Boli neașteptate care pot apărea din cauza aerului condiționat. Vara caldă actuală, care este în plină desfășurare, a demonstrat încă o dată că viața fără aer condiționat poate fi foarte dificilă. Aerul condiționat facilitează foarte mult viața de zi cu zi într-o încăpere înăbușitoare și fierbinte, dar dacă este utilizat incorect, poate avea un impact negativ asupra sănătății umane.
Boli neașteptate care pot apărea din cauza aerului condiționat
Potrivit experților în sănătate, există riscul de a contracta o infecție bacteriană, fungică sau virală atunci când se utilizează un aparat de aer condiționat. Riscul crește dacă echipamentul nu este dezinfectat și dacă filtrul acestuia nu este schimbat și curățat. În interior se pot „depune” microorganisme care, atunci când aparatul de aer condiționat este în funcțiune, se răspândesc în întreaga încăpere și pătrund în organism.
CITEȘTE ȘI: Oameni de știință: Iată ce se va întâmpla dacă îți petreci toată ziua sub aer condiționat
Sinuzita
Printre bolile neobservate care se pot dezvolta atunci când se stă în aer condiționat se numără, de exemplu, sinuzita. Aceasta este o inflamație a membranei mucoase a sinusurilor paranazale și a cavității nazale, care este cauzată de viruși (90-98% din cazuri) și bacterii (2-10%). Fără tratament, sinuzita se poate extinde la orbită, ureche și creier. Potrivit medicilor, agenții patogeni ai meningitei bacteriene (inflamația membranelor creierului și a măduvei spinării) se pot transmite prin picături de aer.
Legioneloza
O altă boală infecțioasă acută este boala legionarilor (legioneloza). Bacteria patogenă trăiește în apa dulce și se găsește adesea în rezervoarele închise și în sistemele de aer condiționat.
De asemenea, este important să rețineți că aparatul de aer condiționat reduce umiditatea aerului. Membrana mucoasă a nasului și a tractului respirator se usucă, ceea ce face dificilă protejarea organismului de viruși și bacterii.
În plus, aparatul de aer condiționat funcționează de obicei într-un ciclu închis: aerul proaspăt nu pătrunde în cameră, ceea ce slăbește, de asemenea, sistemul imunitar, potrivit actualno.com.
CITEȘTE ȘI: Secretul confortului: Cum să îți răcorești casa pe timp de caniculă dacă nu ai aer condiționat
Cel puțin o dată pe an, înainte de începerea sezonului cald, sistemele de răcire ar trebui să fie revizuite. Doar un specialist va detecta prezența mucegaiului și a microorganismelor periculoase prin prelevarea de probe de aer sau prin spălarea suprafețelor aparatului de aer condiționat. Nu trebuie să porniți aparatul de aer condiționat toată ziua și să porniți răcoarea la maxim – nivelul optim este de +21..+23 grade. Se recomandă, de asemenea, ventilarea naturală a camerei.
Comentarii: