SANATATE

5 paraziți care se pot înmulți pe pielea ta și în interiorul ei

Foto: weather.com

5 paraziți care se pot înmulți pe pielea ta și în interiorul ei. Potrivit experților, dintre cele trei grupuri principale de paraziți care pot provoca boli la om – protozoare, helminți și ectoparaziți – ectoparaziții sunt cei mai nocivi purtători de boli. Acest lucru se datorează faptului că este vorba despre organisme târâtoare care se atașează sau se îngroapă în pielea noastră.

Spre deosebire de protozoare și helminți care trăiesc în tractul gastrointestinal, ectoparaziții depind de sângele nostru pentru supraviețuire. Acestea includ toate speciile – de la căpușe și purici la păduchi și acarieni.

CITEȘTE ȘI: Băutura care te scapă de paraziți intestinali: Trebuie să o bei dimineața pe stomacul gol

5 paraziți care se pot înmulți pe pielea ta și în interiorul ei

Păduchii

Păduchii sunt un adevărat flagel. Dacă sunteți părinte al unui copil de vârstă școlară, probabil că știți deja acest lucru.

Există trei mari categorii de păduchi care molipsesc oamenii – păduchii de cap, de corp și pubieni. Păduchii se hrănesc mușcând și bând sângele gazdelor lor. Păduchii de corp nu trăiesc pe piele – ei locuiesc în haine și se deplasează pe piele doar pentru a se hrăni. Însă păduchii de cap și pubieni trăiesc direct pe piele.

Păduchii nu pot zbura sau sări – se pot doar târî. Când păduchele femelă depune ouă, le depune la baza părului. Ouăle – sau păduchii – sunt ovale și, de obicei, de culoare albă, galbenă sau similară cu cea a părului de care sunt atașate. Larvele eclozează din ouă după câteva zile. După puțin peste o săptămână, larvele se transformă în adulți capabili să se reproducă.

Există mai multe tipuri de produse pentru controlul păduchilor. Majoritatea acestor tratamente vin sub formă de șampoane medicamentate. Păduchii umani se transmit prin contact strâns cu persoane infectate – cu alte cuvinte, nu puteți lua păduchi de la animale.

Puricele Chigoe

Puricele chigo (Tunga penetrans) este cunoscut sub mai multe denumiri, inclusiv puricele jigit și puricele de nisip. Indiferent cum îl numești, parazitul se atașează de pielea gazdei sale pentru a se hrăni – de obicei degetele de la picioare, tălpile și călcâiele picioarelor. Puricele respiră, defeca și depune ouă prin intermediul picioarelor din spate – singura parte a puricelui care rămâne expusă la aer după atașare.

Puricii femele pătrund în pielea gazdei și depun sute de ouă. Perioada de depunere a ouălor poate dura până la trei săptămâni. Femela moare apoi și cade în cele din urmă de pe gazdă. Odată ce ouăle eclozează, puricii își mușcă gazda și ciclul continuă. Pe măsură ce noii purici se dezvoltă, zona din jurul lor se umflă și devine dureroasă și pruriginoasă. Infecția se numește tungiasis.

Puricele chigoe se găsește în principal în regiunile din America de Sud și Africa. De obicei, atacă între degetele de la picioare ale stăpânilor, dar se poate atașa și de alte părți ale corpului. Puricii pot provoca, de asemenea, necroză – moartea țesuturilor – care adesea trebuie îndepărtate cu instrumente chirurgicale.

Scabia

Un alt parazit microscopic care se hrănește sub piele este scabia (Sarcoptes scabiei). Acești acarieni minusculi se transmit de la o persoană la alta prin contactul cu pielea și provoacă o erupție cutanată foarte pruriginoasă acolo unde este îngropată crusta. Scabia este deosebit de îngrijorătoare în cadrul unei gospodării sau al oricărei comunități dens populate. Închisorile, căminele de bătrâni și centrele de îngrijire a copiilor pot fi expuse riscului de apariție a unor focare. Chiar mai rău, atunci când o persoană este infectată pentru prima dată, aceasta poate să nu prezinte simptome timp de două luni, dar în acest timp va fi în continuare contagioasă.

Acarienii scabiei se infiltrează în piele și trăiesc acolo, depunând inclusiv ouă. O varietate de scabie, numită scabie norvegiană, este deosebit de severă. Se caracterizează prin cruste groase de piele cu un număr mare de acarieni și ouă de scabie. Apare în principal la persoanele cu imunitate redusă și la vârstnici. Scabia este foarte contagioasă și se poate răspândi prin contact direct și prin îmbrăcăminte, lenjerie de pat și mobilier contaminate.

Scabia este relativ ușor de tratat cu scabicide – medicamente care omoară acarienii și ouăle. Cele mai comune versiuni sunt sub formă de loțiune sau cremă.

Viermele Loa Loa

Se află în coloana „Sper să nu mi se întâmple niciodată”. Viermele loa loa este un nematod de câțiva centimetri care infectează milioane de oameni din Africa de Vest și Centrală prin înțepăturile muștelor de cerb (Chrysops). Acesta poate rămâne în corpul gazdei umane nedetectat ani de zile. Unele persoane pot avea o umflătură pruriginoasă care apare și dispare pe corp, cel mai adesea în apropierea articulațiilor. Simptomele mai puțin frecvente includ mâncărimi pe tot corpul, dureri musculare și articulare și oboseală.

Într-o zi, însă, persoana infectată poate simți ceva ciudat în ochi și se poate uita în oglindă pentru a vedea – groază – un vierme mic pe globul ocular. Acesta este modul în care viermele Loa loa își primește porecla de „vierme ocular african”. Acesta este endemic în țări precum Camerun și Sudan.

Odată depistată, infecția (loiasis) poate fi tratată cu medicamentul dietilcarbamazină. Acesta va ucide stadiile incipiente ale parazitului din sânge. Dar viermii adulți din ochi necesită îndepărtarea chirurgicală, potrivit actualno.com.

Musca umană

Musca umană (Dermatobia hominis) se găsește în regiunile tropicale ale Americii Centrale și de Sud și în Caraibe. Este una dintre mai multe muște care pot provoca infectarea țesuturilor de către larvele de muște (viermi). Musca în sine nu este purtătoare de boli, dar larvele infectează pielea mamiferelor – în principal a oamenilor – și își trăiesc stadiul larvar în stratul subcutanat. Acolo face ravagii și creează coșuri dureroase pline de puroi. Acest tip de infestare se numește miasis.

CITEȘTE ȘI: Medic: Aceste alimente au cei mai mulți paraziți și sunt cele mai periculoase pentru creier

Pentru a-și face treaba, gândacii depind de alte insecte care se hrănesc. Ele capturează alte sugătoare de sânge și își depun ouăle mature pe ele – de obicei țânțari sau căpușe. Când acestea merg în căutarea sângelui, ouăle reacționează și eclozează. Larvele pătrund apoi în piele, unde pot rămâne până la 10 săptămâni, respirând printr-un orificiu respirator.

Larvele de muște umane pot provoca leziuni ridicate pe piele care devin dure și dureroase. Uneori, persoanele infectate pot chiar simți mișcarea larvelor. Prin urmare, tratamentul implică adesea utilizarea vaselinei pentru a astupa orificiul de aer, determinând larva să iasă afară, deși în alte cazuri trebuie să fie îndepărtată chirurgical.

Comentarii: