SANATATE

7 obiceiuri care pot reduce riscul de a face demență: Sunt la îndemâna oricui

7 obiceiuri care pot reduce riscul de a face demență: Sunt la îndemâna oricui. Acestea sunt lucruri care ajută la menținerea unei stări generale de sănătate. La ce să fii atent!

7 obiceiuri care pot reduce riscul de a face demență

1. Monitorizați-vă tensiunea arterială și nivelul colesterolului

S-a demonstrat că persoanele cu tensiune arterială ridicată sunt mai predispuse să dezvolte tulburări cognitive. Demența vasculară, a doua cea mai frecventă formă, este cauzată de reducerea fluxului sanguin către creier și de lipsa de oxigen și de nutrienți esențiali care rezultă din aceasta. Aceasta nu ar trebui să depășească 120/80.

În plus, persoanele care mănâncă mult și gras sunt expuse unui risc suplimentar de a avea probleme de memorie timpurii. Cantitatea mare de colesterol „rău” din dietă blochează acizii biliari, are un efect dăunător asupra vaselor de sânge și duce la tulburări în funcționarea sistemului nervos.

CITEȘTE ȘI: Sănătatea creierului: Șase obiceiuri care au grijă ca memoria ta să nu fie afectată de trecerea timpului

2. Controlați nivelul zahărului din sânge

Zahărul este principalul combustibil pentru creier, iar lipsa sa duce la o pierdere de energie. Cu toate acestea, excesul său în dietă poate duce la inflamații la nivelul creierului și, ca urmare, la boli neurodegenerative.

Este important să rețineți că zahărul natural din fructe și legume nu este la fel de dăunător pentru organism ca zahărul rafinat din alimentele și băuturile procesate.

3. Mâncați corect

Cea mai sănătoasă opțiune alimentară pentru menținerea sănătății creierului este dieta mediteraneană. Alimente sănătoase pentru creier: legume cu frunze verzi și crucifere, nuci, fructe de pădure, leguminoase, cereale integrale, fructe de mare, păsări de curte și ulei de măsline.

Alimente nesănătoase: carne roșie, unt și margarină, brânză, produse de patiserie și dulciuri, precum și alimente prăjite și fast-food. Dar chiar dacă îți plac burgerii și chiflele.

4. Somn suficient

S-a demonstrat că persoanele care suferă de insomnie se confruntă cu tulburări cognitive în medie cu 10 ani mai devreme. Majoritatea adulților au nevoie de șapte până la nouă ore de somn pe noapte.

5. Nu uitați de sport

Lipsa activității fizice este considerată unul dintre principalii factori care cauzează deteriorarea gândirii și a memoriei. Exercițiile aerobice mențin inima, plămânii și circulația sănătoase, ceea ce este bun pentru sănătatea creierului. Antrenamentul de forță, la rândul său, stabilizează nivelul zahărului din sânge și reduce probabilitatea de a dezvolta diabet, un factor de risc pentru demență.

Potrivit Asociației Alzheimer, doar 30 de minute de activitate fizică de câteva ori pe săptămână pot ajuta la reducerea riscului de declin cognitiv.

6. Exersează-ți creierul

Activitatea intelectuală, în care nu sunteți încă un expert, formează noi conexiuni neuronale și, ca urmare, vă menține creierul în formă.

CITEȘTE ȘI: Avertismentul grav al medicului: Simptomele care NU trebuie ignorate. Pot indica tumori pe creier

7. Comunicați

Singurătatea duce la pierderea conexiunilor neuronale, deoarece creierul nu este stimulat la fel de mult cum ar putea fi atunci când interacționează cu alte persoane.

Pentru a evita deteriorarea cognitivă, comunicați mai des cu cei dragi și faceți lucrurile pe care le iubiți cu oameni care gândesc la fel. Activitățile de grup și comunicarea nu numai că antrenează și mai mult creierul, dar reduc și stresul și tensiunea.

Comentarii:
preload imagepreload image