulburătoare despre efectul drogului asupra corpului actorului.

Matthew Perry ar fi suferit o moarte lentă și îngrozitoare: Cum a acționat drgul injectat înainte de a-i lua viața

Special K, Ket sau Kit Kat a fost popular ca drog de petrecere la sfârșitul anilor 1990, când era consumat în mod obișnuit la petrecerile rave care durau toată noaptea – în ciuda efectelor sale sedative, scrie dailymail.co.uk.

Dar popularitatea sa a scăzut în anii 2000, când a devenit un drog de categoria III în Regatul Unit și au apărut îngrijorări cu privire la efectele secundare, inclusiv halucinațiile și, în cazuri rare, convulsiile.

Acum, drogul atrage din nou atenția datorită rolului său în moartea starului din Friends, Matthew Perry, care a fost injectat cu ketamină de 21 de ori în săptămâna dinaintea morții sale.

Medicul acuzat de furnizarea drogului, care l-a ucis în cele din urmă, a povestit detalii tulburătoare despre efectul drogului asupra corpului actorului – inclusiv convulsii și „îngheț”, cu doar câteva zile înainte de moartea sa.

CITEȘTE ȘI: Șerban Huidu șochează din nou: Ce spune la 13 ani de la accidentul de mașină care a dus la uciderea a 3 oameni

Paralizie, sufocare

A dezvăluit modul în care substanța – utilizată în prezent în clinici private pentru presupusul său efect antidepresiv – poate face ravagii în organism în decurs de o oră de la administrarea unei doze mari, lăsând consumatorii paralizați, incapabili să respire și sufocându-se cu propria vomă.

Chiar și în doze mici, utilizarea pe termen lung poate provoca leziuni grave și ireversibile la nivelul vezicii urinare și al rinichilor, precum și dureri abdominale chinuitoare – uneori cunoscute sub denumirea de k-crampe.

Cum acționează ketamina

Ketamina acționează ca anestezic prin blocarea neurotransmițătorului N-metil-D-aspartat (NDMA), care controlează acțiunile din sistemul nervos.

Aceasta poate diminua rapid senzațiile, preveni durerea, induce somnul sau chiar inhiba memoria.

Din acest motiv, se administrează de obicei în doze mici în scopuri non-anestezice și în doze mari ca anestezic într-un cadru medical, cum ar fi înainte de o operație.

La doze mai mici, aceasta dă consumatorilor un sentiment de euforie, experiențe extracorporale și halucinații.

Dacă este injectată, efectele ketaminei pot prelua controlul în doar un minut. Utilizatorii simt de obicei astfel de efecte în cinci până la 15 minute dacă sunt inhalate și într-o jumătate de oră dacă sunt înghițite.

Inspirarea ketaminei duce la o „senzație” mai puternică, poate prezenta un risc mai mare de dependență și poate afecta căile nazale.

În timp ce efectele sale – atunci când este administrată în doze mai mici – pot dura aproximativ o oră, coordonarea sau simțurile unui utilizator pot fi afectate timp de până la 24 de ore după utilizarea inițială.

Semnele și simptomele unei supradoze de ketamină

Semnele și simptomele unei supradoze de ketamină sau ale toxicității pot varia în funcție de cantitatea de Ket consumată.

De obicei, în câteva minute de la administrarea medicamentului, utilizatorii experimentează o creștere a ritmului cardiac și chiar palpitații.

În același timp, tensiunea arterială scade în decurs de 10 până la 20 de minute, rezultând un sentiment de amețeală și leșin. O scădere rapidă dramatică acționează ca un semn cheie al unei supradoze sau al toxicității, care se poate întâmpla cu o singură doză mare.

Efectul său de amorțire îi face, de asemenea, pe utilizatori să nu mai reacționeze mai repede.

Atunci când se află în această stare, utilizatorii experimentează mișcări involuntare rapide ale ochilor, pupile dilatate și rigidizarea mușchilor, astfel încât aceștia „îngheață”.

Efectul său asupra relaxării musculare suprimă, de asemenea, sistemul respirator, ducând la dificultăți bruște de înghițire și îngreunând respirația oamenilor.

Această lipsă de oxigen, la rândul său, poate duce chiar la leziuni cerebrale permanente.

Se știe că toleranța la acest drog, care de obicei se prezintă sub formă de pulbere cristalină sau lichid, în scop recreațional se dezvoltă rapid.

Acest lucru duce la faptul că utilizatorii au nevoie de din ce în ce mai mult pentru a simți aceeași senzație de high, ceea ce crește riscul de supradozaj sau de a se confrunta cu efecte secundare adverse.

Dozele mai mari pot duce, de asemenea, la un fenomen numit „k-hole”, un sentiment intens de disociere, delir și deconectare sau incapacitate de a se conecta la realitate.

Potrivit Bristol Drugs Project, o organizație caritabilă care se ocupă de droguri și alcool, o doză mare și potențial fatală este de aproximativ 150 mg, comparativ cu o doză obișnuită de 30-75 mg.

Experții au avertizat de mult timp că, deși moartea prin otrăvire cu ketamină este rară, deoarece paralizia este un efect secundar al administrării medicamentului, dacă consumatorii încep să vomite, riscă să se sufoce în propria vomă.

Detaliile morții lui Matthew Perry

Detaliile șocante ale zilelor care au precedat moartea lui Matthew Perry au apărut joi, când Plascencia și alți patru presupuși conspiratori au fost arestați în urma unei acuzații formulate de un mare juriu.

Perry a fost găsit inconștient în cada cu hidromasaj a casei sale din Los Angeles la 28 octombrie de către asistentul său Kenneth Iwamasa.

Cauza morții sale a fost stabilită ulterior ca fiind „efectele acute ale ketaminei”.

Iwamasa a recunoscut de atunci că a fost cel care i-a administrat actorului dozele fatale, după ce Plascencia l-a învățat cum să le administreze.

În ziua de 4 octombrie, Iwamasa a raportat că l-a injectat cu succes pe Perry, menționând că „a găsit punctul potrivit, dar încercând în locuri diferite a rămas fără ketamină”.

Declarația susține că Perry a cheltuit 55 000 de dolari pe ketamină furnizată de Plascencia în cele două luni dinaintea morții sale și că Iwamasa i-a injectat lui Perry 27 de doze de ketamină în doar cinci zile.

”Călătoria lui Matthew Perry a început cu medici lipsiți de scrupule care au abuzat de poziția lor de încredere pentru că au văzut în el o zi de plată, până la dealeri de stradă care i-au dat ketamină în fiole nemarcate”, a declarat administratorul DEA Anne Milgram.

La autopsie s-a constatat că o cantitate din sângele lui Perry se afla în intervalul utilizat pentru anestezia generală în timpul unei intervenții chirurgicale și a indicat „efectele acute ale ketaminei” drept cauza principală a decesului.

Experții au avertizat de mult timp că utilizarea în creștere a ketaminei a fost determinată atât de accesibilitatea, cât și de disponibilitatea acesteia.

Se consideră că aceasta costă aproximativ 20 de lire sterline gramul, față de 40 de lire sterline gramul de MDMA și 100 de lire sterline gramul de cocaină.

Aceștia au sugerat că în spatele acestei creșteri ar putea sta, de asemenea, susținătorii de profil înalt, inclusiv Elon Musk, care, la începutul acestui an, a dezvăluit că drogul l-a „ajutat” să „iasă dintr-o stare de spirit negativă”.

CITEȘTE ȘI: Meghan Markle a mărturisit motivul pentru care a vrut să se sinucidă în timp ce era însărcinată cu băiețelul ei

„Ucigașul campusului”

Cifrele, publicate de Oficiul Național de Statistică, arată că unul din douăzeci (4,8%) de tineri între 20 și 24 de ani din Anglia și Țara Galilor a recunoscut anul trecut că a luat acest drog, mai popular în rândul bărbaților.

Comparativ cu doar 0,9 % în toate grupele de vârstă.

Însă militanții au numit ketamina și „ucigașul campusului”, fiind legată de zeci de decese ale studenților în ultimii ani, potrivit Programului național privind decesele cauzate de abuzul de substanțe.

Ketamina este autorizată în Regatul Unit doar ca anestezic, dar poate fi prescrisă fără licență ca analgezic. Aceste versiuni sunt de uz medical și s-au dovedit a fi sigure.

De asemenea, drogul de clasă B este studiat din ce în ce mai mult ca potențial terapeutic pentru depresie și PTSD.

Comentarii: